Srbija je dobila još petoro ambasadora: Dačić poslao njihove biografije

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Srbija je dobila još petoro ambasadora. U Službenom glasniku su objavljeni ukazi predsednika Republike Aleksandra Vučića, čime je okončana procedura postavljenja Mirjane Živković za ambasadora u Danskoj, Irene Šarac u Španiji, Danijele Čubrilo Martić u Keniji, Veljka Lazića u Argentini i Branislava Žeželja u Iraku, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštnju se navodi izjava šefa srpske diplomatije ivice Dačića o biografijama novopostavljenih ambasadora.

„Mirjana Živković je diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i ima položen pravosudni ispit. Nakon diplomiranja, radila je u Saveznom sekretarijatu za pravosuđe i državnu upravu, odnosno Saveznom ministarstvu pravde, kao i u Saveznom ministarstvu za spoljnu trgovinu. U Ministarstvu spoljnih poslova angažovana je od 2001. i obavljala je, između ostalog, funkcije generalnog sekretara i pomoćnika ministra za konzularne poslove (od 2022. godine). Službovala je kao šef Konzulata u Malmeu, a od 2011. do 2019. godine bila je generalni konzul u Generalnom konzulatu u Njujorku. Govori engleski i švedski jezik”, piše u saopštenju.

Dok se za Irenu Šarac navodi da je zaposlena u Ministarstvu spoljnih poslova od 2005.

“U više navrata je radila u Sektoru za bilateralnu saradnju i u Odeljenju za Aziju, Australiju i Pacifik, u kojem je obavljala i funkciju načelnika. Službovala je u ambasadama Srbije u Pekingu i Atini. Na mesto ambasadora Srbije u Madridu odlazi sa mesta pomoćnika ministra za bilateralnu saradnju, funkcije koju vrši od juna 2023. godine. Diplomirala je na Odseku za kineski jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a završila je i specijalističke akademske studije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, završnom tezom sa temom „Multilateralizam 21. veka – odnos snaga i manifestacija moći u Ujedinjenim nacijama“. Govori engleski i kineski jezik i služi se španskim i francuskim jezikom”.

Srbija je dobila još petoro ambasadora: Dačić poslao njihove biografije

Printskrin Tviter/MSP

“Danijela Čubrilo Martić je diplomirala na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu i magistrirala na istom fakultetu u oblasti međunarodne politike. U Ministarstvu spoljnih poslova radi od 2004. godine. Radila je u različitim organizacionim jedinicama Ministarstva i, između ostalog, obavljala funkciju načelnika Odeljenja za Ujedinjene nacije. Službovala je u Misiji pri Evropskoj uniji u Briselu, Stalnoj misiji pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku i Stalnoj delegaciji pri UNESKO u Parizu. Govori engleski i španski jezik”, navodi se.

Dok je Veljko Lazić je zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova od 1996., navodi ministartsvo.

„Radio je u Odeljenju za Evropu, u više navrata bio angažovan u Generalnom sekretarijatu Ministarstva, na poziciji pomoćnika generalnog sekretara, i bio načelnik Odeljenja za Severnu i Južnu Ameriku. Službovao je u ambasadama u Lisabonu, pri Svetoj Stolici, u Rimu, a od 2014. do 2020. godine bio je ambasador Republike Srbije u Federativnoj Republici Brazil. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Govori engleski, portugalski, italijanski i španski jezik“, navodi se u radnoj biografiji.

A Branislav Žeželj je diplomirao na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu, postdiplomske studije je završio u SAD i Holandiji i stekao doktorate Univerziteta u Bagdadu i Megatrend univerziteta.

„Tokom karijere je obavljao više funkcija u PKB, radio u privatnom biznisu u zemlji i inostranstvu, bio angažovan kao profesor na više univerziteta i kao konsultant na projektima u zemlji i više desetine država u inostranstvu i međunarodnim organizacijama, između ostalog i za Organizaciju za hranu i poljoprivredu UN. Radio je i kao specijalni savetnik ministra poljoprivrede. Autor je više naučnih i stručnih radova i publikacija. Govori engleski, francuski i arapski jezik“, zaključuje se.

Nedavno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneo je ukaze o postavljenju na dužnost ambasadora u Brazilu, Venecueli, Švedskoj i Libiji, objavljeno je u Službenom glasniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs