Pratimo 139. dan ruske invazije na Ukrajinu, s novim informacijama iz minute u minutu

Uživo. Ukrajina: 'Krenuli smo u protuofenzivu u Hersonskoj regiji'

FOTO: AFP

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

  • Svjetska bi cijena nafte mogla porasti za 40 posto
  • Broj poginulih u granatiranoj zgradi u Časiv Jaru popeo se na 35
  • Ukrajina planira ponovno zauzeti južni teritorij
  • Ukrajinci napali još jedno rusko skladište oružja
  • Mornarica: ‘Osam brodova za prijevoz žita ušlo je u Ukrajinu’
  • Britansko izvješće: Rusi će možda regrutirati zatvorenike
  • Ukrajina: Počeli smo kontraofenzivu u Hersonu

Razvoj događaja pratite uživo na Telegramu:

Članak se nastavlja ispod oglasa

U Sjeverodonecku teško, nemaju dovoljno ni hrane ni vode

17:50 Šef regionalne uprave u Sjeverodonecku opisao je danas kakvi su uvjeti života na tom području. “Nehigijenski uvjeti rastu” u Sjeverodonecku i “nema dovoljno vode i hrane” u gradu, rekao je Roman Vlasenko. Dodao je i da postoje problemi s opskrbom plinom i strujom.

Opisao je životnu situaciju kao “jako tužnu” za one koji su ostali iako “ondje nije ostalo puno ljudi”. Vlasenko je rekao da se “nastavlja pritisak na proukrajinske aktiviste” i da se oni i dalje suočavaju s ozbiljnim izazovima.

‘Pitanje žitarica se mora riješiti pod pokroviteljstvom UN-a’

17:45 Uoči zakazanih četverostranih pregovora u Turskoj o deblokadi ukrajinskog izvoza žitarica, ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da se pitanje žitarica mora riješiti pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.

“Ukrajina se zalaže da se pitanje deblokade ukrajinskog žita riješi pod pokroviteljstvom UN-a”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko za Reuters. “U tom kontekstu, zahvalni smo glavnom tajniku Antoniu Guterresu na njegovim aktivnim naporima u pronalaženju rješenja koje će jamčiti sigurnost južnih regija naše zemlje”, rekao je.

Ukrajina: Himarsom smo uništili skladište oružja u Hersonu

17:40 Ukrajinska vojska je u utorak objavila da je uništila rusko skladište streljiva u južnom gradu Nova Kahovka, a po tvrdnjama dužnosnika u napadu je koristila raketne sustave dobivene od SAD-a. Dužnosnici ruskih okupacijskih vlasti, međutim, tvrde da su pogođene kuće i skladišta, pri čemu je ubijeno pet osoba a ranjeno od 80 ljudi. Nije bilo moguće provjeriti kolika je šteta ili žrtve.

Pomoćnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak rekao je da je napad izvršen američkim višecjevnim lanserom raketa Himars te ocijenio da se “druga vojska” svijeta “suočila sa stvarnošću”.

Prihvaćena tužba operatera Sjevernog toka 2 protiv regulative EU-a

17: 30 Europski sud (ECJ) prihvatio je u utorak tužbu operatera plinovoda Sjeverni tok 2 protiv propisa EU-a koji su i zemljama izvan Unije naložili odvajanje transporta od proizvodnje i distribucije plina. Europski parlament usvojio je spornu dopunu direktive o plinovodima koji povezuju članice EU-a u travnju 2019., a kompanija Nord Stream 2 AG, operater plinovoda Sjeverni tok 2 osporila je pred Općim sudom EU-a proširenje propisa i na zemlje izvan Unije.

Nord Stream 2 registriran je u Švicarskoj, a njegov je većinski vlasnik ruski plinski div Gazprom. Vlasničke udjele posjeduju i njemačka Wintershall Dea, PEG Infrastruktur njemačkog E.ON-a, nizozemski Nederlandse Gasunie i francuski ENGIE. Opći sud odbio je tužbu, proglasivši je neutemeljenom, a kompanija se žalila na presudu Europskom sudu (ECJ). ECJ je danas poništio presudu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

UN: Od početka rata u Ukrajini ubijeno 5000 civila

16:52 Ured UN-a za ljudska prava (OHCHR) rekao je u utorak da je više od 5000 civila ubijeno u Ukrajini od ruske invazije 24. veljače, dodajući da je stvarni broj vjerojatno mnogo veći. OHCHR, koji ima desetke promatrača ljudskih prava u zemlji, rekao je u svom tjednom izvješću da su 5.024 osobe ubijene, a 6.520 ozlijeđeno.

Lukašenko: ‘Politika Zapada dovodi svijet bliže rubu velikog rata u kojem nema pobjednika’

16:41 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da politika Zapada dovodi svijet bliže rubu velikog rata koji se ne može dobiti. “Nažalost, ova zapadna politika dovodi svijet bliže ponoru velikog rata u kojem, kao što znate, više neće biti pobjednika”, istaknuo je u utorak Lukašenko na svečanosti odavanja počasti diplomantima vojnih institucija i najvišim časnicima, navodi novinska agencija BelTA, a prenosi TASS.

Bjeloruski čelnik istaknuo je da događaji koji se danas odvijaju oko Bjelorusije i Rusije zahtijevaju iznimnu pozornost i nadzor. “Zapadne zemlje, koje otvoreno vode Sjedinjene Države, demontiraju sustav globalne sigurnosti postojano, metodično, pa čak i protiv vlastitih nacionalnih interesa i želja njihovog stanovništva”, rekao je. Prema njegovim riječima, “očito su novopečeni ‘križari’ iz Sjevernoatlantskog saveza odjednom zaključili da je pravo vrijeme za još jedan ‘juriš prema istoku’ zaboravljajući kako su slični pothvati završavali za njihove povijesne prethodnike”.

Lukašenko je naglasio da se u interesu američke hegemonije “izgrađuju skupine vojnih snaga, a oko nepoželjnih zemalja podržava neonacistička ideologija i otvoreno fašistički režimi”. Šef države je primijetio da zapadne zemlje provode aktivno izviđanje iz zraka i kopna, usavršavaju vojnu logistiku, premještaju opremu i zalihe iz drugih regija dok istovremeno povećavaju vojne proračune pod krinkom jačanja europske ‘obrane’. Nadalje, razne ‘obrambene’ vježbe članica NATO-a formiraju ‘oklopnu šaku’”, istaknuo je.

“Danas su neutralne Švedska i Finska iznenada poželjele hitno pridružiti se NATO-u i, prkoseći vlastitim pravilima, vodstvo bloka spremno ih je uvrstiti u savez. Imajte na umu, to je bilo čak i bez pitanja mišljenja ljudi tih zemalja. Na nedavnom summitu NATO-a deklarirana je namjera temeljitog jačanja njegove prisutnosti i utjecaja u Europi”, istaknuo je Lukašenko.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Stiže 1,7 milijardi dolara za isplatu plaća ukrajinskih zdravstvenih radnika

16:12 Ukrajina dobiva dodatnih 1,7 milijardi američkih dolara pomoći od američke vlade i Svjetske banke za isplatu plaća opkoljenih zdravstvenih radnika i pružanje drugih bitnih usluga. Viktor Liaško, ukrajinski ministar zdravstva, rekao je da je isplata plaća zdravstvenih radnika svakim mjesecom sve teža “zbog ogromnog tereta rata”. Rekao je da ulaganje nije samo veća financijska potpora, već “ulaganje koje nas čini korak bliže pobjedi”.

Njemački ministar pravosuđa o istrazi ratnih zločina

16:07 Njemački ministar pravosuđa rekao je da će istraga ratnih zločina u Ukrajini vjerojatno trajati “mnogo godina”, ali je uvjeren da će na kraju biti uspješna. Ministar pravosuđa Marco Buschmann rekao je da će “vjerojatno postojati stotine tisuća, možda čak i milijuni dokaza koji će se morati pretražiti, dokumentirati i ocijeniti”. Ured njemačkog saveznog tužitelja priopćio je početkom ožujka da je počeo istraživati moguće ratne zločine koje su počinile ruske snage u Ukrajini.

Lego prestaje poslovati u Rusiji na neodređeno vrijeme, otpušta 90 zaposlenih

15:55 Lego zatvara svoje poslovanje u Rusiji na neodređeno vrijeme i otpušta svojih 90 zaposlenika sa sjedištem u Moskvi, zbog “velikih poremećaja” u zemlji, rekao je glasnogovornik danskog proizvođača igračaka. Lego je raskinuo ugovor s primateljem franšize Inventive Retail Group (IRG) koji je posjedovao i upravljao 81 trgovinom u ime Lega.

