Pratimo 45. dan ruske invazije na Ukrajinu, s novim informacijama iz minute u minutu

Uživo: Rusi pogodili spremnik s kiselinom, Johnson iznenada otišao u Kijev. Ukrajinci: 'Ubijeno je 176 djece'

FOTO: AFP

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

  • U Makarivu ubijena 132 civila
  • Rusija postavila novog generala na čelo invazije
  • Britanci prvi put šalju Ukrajincima oklopna vozila
  • SAD šire sankcije
  • Pentagon: Tisuće dodatnih ruskih vojnika u blizini Harkiva
  • Rusi tvrde da su uništili ukrajinsko skladište streljiva
  • Boris Johnson u Kijevu

Razvoj događaja pratite uživo na Telegramu:

Zelenski: ‘Spreman sam razgovarati o miru, ali moram biti realan’

23:10 Ukrajinski predsjednik ponovio je danas da je predan dogovoru i uspostavljanju mira, unatoč najnovijim ruskim napadima na civile koji su zaprepastili svijet. Zelenski je dao intervju za Associated Press i rekao: “Nitko ne želi pregovarati s onima koji su mučili ovaj narod. To je razumljivo. I kao muškarac, kao otac, ja to jako dobro razumijem”, rekao je Zelenski. Ali “ne želimo gubiti prilike, ako ih imamo, za diplomatsko rješenje”. No, kasnije je ipak rekao kako mora biti “realan” kad je u pitanju brzo rješavanje sukoba. Pogotovo “s obzirom na činjenicu da su se pregovori do sada vodili na nižim razinama i nisu uključivali Putina”. Više iz intervjua možete pročitati OVDJE.

Svi ranjeni u napadu u Kramatorsku evakuirani su iz grada

21:20 Sve osobe ozlijeđene u napadu na željezničkom kolodvoru u Kramatorsku u petak evakuirane su iz grada. Većina je prebačena u regionalni centar Dnjepar, a dio u Kijev, rekao je za CNN službenik lokalne bolnice u Kramatorsku. Ukupno je ozlijeđeno 80 odraslih i 19 djece. Dvadeset ozlijeđenih je u teškom stanju. Ukrajinski dužnosnici rekli su da su u napadu poginule 52 osobe.

Rusi u Luhansku pogodili spremnik s dušičnom kiselinom

20:20 Ruske snage pogodile su u Luhansku spremnik u kojem su bili “ostaci dušične kiseline”, objavio je danas Serhii Haidai, šef ukrajinske regionalne vojne uprave Luhansk. Oblak koji se stvorio nije prijetnja lokalnom stanovništvu, tvrdi.

“Bilo je nekih ostataka dušične kiseline — oko tri tone”, rekao je Haidai. “Lokalno stanovništvo nije ugroženo, jer zona udara oko rezervoara kiseline nije veća od 550 metara. Hvala Bogu, nije ostalo toliko kiseline.” Video objavljen na njegovom službenom Telegram kanalu prikazuje narančasti oblak na nebu.

Uživo: Rusi pogodili spremnik s kiselinom, Johnson iznenada otišao u Kijev. Ukrajinci: 'Ubijeno je 176 djece'

Orban osudio masakr u Buči

19:00 Očigledno je da mađarski premijer Viktor Orban osuđuje masakr počinjen u ukrajinskoj Buči, rekao je u subotu njegov šef za medije. Mađarska će na svaki mogući način poduprijeti međunarodnu istragu s ciljem identificiranja počinitelja tog krvoprolića, rekao je u subotu Bertalan Havasi. Orban je u srijedu na međunarodnoj konferenciji za novinare jasno dao do znanja da je “ovo rat koji je započela Rusija napadom na Ukrajinu, a to je agresija” te je dodao da je to stajalište Europske unije “koji dijeli i Mađarska”.

EU sutra i u ponedjeljak o ratnim zločinima

18:20 Europska unija razgovarat će o potpori koju će pružiti istragama o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini na sastanku u nedjelju i ponedjeljak s tužiteljem Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Karimom Khanom, objavila je u subotu Europska komisija.

