Kremlj nastavlja pokušavati iskoristiti lidere Republike Srpske (srpskog političkog entiteta unutar Bosne i Hercegovine) za destabilizaciju situacije na Balkanu.

O tome se govori u analizi Instituta za proučavanje rata (ISW).

U izvješću ISW-a od 16. lipnja spominje se govor ministra vanjskih poslova RF Sergeja Lavrova na otvaranju ruskog veleposlanstva u Banjoj Luci 11. lipnja (na slici), kada je izjavio da su veze između Rusije i Republike Srpske na rekordno visokoj razini i da će Ministarstvo vanjskih poslova RF dati prioritet izgradnji vjerskih i kulturnih ustanova u Banjoj Luci, koje su od presudne važnosti za jačanje „bratskih veza“ između naroda Rusije i Republike Srpske.

ISW napominje da je poznati ruski vojni bloger povezan s Kremljem izjavio 16. lipnja u intervjuu za televizijski kanal Republike Srpske da će Rusija podržati neovisnost Republike Srpske i da otvaranje ruskog veleposlanstva u Banjoj Luci pokazuje prijateljstvo i suradnju između Rusije i Republike Srpske, te da Rusija može otvoriti ruski kulturni centar (Ruski dom) u Republici Srpskoj. ISW također podsjeća da je u travnju 2024. isti bloger najavio otvaranje „medijske škole“ na Balkanu i organizaciju obuke u Srbiji i Republici Srpskoj na temu kako upravljati kanalima na Telegramu i boriti se protiv „dezinformacija“.

U izvješću se navodi da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik 7. lipnja izjavio da Republika Srpska namjerava održati referendum o svojoj neovisnosti od Bosne i Hercegovine, iako datum još nije određen.

„Kremlj je ranije koristio svoje odnose s Republikom Srpskom za širenje utjecaja na Balkanu, sijanje razdora na Zapadu i podrivanje Daytonskog sporazuma, kako bi bacio Balkan u nered“, naglašava ISW.

Sergej Pogorelov «Balkanske novosti»