“Grupa LEGO odlučila je na neodređeno vrijeme prekinuti komercijalne operacije u Rusiji s obzirom na kontinuirane opsežne poremećaje u radnom okruženju. Naša tvrtka nastavit će raditi kao stručnjak u kategoriji dizajna i razvoja igračaka”, rekao je glasnogovornik Lega.

Westinghouse gradi nuklearnu elektranu u Ukrajini

15:18 Westinghouse, američki energetski konzorcij, rekao je da će izgraditi nuklearnu elektranu usred prijeteće energetske krize u ratom razorenoj Ukrajini. Westinghouse je rekao da će završiti izgradnju dvaju blokova u elektrani Kmelnicki u središnjoj Ukrajini, koji će raditi na gorivim šipkama proizvedenim u SAD-u umjesto na gorivo proizvedeno u Rusiji.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Ovo su značajni koraci za energetsku neovisnost Ukrajine”, rekao je David Durham, predsjednik Westinghouse Energy Systemsa, u izjavi objavljenoj u ponedjeljak. Unatoč eksploziji u nuklearnoj elektrani Černobil 1986. godine, Ukrajina proizvodi gotovo polovicu svoje električne energije u četiri nuklearne elektrane.

Iran kaže da surađuje s Rusijom na ‘tehnologiji’

15:07 Iransko ministarstvo vanjskih poslova reklo je u priopćenju da Iran i Rusija surađuju na “novim tehnologijama” još od prije rata u Ukrajini. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani rekao je međutim da “u posljednjem razdoblju nije bilo posebnog razvoja u tom pogledu”.

Izjava je uslijedila nakon što je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao da informacije koje su primile SAD sugeriraju da se Iran priprema obučiti ruske snage za korištenje bespilotnih letjelica. Ističući da je iransko stajalište o ukrajinskom ratu jasno, Kanani je okrivio SAD i Zapad za sukobe zbog njihovog desetljećima dugog naoružavanja Izraela i drugih moćnih država. Iran se suzdržao od osude ruske invazije na Ukrajinu. Umjesto toga, okrivili su širenje NATO-a kao “osnovni uzrok”, ali je dodali da vjeruju da se sukob treba riješiti dijalogom.

Neobjašnjene eksplozije i pucnjava u okupiranom Enerhodaru

14:41 Bilo je nekoliko neobjašnjenih eksplozija i izvješća o pucnjavi u ukrajinskom gradu Enerhodaru u proteklih 12 sati, prema objavama na društvenim medijima i proruskom gradonačelniku. “Enerhodar noćas nije mirno spavao”, rekao je Dmitro Orlov, separatistički gradonačelnik kojeg podržava Rusija. “Prvo su ljude probudili zvukovi nekoliko eksplozija koje su se čule ili u samom gradu ili negdje izvan njega, a onda su se tijekom druge polovice noći čudni kaotični pucnji čuli u raznim stambenim četvrtima”, rekao je Orlov.

Neslužbeni računi na društvenim mrežama, koje je sharealo ukrajinsko državno nuklearno poduzeće Energoatom, tvrdili su da su Rusi organizirali vatreni okršaj koji je oštetio zgradu lokalne sigurnosne službe [SSU]. “Zašto su to učinili nije jasno. Možda kako bi ‘opravdali’ granatiranje naselja na suprotnoj obali rijeke Dnjepra”, stoji u objavi. “Ono što je sigurno jest da nema smisla da naše oružane snage pucaju na zgradu SSU-a, budući da je sami Rusi već dugo ne koriste”, pišu. Enerhodar, grad u regiji Zaporižje, okupirale su ruske snage od početka ožujka, a nalazi se u blizini velike nuklearne elektrane koja je također pod kontrolom Rusije, podsjeća CNN.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Mornarica: ‘Osam brodova za prijevoz žita ušlo je u Ukrajinu’

14:18 Ukrajinska mornarica priopćila je da je osam brodova ušlo u dunavski crnomorski kanal kako bi prevezli ukrajinsko žito kroz Rumunjsku usred prijeteće krize s hranom uzrokovane ruskom blokadom Crnog mora. Dolazak brodova omogućen je nakon što su ukrajinske snage oslobodile Zmijski otok u blizini kanala nakon višemjesečne ruske okupacije. “Nažalost, većina luka naše nacije i dalje je zatvorena, a neke su okupirane”, objavila je ukrajinska mornarica na Facebooku.