Karim Khan trebao bi se u nedjelju u Luxembourgu sastati sa šefom europske diplomacije Josepom Borrellom te potom u ponedjeljak sudjelovati na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a u tom gradu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ukrajina: ‘Otkad je Putin naredio invaziju, ubijeno je 176 djece’

17:40 Ukrajina je objavila da je od početka ruske invazije na tu zemlju ubijeno 176 djece. “Do subote, 9. travnja, 176 djece je umrlo, a 324 je ranjeno u Ukrajini, otkako je Vladimir Putin naredio da ruski vojnici uđu u zemlju”, objavio je ured glavnog državnog tužitelja Ukrajine. U priopćenju objavljenom na Telegramu navodi se da brojke nisu konačne, jer još uvijek “rade na njihovom prikupljanju na područjima koja su trenutno pod napadom, privremeno su okupirana ili oslobođena”.

Hrvatska obećala još 100 milijuna eura pomoći za ukrajinske izbjeglice

17:20 Hrvatska će povećati pomoć prijateljskom ukrajinskom narodu i u sklopu globalne inicijative Global Citizen Impact osigurati dodatnih 100 milijuna eura za pomoć i zbrinjavanje ukrajinskih izbjeglica, najavio je u subotu hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Dok se nastavlja brutalna ruska agresija na Ukrajinu, željeli bismo izraziti potporu i solidarnost ukrajinskom narodu”, poručio je Plenković u objavi na Twitteru. “Hrvatska obećava dodatnih 100 milijuna eura pomoći ukrajinskim izbjeglicama” koji će trebati prihvat u Hrvatskoj, rekao je.

EU obećala milijardu eura za Ukrajinu i zemlje koje primaju izbjeglice

16:50 EU je obećala milijardu eura za potporu Ukrajini i zemljama koje primaju izbjeglice koje bježe od tamošnjeg rata, rekla je šefica EK-a Ursula von der Leyen. “Šest stotina milijuna od toga će ići u Ukrajinu, ukrajinskim vlastima i djelomično Ujedinjenim narodima”, rekla je von der Leyen na skupu prikupljanja sredstava za Ukrajinu u Varšavi. “A 400 milijuna eura ići će državama na prvoj crti koje rade tako izvanredan posao i pomažu izbjeglicama koje dolaze”, dodala je.

Rusija organizirala vojne vježbe u Kalinjingradu

16:30 Rusija je u subotu organizirala vojne vježbe u Kalinjingradu, ruskoj enklavi na Baltičkom moru između Poljske i Litve, prenio je Interfax pozivajući se na zapovjedništvo Baltičke flote, nekoliko dana nakon što je visoki ruski dužnosnik upozorio europske zemlje da ništa ne poduzimaju protiv Kalinjingrada. “U kontroli je sudjelovalo do 1000 pripadnika vojske …. i više od 60 komada vojne opreme”, objavilo je zapovjedništvo.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, 20 bombardera Su-27 i Su-24 provelo je u noći borbenu obuku, simulirajući napade na spore zračne i kopnene mete, zapovjedne položaje i vojnu opremu u Kalinjingradu, prenio je Interfax. Razlog za vježbe se ne navodi kao niti jesu li bile planirane.

Boris Johnson u Kijevu, susreo se sa Zelenskim

16:10 Britanski premijer Boris Johnson sastao se u Kijevu sa Zelenskim, potvrdili su dužnosnici. Susret nije unaprijed službeno najavljen, a zasad još nema detalja o razgovoru između dvojice državnika.

Zelenski: ‘Ukrajina je uvijek spremna na razgovore’

15:30 Ukrajinski predsjednik rekao je da je Ukrajina “uvijek spremna” na razgovore s Rusijom, koji su na mrtvoj točki otkad su u gradu Buči kod Kijeva iz kojega su se Rusi povukli otkrivene stotine civilnih žrtava. “Spremni smo boriti se i paralelno tražiti diplomatske puteve kako bi se zaustavio rat. Uvijek paralelno razmišljamo o dijalogu”, rekao je Zelenski na kratkoj konferenciji za novinare nakon susreta s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom koji je u posjetu Kijevu i Buči.

Austrijski kancelar stigao u Kijev

14:35 Austrijski kancelar Karl Nehammer stigao je u subotu u Kijev kako bi iskazao podršku ukrajinskoj vladi u vrijeme kada ruska vojska nastavlja napadati jug i istok Ukrajine, prenijela je njemačka novinska agencija dpa. Nehammer se sastaje sa Zelenskim i gradonačelnikom Kijeva Vitalijom Kličkom. Nehammer također namjerava posjetiti Buču.

Scholz: Ubojstva ukrajinskih civila u Buči su ratni zločini

13:40 Počinitelji ubojstava civila u ukrajinskom gradu Buči su krivi za ratne zločine i moraju odgovarati, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u subotu. “To je nešto što ne možemo zaboraviti. Ne možemo prijeći preko toga da je ovo zločin. To su ratni zločini koje nećemo prihvatiti… oni koji su ovo učinili moraju odgovarati”, rekao je Scholz, govoreći o smrtima civila u gradu sjeverozapadno od Kijeva.

Članak se nastavlja ispod oglasa

YouTube blokirao kanal ruskog parlamenta

13:20 YouTube je blokirao Duma TV, kanal koji se emitira iz ruskog parlamenta. U subotu je na YouTubeu objavljena poruka da je TV kanal Duma “ukinut zbog kršenja YouTubeovih uvjeta”.

Europski dužnosnik: ‘Četvrtina ruskih snaga zapravo nije operativna’

12:55 Jedan neimenovani europski dužnosnik izjavio je CNN-u da oko četvrtine ruske vojske koja je krenula u invaziju na Ukrajinu zapravo nije operativno. Naveo je da je to zbog teških gubitaka i loše logistike.

Italija otvara veleposlanstvo u Kijevu nakon Uskrsa

12:40 Italija namjerava ponovno otvoriti svoje veleposlanstvo u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu odmah nakon Uskrsa, izjavio je u subotu ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio.

“Posljednji smo napustili Kijev i bit ćemo među prvima koji su se vratili”, rekao je Di Maio nakon sastanka u Ministarstvu vanjskih poslova na kojem se razgovaralo o ratu u Ukrajini. “Istodobno moramo intenzivirati diplomatski pritisak da (ruskog predsjednika Vladimira) Putina dovedemo za stol na pregovore i postignemo prekid vatre.”

Von de Leyen: ‘Ako ovo nije ratni zločin, što je?’

12:20 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u subotu kako se čini da su ruske snage počinile ratne zločine gađajući civile u Ukrajini, ali je rekla da pravnici moraju istražiti navodne incidente. Napuštajući Ukrajinu nakon posjeta, rekla je da je u petak svojim očima vidjela razaranja u gradu Buči u blizini Kijeva.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Tim forenzičara počeo je u petak ekshumirati masovnu grobnicu u kojoj se nalaze tijela civila za koje lokalni dužnosnici kažu da su ubijeni dok su Rusi okupirali grad. “Moj instinkt kaže: ako ovo nije ratni zločin, što je ratni zločin, ali ja sam liječnik po obrazovanju i pravnici moraju pažljivo istražiti”, rekla je von der Leyen novinarima u vlaku iz Ukrajine u subotu.

Ukrajina očekuje da će u lipnju dobiti status kandidata za EU

11:55 Zamjenica ukrajinskog premijera Olga Stefanišina rekla je kako očekuje da će Ukrajina u lipnju dobiti status zemlje kandidata za članstvo u EU. “Primili smo upitnik. Već smo učinili puno kako bismo se pripremili, tako da smo spremni reagirati brzo…”

Rusi tvrde da su uništili ukrajinsko skladište streljiva

11:45 Rusi tvrde da su uništili skladište streljiva u zračnoj bazi Mirgorod u središnjoj Ukrajini, prenosi ruska novinska agencija Interfax. Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Igor Konašenkov rekao je da su u napadu na bazu u regiji Poltava uništeni i ukrajinski lovac MiG-29 te helikopter Mi-8.

Zelenski: ‘EU političar tražio me dokaz da Buča nije bila inscenirana’

11:35 Zelenski je za njemački Bild ispričao da ga je jedan visoki EU političar tražio da predoči dokaze da masakr koji je počinjen u Buči nije insceniran. To je, podsjetio je Zelenski, retorika koja inače dolazi izravno iz Kremlja. Nije htio otkriti o kome se radi, ali na pitanje novinara je li u pitanju šef neke europske vlade, Zelenski je odgovorio: “Da”.

Ruski ambasador upozorio na ‘direktan sukob između Rusije i Amerike’

11:15 Veleposlanik Rusije u SAD-u dao je intervju za Newsweek u kojem je upozorio da bi ovo što Zapad radi moglo dovesti do “direktnog sukoba između Rusije i Amerike”. Govoreći o zemljama Zapada koje šalju naoružanje Ukrajini, što se intenziviralo nakon napada na Buču i Kramatorsk, Anatolij Antonov rekao je da to samo pogoršava konflikt. “Zemlje Zapada su direktno uključene u trenutne događaje i nastavljaju slati oružje i municiju Ukrajini, čime potiču daljnje krvoproliće”, rekao je.

Potom je dao jasno upozorenje: “Upozoravamo da su takvi postupci opasni i provokativni jer su usmjereni direktno protiv naše države. Mogu dovesti SAD i Rusiju do direktnog vojnog sukoba”, kazao je i dodao da je svaki konvoj s oružjem na ukrajinskom teritoriju legitiman vojni cilj.

Rusija postavila novog generala na čelo invazije

9:45 Rusija je reorganizirala zapovjedništvo svojih borbenih operacija u Ukrajini, postavivši novog generala koji ima veliko iskustvo iz ruskih operacija u Siriji, tvrde zapadni dužnosnici. Invaziju sada vodi zapovjednik ruskog južnog vojnog okruga, general Aleksandar Dvornikov, rekao je izvor za BBC.

“Upravo taj zapovjednik ima veliko iskustvo iz ruskih operacija u Siriji. Stoga bismo očekivali poboljšanje cjelokupnog zapovijedanja i upravljanja. Njegovo postavljanje je pokušaj da se poboljša koordinacija između jedinica, budući da su ranije ruske snage bile organizirane i zapovijedale su odvojeno, rekao je anonimni dužnosnik.

Rusi se požalili Turcima jer Ukrajinci koriste njihove dronove

9:00 Rusija se požalila turskim dužnosnicima da ukrajinska vojska koristi dronove proizvedene u Turskoj, javlja CNN. Na brifingu za medije u petak, turski dužnosnik rekao je da je Ankara na to odgovorila Moskvi da je turski proizvođač dronova Baykar Technologies privatna tvrtka te da su Ukrajinci kupili dronove prije rata.

CNN piše da su ukrajinski dužnosnici Baykarove bespilotne letjelice Bayraktar TB2 proglasili jednim od najučinkovitijih oružja u svom arsenalu. Tehnološki direktor Baykara je Selçuk Bayraktar, zet turskog predsjednika Recepa Erdogana. On je prošli tjedan za CNN rekao da dron “radi ono za što je dizajniran i za što je nadograđen”.

Ukrajinci: Za danas dogovoreno 10 humanitarnih koridora

8:30 Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk rekla je da je za danas dogovoreno 10 humanitarnih koridora za ljude iz opkoljenih regija, prenosi Reuters. To uključuje i jedan za ljude koji se evakuiraju privatnim prijevozom iz grada Mariupolja, rekla je Vereščuk.

Pentagon: Tisuće dodatnih ruskih vojnika u blizini Harkiva

8:15 Tisuće ruskih vojnika nagomilane su u blizini ukrajinskog grada Harkiva, izjavio je u petak visoki američki obrambeni dužnosnik. Broj taktičkih jedinica u blizini ruskog pograničnog grada Belgoroda porastao je s 30 na 40, rekao je dužnosnik u petak. Nije naveo točan broj dodatnih vojnika, ali je rekao da se te vrste jedinica obično sastoje od 600 do 1000 vojnika.

Ruska vojska tamo okuplja svoje snage kako bi koncentrirala svoje jedinice radi zauzimanja istočnog ukrajinskog područja Donbasa, rekao je dužnosnik. Harkiv se nalazi na sjeveroistoku Ukrajine, blizu ruske granice.

Rekao je da postoje naznake da se Rusija nada da će mobilizirati više od 60.000 vojnika. Budući da je konfiguracija Donbasa poznata i ukrajinskoj i ruskoj vojsci nakon godina sukoba, upozorio je da će borbe biti intenzivne. “Bit će poput borbe noževima. To bi moglo biti vrlo krvavo i vrlo ružno”, rekao je dužnosnik.

