Čelnici Vlade i Skupštine najavili otvaranje razgovora o pitanjima za koja je potrebna podrška 54 poslanika. DF raspoložen za razgovore, Demokrate neće sa onima za koje kažu da krše Ustav

I prije početka, dijalog naišao na prepreku

Najavili dijalog, ali nisu precizirali kad će biti pokrenut: Abazović i Đurović, Foto: Twitter

Demokratski front (DF) zainteresovan je za učešće u međupartijskom političkom dijalogu o pitanjima čije rješavanje zahtijeva širu parlamentarnu podršku, dok Demokrate poručuju da ne mogu razgovarati s onima koji, kako tvrde, krše Ustav i zakone Crne Gore.

Pokretanje političkog dijaloga s ciljem deblokade ključnih pravosudnih institucija juče je najavljeno nakon sastanka premijera Dritana Abazovića (GP URA) i predsjednice Skupštine Danijele Đurović (Socijalistička narodna partija), ali bez detalja kada bi se to moglo očekivati.

Skupština je mjesto parlamentarnog dijaloga partija jer se odluke donose u njoj, dok Vlada u tome nema nikakvu ulogu. Većinska podrška je potrebna za reformu izbornog zakonodavstva, izbore u pravosuđu i izbore sudija Ustavnog suda.

”Za Crnu Goru, njen demokratski iskorak i evropske integracije, od velike važnosti je što se nakon političke krize odblokirao rad Skupštine i otvorila vrata dijalogu. Danas sam sa predsjednicom Skupštine Đurović održao sastanak koji treba da inicira otpočinjanje sveobuhvatnog i aktivnog političkog dijaloga, ali i označi početak jedne uspješne i otvorene saradnje između Vlade i Skupštine”, napisao je Abazović na Tviteru.

Source link: www.vijesti.me