Novi fitilji na balkanskom buretu baruta?

Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ (1) / VASSIL DONEV (2) Arhiva

Sukob Srbije i Kosova tinja i u nekom trenutku bi mogao ponovo da bukne, piše list „Kelniše rundšau“. A „Frankfurter algemajne cajtung“ se pita: Da li Rusija postavlja nove fitilje na balkansko bure baruta?

Diplomatskom ofanzivom nemačka vlada već nekoliko sedmica nastoji da spreči širenje uticaja ruskog napadačkog rata na Balkan, piše Kelniše rundšau. U tekstu pod naslovom „Užurbana diplomatija“ list prenosi da je nemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht, nakon susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, pozvala Beograd na promenu kursa kada je reč o sporu sa Kosovom, kao i na odlučniju saradnju sa EU: „U razgovoru je bilo jasno da su mir, sloboda i teritorijalni integritet zajedničke vrednosti“, piše nemački list. „Ona (Lambreht) je pozdravila to što je Srbija jasno osudila ruski napadački rat u Ukrajini.“

Pred Srbijom su teške odluke, piše Kelniše rundšau, i ovako opisuje odvojene razgovore Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu: „Njih dvojica su predstavnici jednog nerešenog, trajnog konflikta koji se u izvesnoj meri dešava u dvorištu Evropske unije. (…) Sukob tinja i u nekom trenutku bi mogao ponovo da bukne. Šolc je u Berlinu istakao da je napredak u vezi s tim pitanjem od ’velike važnosti’ za članstvo u EU, kojem obe zemlje teže“, piše nemački list.

U Berlinu i Briselu raste zabrinutost

Povodom posete nemačke ministarke odbrane Kristine Lambreht Beogradu, Prištini i Sarajevu list Frankfurter algemajne cajtung donosi tekst pod naslovom „Visokofrekventa diplomatija na Balkanu“. U tekstu se najpre podseća na ratove u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, a zatim postavlja i pitanje: „Da li je sve to gotovo ili Rusija sada postavlja nove fitilje na balkansko bure baruta? U Berlinu i Briselu raste zabrinutost.“

Nemački list piše da se u Sarajevu napetosti vidno povećavaju, da Republika Srpska preti da će napustiti BiH, kao i da već dve godine nema državnog budžeta. Situacija je, ocenjuje se, toliko napeta, da je mirovna misija EUFOR Altea sredinom februara aktivirala svoje vojne rezerve i poslala više naoružanih jedinica u BiH.

Frankfurter algemajne cajtung ocenjuje da je ruski uticaj u Bosni i Hercegovini i dalje jak preko Republike Srpske, sa većinski srpskim stanovništvom, kao i zbog prava glasa koje ta zemlja ima u Savetu bezbednosti.

Kada je reč o Srbiji, list prenosi da se ta zemlja nije priključila sankcijama protiv Rusije, ali da jeste u Ujedinjenim nacijama podržala rezoluciju kojom se osuđuje napad na Ukrajinu. Podseća se i da su, nakon početka rata, u Beogradu održane proruske demonstracije, kao i da je predsednik Vučić prethodnih godina intenzivno negovao veze s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

„Srbija istovremeno teži priključenju EU i moglo bi se reći da je vreme da se odluči“, piše frankfurtski list, ali ujedno dodaje da u međunarodnoj zajednici ocenjuju kako je Vučićev interes da se Republika Srpska otcepi – mali.

Tokom posete Beogradu, nemačka ministarka Lambreht je na putu od aerodroma do centra grada prošla pored mosta na kome je crnim slovima ispisano „Kosovo je Srbija“ i ta poruka ne zaobilazi nikoga ko je u zvaničnoj poseti Beogradu, piše Frankfurter algemajne cajtung: „Ta parola nije uklonjena, kao što nije uklonjen ni mural ratnom zločincu Ratku Mladiću, masovnom ubici iz Srebrenice“, zaključuje nemački list.

Novi fitilji na balkanskom buretu baruta?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs