Baronesa Mobarik se prisjetila putovanja u BiH i pronalaska masovne grobnice

Izvor: Snapshot

Baronesa Nosheena Mobarik se tokom rasprave u Domu lordova Velike Britanije prisjetila svog putovanja u Bosnu i Hercegovinu te je istakla kako je ključno gdje je lično vidjela masovnu grobnicu ispunjenu sa tijelima 188 nestalih.

1992. je svijet gledao kako situacija u Bosni postaje sve teža i kako država ulazi u rat sve dok se zločini nisu pretvorili u genocid koji više nismo mogli ignorisati“, naglasila je baronesa te naglasila kako se 25 godina poslije, susrećemo sa istom situacijom.

Pored ratnih razaranja, državu je pogodila i razorena ekonomija. 25 godina poslije, mnoga sela su prazna a omladina i obrazovani napuštaju zemlju. U posljednjim godinama, državne institucije koje su trebale biti snažne bile su pod napadima političkog vođstva Republike Srpske, a Milorad Dodik je za to vrijeme dovodio u pitanje legitimnost tih institucija“, naglasila je.

Podsjetila je i na sjednicu NSRS na kojoj su usvojeni zaključci o povlačenju RS iz državnih institucija, naglasivši da je to u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom. I to se, kako je podcrtala baronesa Nosheena Mobarik, desilo uprkos prijetnjama sankcija SAD-a i Eerope.

Jasno je da Dodikova samouvjerenost dolazi iz podrške Rusije, što je više puta naglasio“, naglasila je baronesa te citirala Mirka Šarovića, lidera SDS-a, koji je izjavio da bi secesija RS dovela do opšteg rata u BiH.

Prema njenim riječima, sve i da Velika Britanija nema interesa za očuvanjem BiH, ona treba da se zapita da li može sebi da dozvoli još jednu izbjegličku krizu.

Source link: ba.n1info.com