Pratimo 148. dan ruske invazije na Ukrajinu

Uživo: Rusi granatiraju Harkiv, CIA procijenila Putinovo zdravlje, Sjevernim tokom opet krenuo plin

FOTO: AFP

Danas je 148. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

  • Uspostavljena isporuka ruskog plina Sjevernim tokom 1
  • CIA: U Ukrajini je poginulo 15.000 Rusa
  • Zelenski: Rusiji je Ukrajina poligon za moguće daljnje napade
  • Šef CIA-e: Nema dokaza da Putin nije dobro

ŠTO SE DANAS DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

Međunarodni stručnjaci dokumentirali teška kršenja humanitarnog prava u Ukrajini

  • Međunarodni stručnjaci dokumentirali su teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava masovnih razmjera za koja je odgovorna ruska strana otkako je Moskva napala Ukrajinu, ali navode da je u manjoj mjeri bilo i kršenja za koja je odgovorna ukrajinska strana. Izvješće koje je u srijedu objavio Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), institucija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) sa sjedištem u Varšavi, iznosi te optužbe.

    Osobito teški slučajevi uključuju granatiranje kazališta u Mariupolju sredinom ožujka i željezničke postaje u Kramatorsku početkom travnja, što je rezultiralo smrću civila, i za koje je ODIHR rekao da bi mogli predstavljati ratne zločine Rusije. ODIHR je rekao da je bio izuzetno zabrinut zbog ruske opsade ukrajinskih gradova i mjesta, što je spriječilo sigurnu evakuaciju civila.

    Ponašanje ruske vojske obilježeno je općim nepoštivanjem osnovnih načela selektivnosti napada, proporcionalnosti i mjera opreza u skladu s humanitarnim pravom, navodi se u izvješću. Svjedoci su izvijestili o mnogim nezakonitim pogubljenjima, zatočenjima, otmicama i slučajevima mučenja i seksualnog nasilja.

    Ukrajinska vojska također je u manjoj mjeri prekršila humanitarno pravo, ističe se u izvješću, uključujući nasilje protiv osumnjičenih pljačkaša. Dokazi su pokazali da su obje strane prekršile međunarodno pravo u postupanju prema ratnim zarobljenicima.

Gurverner Harkiva: Rusi granatiraju, ostanite u skloništima

  • Guverner Harkiva, Oleg Sinebuhov, jutros je objavio da “Rusi granatiraju Harkiv” te pozvao ljude da ostanu u skloništima, prenosi Guardian.

Ukrajina: Rusi granatirali dvije škole u Donjecku

  • Rusija je preko noći granatirala dvije škole u ukrajinskoj regiji Donjeck, u gradovima Kramatorsk i Kostiantinivka, tvrdi Ukrajina.

CIA: U Ukrajini je poginulo 15.000 Rusa

  • Sjedinjene Države procjenjuju da su ruski gubici u Ukrajini dostigli oko 15.000 života i možda 45.000 ranjenih, rekao je jučer direktor CIA-e William Burns, dodajući da je Ukrajina također pretrpjela značajne gubitke. Gotovo pet mjeseci otkako je predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju na ruskog susjeda, njezine snage mukotrpno osvajaju područje Donbasa u istočnoj Ukrajini i zauzeli su oko petinu zemlje.Burns je, govoreći na Aspen Security Forumu u Coloradu, rekao da su ti dobici došli uz veliku cijenu. “Zadnje procjene američke obavještajne zajednice bile bi nešto u blizini 15.000 ubijenih (ruskih snaga) i možda tri puta više ranjenih. Dakle, prilično značajni gubici”, rekao je Burns.”I Ukrajinci su također pretrpjeli – vjerojatno malo manje od toga. Ali, znate, značajni gubici.”Rusija klasificira smrti pripadnika oružanih snaga kao državnu tajnu čak i u vrijeme mira i nije često ažurirala svoje službene brojke o gubicima tijekom rata. Dana 25. ožujka objavljeno je da je ubijen 1351 ruski vojnik. Vlada u Kijevu rekla je u lipnju da dnevno ubija 100 do 200 ukrajinskih vojnika.

Šef CIA-e: Nema dokaza da Putin nije dobro

  • Nema dokaza da je Vladimir Putin loše zdravlja, izjavio je šef CIA-e William Burns, komentirajući glasine o zdravstvenom stanju ruskog predsjednika. “Koliko mi možemo reći, on je očito previše zdrav”, poručio je čelni čovjek CIA-e.

Uspostavljena isporuka ruskog plina Sjevernim tokom 1

  • Isporuke plina njemačko-ruskim plinovodom Sjeverni tok 1 nastavljene su u četvrtak, nakon 10-dnevnih radova na održavanju. Potvrdio je to za njemačku novinsku agenciju dpa glasnogovornik tvrtke. Desetodnevni prekid zbog održavanja smanjio je protoke na nulu 11. srpnja, a postojali su strahovi da bi Moskva mogla odlučiti ne pokrenuti ponovno opskrbu u trenutku kada se Europa već suočava s energetskom krizom.Glasnogovornik Nord Stream AG-a rekao je da će trebati neko vrijeme da se dosegnu uobičajene razine transporta. Dodao je da su najnovije količine opskrbe plinom iste kao one najavljene prije razdoblja održavanja – oko 67 milijuna kubičnih metara dnevno – i odgovaraju oko 40 posto maksimalnog kapaciteta. No moguće je da će se količine mijenjati tijekom dana, jer je potrebno određeno vrijeme da se protok stabilizira.

Zelenski: Rusiji je Ukrajina poligon za moguće daljnje napade

  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u srijedu da Rusija koristi Ukrajinu kao poligon za moguće daljnje napade na druge europske zemlje, te poručio da će poraz Rusije u Ukrajini značiti sigurnost za ostatak Europe. “Rusija u Ukrajini testira sve što se može upotrijebiti protiv drugih europskih zemalja”, rekao je Zelenski u video obraćanju u srijedu navečer.”Počelo je s distribucijom plina, a završilo invazijom punog opsega, raketnim terorom i spaljenim ukrajinskim gradovima”, rekao je Zelenski. Poručio je da Ukrajina treba poraziti Rusiju kako bi druge zemlje bile sigurne.”Što se to brže dogodi, to će manje štete i patnje doživjeti sve europske obitelji, sve europske zemlje”, istaknuo je.Ukrajinski čelnik također je još jednom izrazio zahvalnost za višecijevne raketne bacače HIMARS koje im je isporučio SAD, pet mjeseci nakon početka rata. U svom obraćanju ponovno je inzistirao na bržoj dostavi sustava protuzračne obrane. Već postoje sporazumi s međunarodnim partnerima, ali s obzirom na ruske napade potrebna je “potpuno drugačija brzina i potpuno drugačija razina zaštite”, rekao je Zelenski.

Source link: www.telegram.hr