Zelenski: ‘Napad na Kramatorsk mora biti procesuiran’

7:55 Zelenski je u novom obraćanju raketni napad na željezničku stanicu u istočnoj Ukrajini nazvao ruskim ratnim zločinom i rekao da to mora biti jedna od optužbi koja će se procesirati na sudu. U lansiranju projektila na stanicu u Kramatorsku poginulo je 50 osoba, među njima je i petero djece. Amerikanci su jučer objavili da su Rusi vjerojatno koristili balističku raketu kratkog dometa. Rusija, po običaju, poriče odgovornost.

Zelenski je sada rekao da očekuje “čvrst, globalni odgovor”. “Poput masakra u Buči, kao i mnogih drugih ruskih ratnih zločina, raketni napad na Kramatorsk mora biti jedna od optužbi na tribunalu, što će se sigurno dogoditi”, rekao je. “Svi napori svijeta bit će usmjereni da se utvrdi svaka minuta: tko je što radio, tko je naredio, odakle je došla raketa, tko ju je nosio, tko je dao zapovijed i kako je napad koordiniran”, rekao je. Pozvao je još jednom na oštrije sankcije protiv Rusije i dodatno slanje vojne opreme Ukrajini.

Gradonačelnik: ‘U Makarivu ubijena 132 civila’

7:45 Ruske snage ubile su 132 civila u Makarivu, u kijevskoj regiji, rekao je gradonačelnik. “Lokalni dužnosnici pokupili su tijela i kažu da su ih upucale ruske snage”, rekao je gradonačelnik Vadim Tokar za TV ukrajinskog parlamenta. Rekao je i kako je gotovo sva infrastruktura Makariva uništena te dodao da su stambeni kompleksi i druge zgrade bombardirani, a bolnica uništena.

Britanci prvi put šalju Ukrajincima oklopna vozila

7:40 Velika Britanija prvi puta u Ukrajinu šalje oklopna vozila, u sklopu novog paketa vojne pomoći od 100 milijuna funti. Britanski ministar obrane Ben Wallace rekao je za Sky News da će ukrajinska vojska dobiti teško oklopna patrolna vozila Mastif, koja teže 23 tone. Koliko je poznato, s vozila će biti uklonjena “osjetljiva oprema”, a trebala bi pomoći ukrajinskoj vojsci u ofenzivnim operacijama blizu ruskih linija. Mastifi su dizajnirani da izdrže improvizirane eksplozivne naprave tijekom sukoba u Afganistanu. Protuzračne rakete Starstreak, 800 protuoklopnih projektila, kacige i naočale za noćni vid bit će uključene u pošiljku.

Policijski sat u Odesi

7:35 U Odesi, na jugu Ukrajine, sinoć je na snagu stupio policijski sat koji će trajati do ponedjeljka navečer. Ova odluka je donesena nakon granatiranja željezničke stanice u Kramatorsku, javlja AFP.

Britanci: Rusi fokusirani na Donbas, Mariupolj i Mikolajiv

7:30 Britansko ministarstvo obrane objavilo je novo izvješće prema kojem se Rusi nastavljaju fokusirati na područja Donbasa, Mariupolja i Mikolajiva. “Rusija nastavlja s udarima na ukrajinske civile, poput onih koji su poginuli u jučerašnjem raketnom napadu na željezničku stanicu Kramatorsk u istočnoj Ukrajini. Ruske operacije i dalje su usredotočene na regiju Donbas, Mariupolj i Mikolajiv, uz pomoć kontinuiranog lansiranja krstarećih projektila od strane pomorskih snaga. Očekuje se da će se ruska zračna aktivnost povećati na jugu i istoku Ukrajine. Međutim, ruske ambicije da uspostave kopneni koridor između Krima i Donbasa i dalje su ugušene ukrajinskim otporom”, stoji u izvješću britanskih obavještajaca.

SAD širi mjere protiv ruskog pristupa stranoj robi

7:20 Administracija predsjednika Joea Bidena u petak je ograničila Rusiji i Bjelorusiji pristup uvozu artikala kao što su gnojiva i ventili za cijevi, u novom pokušaju jačanja pritiska na Moskvu i Minsk. Ministarstvo trgovine reklo je da će početi zahtijevati od Rusa i Bjelorusa posebnu licencu kada žele dobiti robu od američkih dobavljača i obećalo je da će uskratiti te dozvole. Ta roba uključuje gnojivo, cijevne ventile, kuglične ležajeve i druge dijelove, materijale i kemikalije.

Source link: www.telegram.hr