Ukrajinci napali još jedno rusko skladište oružja

13:59 Napadnuta je baza ruskog ministarstva za hitne slučajeve u okupiranom ukrajinskom gradu Melitopolju, rekao je gradonačelnik. Rusi su “tamo odnijeli svoju vojnu opremu nakon što su ukrajinske snage izvele razarajući napad na rusku vojnu bazu u zračnoj luci Melitopolj prije tjedan dana”, rekao je gradonačelnik grada Ivan Fedorov na Telegramu. Rekao je da su lokalni stanovnici čuli 25 eksplozija i vidjeli gusti crni dim kako se diže iz baze.

Broj mrtvih u napadu na stambene zgrade u istočnoj Ukrajini popeo se na 35

13:36 Najmanje 35 ljudi poginulo je nakon što su ruske rakete pogodile stambenu zgradu u gradu Časiv Jar u istočnoj Ukrajini u subotu, objavila je u utorak ukrajinska Državna služba za izvanredne situacije u regiji Doneck u izjavi na Facebooku. “U 11:00 sati tijela 35 mrtvih osoba, uključujući jedno dijete (dječak star oko 9 godina), pronađena su i izvađena iz ruševina peterokatnice uništene granatiranjem u gradu Časiv Jaru”, stoji u priopćenju.

Iz ruševina je spašeno devet osoba, a “više od 320 tona uništenih elemenata zgrade je očišćeno i rastavljeno. Timovi hitne pomoći nastavljaju s radom na mjestu”, navodi se u priopćenju. Ukrajinske vlasti ranije danas rekle su da su ruske snage projektilima napale peterokatnu stambenu zgradu u Časiv Jaru.

Rusi blokiraju izlaze iz okupiranog Melitopolja

13:09 Rusija je drugi dan zaredom blokirala izlaze iz okupiranog ukrajinskog grada Melitopolja, rekao je gradonačelnik Ivan Fedorov. Ruske snage su se “toliko bojale protuofenzive Oružanih snaga Ukrajine da su se pokrile tisućama civila kao živim štitom”, rekao je Fedorov, koji nije u Melitopolju. “Cijeli grad je talac”, kaže Fedorov, koji dodaje da su Rusi zatvorili kontrolnu točku u Vasilivki, glavnoj prijelaznoj točki za civilni promet koji pokušava doći do drugih dijelova Ukrajine. Fedorov je u ponedjeljak rekao da su Rusi blokirali zapadni dio Melitopolja, zaglavivši “desetke tisuća građana rezidencijalne četvrti”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Poput dijelova susjedne regije Herson, Melitopolj je posljednjih dana doživio udare ukrajinskih snaga daleko iza linija bojišnice. Šef odmetnute proruske regionalne uprave u Melitopolju, Jevgeni Balicki, kojeg je postavila Rusija, rekao je u utorak na svom Telegram kanalu da se ukrajinska vlada “pretvorila u ISIS: dižu mostove u zrak, izvode napade na javne osobe”, očito referirajući se na izvješće pokušaj atentata na proruskog lokalnog dužnosnika Andrija Sigutu, čiji je automobil dignut u zrak.

“Ovo neće ništa promijeniti”, rekao je Balicki. “Narod regije Zaporižje već je napravio svoj izbor. Oslobođeni dio regije Zaporižje postat će dio Ruske Federacije referendumom.” Fedorov je ustvrdio da je bilo velikih žrtava u ukrajinskom napadu na ruski garnizon u Melitopolju u subotu navečer, rekavši da okupacijske snage “ne znaju gdje staviti tijela ubijenih ruskih vojnika”. “Doktori sudsko-medicinskog vještačenja ne žele surađivati ​​i ne izdaju smrtovnice jer ne žele surađivati ​​s Rusima”, rekao je Fedorov. Prošli tjedan Fedorov je rekao da je bilo više od 30 napada na jednu vojnu bazu izvan grada, ističe CNN.

EU odobrila milijardu eura financijske pomoći Ukrajini

12:20 Ministri financija EU-a odobrili su milijardu eura financijske pomoći Ukrajini, prvu ratu obećanog proračuna od devet milijardi eura za Kijev koji su europski čelnici dogovorili u svibnju. “Ovo će dati Ukrajini potrebna sredstva za pokrivanje hitnih potreba i osiguranje rada kritične infrastrukture”, rekao je Zbynek Stanjura, ministar financija iz Češke, koja predsjeda EU-om.

Rusija tvrdi da je u posljednja tri tjedna ubila 23 plaćenika iz Velike Britanije

12:11 Rusija je tvrdila da je ubila značajan broj stranih plaćenika koji su se borili u Ukrajini u posljednja tri tjedna, uključujući 23 iz Velike Britanije. U svom dnevnom operativnom brifingu, bez iznošenja ikakvih dokaza, rusko ministarstvo obrane kaže da ukupan broj plaćenika aktivnih u Ukrajini nije dvadeset tisuća koliko navodi Kijev, već oko 2700.

Tvrdi se da je u posljednja tri tjedna likvidirano je 166 poljskih militanata. “Među predstavnicima Gruzije ubijeno je 50 plaćenika, Velika Britanija je izgubila još 23 plaćenika ubijena u Ukrajini. Također, u tri tjedna ubijen je 21 rumunjski i 15 kanadskih militanata”, navode iz Kremlja. Rusija također tvrdi da je u posljednja 24 sata ubila najmanje 180 pripadnika ukrajinske 30. mehanizirane brigade i da je oborila sedam ukrajinskih bespilotnih letjelica. Tvrdnje za sada nisu neovisno provjerene.

Putin će posjetiti Iran

11:59 Kremlj je priopćio da će ruski predsjednik Vladimir Putin sljedeći tjedan posjetiti Iran. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će Putin idućeg utorka otputovati u Teheran kako bi prisustvovao trilateralnom sastanku s čelnicima Irana i Turske, takozvanom Astanskom formatu sastanaka za razgovore o Siriji. Peskov je rekao novinarima da će Putin tijekom posjeta imati i odvojeni sastanak s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Peskov: ‘Mnogi Ukrajinci žele biti građani Rusije’

11:51 Iz Kremlja su izjavili da mnogi Ukrajinci žele postati ruski državljani, dan nakon što je Moskva objavila dekret kojim se pojednostavljuju pravila za državljane Ukrajine za dobivanje ruskih putovnica.

Tijekom razgovora s novinarima, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da “nije bilo razgovora” o ponovnom pokretanju mirovnih pregovora s Kijevom, više od četiri mjeseca nakon što je Rusija poslala svoje oružane snage u Ukrajinu. Rusija je rekla da stanovnici područja južne i istočne Ukrajine okupiranih od veljače imaju pravo postati ruski državljani, potez za koji Ukrajina i zapadne zemlje kažu da potvrđuje da Moskva planira zadržati kontrolu nad tim regijama.

Separatisti kažu da kontroliraju 242 naselja na okupiranom teritoriju

11:39 Samoproglašena Narodna Republika Donjeck objavila je svoj dnevni operativni brifing. Kažu da kontroliraju 242 naselja na okupiranom teritoriju u Ukrajini. Tvrdi se da su ukrajinske oružane snage granatirale 11 od tih naselja u posljednja 24 sata. Nisu navedene nikakve civilne žrtve, ali tvrde da su oštećene tri kuće. Nijedna od njihovih tvrdnji nije neovisno provjerena.

Rusija i Ukrajina razgovarat će s UN-om o krizi žitarica u Turskoj

11:20 Novi krug pregovora između Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih naroda o izvozu žitarica iz Ukrajine održat će se u srijedu u Istanbulu, izvijestila je novinska agencija Interfax pozivajući se na rusko ministarstvo vanjskih poslova. Ukrajina je ključni izvoznik poljoprivrednih proizvoda i njezina nemogućnost isporuke vitalnih zaliha žitarica uzrokovala je skok cijena hrane, pogoršavajući zabrinutost zbog globalne krize hrane.

Zelenski Rusiju ponovno nazvao terorističkom državom

11:08 Predsjednik Ukrajine Zelenski objavio je seriju fotografija na Telegramu, s prkosnom porukom ponovno označivši Rusiju kao “terorističku državu”. “Ruski teror je odavno prešao granicu nakon koje je mnogima u civiliziranom svijetu postalo očito da je pitanje globalne sigurnosti kazniti Rusiju, terorističku državu, za sve što je učinila protiv Ukrajine i međunarodnog pravnog poretka”, napisao je Zelenski.

Odluke o žalbama muškaraca osuđenih na smrt stižu kroz mjesec dana

10:25 Reuters se poziva na rusku novinsku agenciju Interfax koja izvještava da je dužnosnik u samoproglašenoj Narodnoj Republici Donjeck rekao da će odluke o žalbama britanskih i marokanskih boraca osuđenih na smrt biti donesene u roku od mjesec dana. Dvadesetosmogodišnji Aiden Aslin iz Newarka, 48-godišnji Shaun Pinner iz Watforda, zajedno s marokanskim državljaninom Saaudunom Brahimom borili su se s ukrajinskim oružanim snagama kada su zarobljeni.

Ukrajina i zapadne zemlje rekle su da su ti muškarci ratni zarobljenici, koji imaju pravo na zaštitu prema Ženevskim konvencijama. Ministrica vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Liz Truss izjavila je da “krajnje osuđuje” presudu navodeći da su “oni ratni zarobljenici,” te da je “ovo lažna presuda bez ikakvog legitimiteta”. Sva trojica su uložila žalbu na svoje kazne.

Rusi: ‘Ukrajinci su ubili desetke ljudi’

10:09 Ruska novinska agencija Tass javlja da su “deseci ljudi ozlijeđeni u napadu oružanih snaga Ukrajine na Novu Kahovku”. Nova Kakovka nalazi se na rijeci Dnjepar u području Hersona koje su okupirale proruske snage na jugu Ukrajine.

“Nažalost, ima žrtava, veliki broj ozlijeđenih, deseci ljudi ostali su bez krova nad glavom. Unesrećeni su primljeni u gradsku i vojnu bolnicu. Štetu tek trebamo procijeniti jer je situacija još uvijek u tijeku”, rekao je Vladimir Leontjev, član uprave koju su regiji nametnule proruske okupacijske snage, prenosi Tass. “Osim oštećenih zgrada, napad je doveo i do eksplozije u skladištima gnojiva”, ističe Tass. Tvrdnje Rusa nisu neovisno provjerene.

Ukrajinci tvrde da su napali Ruse u Hersonu

09:24 Ukrajina kaže da je gađala ruske vojne jedinice u regiji Herson pod ruskom kontrolom, izvještava AFP. Ukrajinci tvrde da su u njihovim napadima ubijena 52 ruska vojnika i da je uništeno skladište streljiva u Novoj Kakovki. Proruske vlasti tvrde da je u napadu ubijeno sedam ljudi

Kozicki: ‘U Lavov stiglo 150 evakuiranih ljudi’

09:14 U svom dnevnom operativnom brifingu Maksim Kozicki, guverner Lavova, navodi da je jučer u regiju stiglo 150 ljudi vlakovima za evakuaciju, te da je tijekom noći bila jedna uzbuna za zračni napad, ali da zračnog napada nije bilo. Kaže i da je policija u Lavovu jučer evakuirala glavni željeznički kolodvor nakon dojava da se ondje nalazi eksploziv, ali ništa nije pronađeno. Dodao je da je 835 ljudi jučer napustilo Lavovsku regiju kako bi se uputilo u Przemyśl u Poljskoj.

SAD i Japan suglasni su riješiti probleme s cijenama hrane i energije

09:08 Predsjednica Vijeća guvernera Sustava federalnih rezervi SAD Janet Yellen i japanski ministar financija Shunichi Suzuki složili su se da će dodatno ojačati bilateralne veze i raditi zajedno na rješavanju rastućih cijena hrane i energije pogoršanih ruskim ratom u Ukrajini.

Rekli su da je rat povećao volatilnost deviznog tečaja, što bi moglo imati negativne implikacije na gospodarsku i financijsku stabilnost, i obećali da će se nastaviti blisko konzultirati o deviznim tržištima i “surađivati prema potrebi” u pitanjima valute, u skladu sa svojim obvezama u sklopu Grupa sedam (G7) i Grupa 20 gospodarstava.

Njihova zajednička izjava također se dotakla pitanja u rasponu od klimatskih promjena do globalnih poreznih reformi i ograničenja cijena ruske nafte koje su Sjedinjene Države predložile kako bi spriječile Moskvu da koristi više cijene nafte za financiranje svog rata u Ukrajini.

Britansko izvješće: ‘Rusi će možda regrutirati zatvorenike’

8:55 Britansko ministarstvo obrane objavilo je novo obavještajno izvješće u kojem navodi da “ruske trupe nastavljaju ostvarivati ​​male teritorijalne dobitke” u pokrajini Donjeck. Pri tomu, Rusija tvrdi da je preuzela kontrolu nad gradom Hrirohivka.

“Ruske snage također nastavljaju napad duž glavne opskrbne rute E-40 prema gradovima Slovjansku i Kramatorsku i vjerojatno se pregrupiraju i za daljnje ofenzive u bliskoj budućnosti”, navodi se u izvješću.

Britanci tvrdi i da “manjak ljudi u ruskim oružanim snagama možda tjera Ministarstvo obrane da se okrene netradicionalnom regrutiranju”, uključujući regrutiranje ljudi iz ruskih zatvora za privatnu vojnu kompaniju Wagner. “Ako je to istina, ovaj potez vjerojatno ukazuje na poteškoće u kompenziranju značajnog broja ruskih žrtava”, dodaje se u izvješću.

Ukrajina: Počeli smo kontraofenzivu u Hersonu

8:47 Ukrajinska vojska objavila je da je počela kontraofenzivu u regiji Herson na jugu zemlje.

Ukrajina očekuje intenziviranje sukoba

8:38 Ukrajina očekuje novi napad ruskih kopnenih snaga nakon granatiranja diljem zemlje u kojima je poginulo više od 30 ljudi, dok se zapadni saveznici Kijeva pripremaju za pogoršanje globalne energetske krize.

Ukrajinski glavni stožer objavio je da granatiranje diljem zemlje predstavlja pripremu za intenziviranje sukoba dok Rusija nastoji zauzeti Doneck i kontrolirati cijelo industrijsko središte ukrajinskog Donbasa.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija od subote izvela 34 zračna napada. Moskva niječe da je ciljala civile, ali mnogi ukrajinski gradovi, mjesta i sela su u ruševinama.

Ukrajina: Rusi jutros granatirali Mikolajiv, četvero ranjenih

8:30 U jutrošnjem teškom ruskom granatiranju Mikolajiva na jugu Ukrajine ranjene su četiri osobe, tvrdi gradonačelnik Aleksandr Sjenkevič. Na kanalu Telegram objavio je da su rakete pogodile dvije medicinske ustanove i stambene zgrade. Ove tvrdnje za sada nisu neovisno potvrđene, prenosi Guardian.

Iran šalje dronove Rusiji

7:33 Iran planira opskrbiti Rusiju sa stotinama borbenih bespilotnih letjelica za korištenje u Ukrajini, tvrdi Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući. Kazao je da za sada nije poznato je li dio dronova već dostavljen Rusiji

Ukrajina planira ponovno zauzeti južni teritorij

7:20 Ukrajina planira ponovno zauzeti južne dijelove zemlje. Predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je od vojnih zapovjednika da izrade planove za okupljanje “milijunske” borbene snage, opremljene zapadnim oružjem, kako bi ponovno zauzeli svoj južni teritorij, rekao je ministar obrane Oleksij Reznikov za Times.

Broj poginulih u granatiranoj zgradi u Časiv Jaru popeo se na 33

7:10 Broj poginulih u nedavnom ruskom napadu na peterokatnicu u gradu Časiv Jar popeo se na 33. Spasioci i dalje tragaju za ljudima među ruševinama zgrade koja je granatirana u subotu navečer. Među žrtvama je i devetogodišnje dijete, izvijestile su tamošnje hitne službe.

Svjetska bi cijena nafte mogla porasti za 40 posto

7:00 Svjetska bi cijena nafte mogla porasti za 40 posto odnosno na oko 140 dolara po barelu ako se ne prihvati predložena gornja granica cijene ruske nafte, zajedno s izuzećima od sankcija koje bi dopustile isporuke ispod te cijene, izjavio je visoki američki dužnosnik Ministarstva financija.

Američka ministrica financija Janet Yellen razgovarat će o provedbi predložene gornje granice cijene nafte s japanskim ministrom financija Shunichijem Suzukijem kada se sastanu u utorak, rekao je dužnosnik. Cilj je bio postaviti cijenu na razinu koja pokriva ruske marginalne troškove proizvodnje kako bi Moskva bila potaknuta da nastavi izvoziti naftu, ali ne dovoljno visoka da bi joj omogućila financiranje rata protiv Ukrajine, rekao je dužnosnik.

Source link: www.telegram.hr