Najavio je dvije nove mjere za pomoć svinjogojcima

PišeKatarina Škaro


                Plenković pred ugašenim kamerama pričao o velikim uspjesima, nitko mu se 20 minuta nije usudio to dojaviti. Sve morao ponovno

FOTO: Jurica Galoic/PIXSELL PišeKatarina Škaro prije 4 minute

Zbog tehničkih problema, isprva nije bio moguć prijenos sjednice Vlade koja je krenula oko 11:40 sati pa je premijer Andrej Plenković 20-ak minuta pričao bez televizijskog prijenosa. Kada su problemi otklonjeni, ispočetka je održao uvodni govor. Uvodno se osvrnuo na “zaista dobre vijesti”, a prva je rast BDP-a u trećem kvartalu od 2,8 posto, u odnosu na isti kvartal 2022. godine. “Hrvatska u trećem kvartalu bilježi najveću stopu rasta u EU-u”, istaknuo je.

“Druga dobra ekonomska vijest je današnji podatak DZS-a da su cijene dobara i usluga u studenom usporile na 4,7 posto. To je jasan trend usporavanja rasta inflacije proteklih mjeseci”, poručio je. “To je najniža stopa inflacije u zadnje dvije godine, a na to je sigurno utjecao i peti paket mjera Vlade za zaštitu kućanstava od rasta cijena”, dodao je premijer.

“Treća dobra ekonomska vijest je susret s potpredsjednicom Europske komisije, Dubravkom Šuicom, malo prije sjednice, a koja nas je izvijestila o realiziranoj isplati treće rate u okviru plana oporavka u iznosu od 700 milijuna eura”, kazao je.

Sastanak sa svinjogojcima

“Napominjem da je Državna riznica potvrdila da je tih 700 milijuna eura došlo na račun Riznice. S ovim smo premašili 50 posto uplata u odnosu na raspoloživa bespovratna sredstva”, istaknuo je.

Kad je riječ o afričkoj svinjskoj kugi, “mi smo jučer imali sastanak s predstavnicima nadležnih institucija i veterinarskom strukom”, rekao je. Situacija vezana uz tu bolest je pod kontrolom, zaraza se smiruje, zahvaljujući mjerama koje su utemeljene na struci i znanosti, poručio je.

“Danas će ministrica poljoprivrede imati sastanak sa svim predstavnicima svinjogojaca gdje će se saslušati dodatni prijedlozi sektora. Dakle, želimo osluhnuti što bismo još mogli učiniti kako bi uz potpore koje su već pružene, mogli učiniti dodatne iskorake. Bez mjera koje smo poduzeli bila bi ugrožena velika većina svinjogojskog fonda u Hrvatskoj”, rekao je

Članak se nastavlja ispod oglasa

Dvije nove mjere za potporu seljacima

Najavio je da će danas donijeti dvije nove mjere – prva je prijedlog o jednokratnoj isplati do 600 eura po subjektu za nabavu svinjskih polovica.

“Želimo time omogućiti svima koji su navikli na običaje i pripremu tradicionalnih suhomesnatih proizvoda… kompenzirat ćemo im da kupe dovoljno mesa kako bi održali svoju tradiciju. Meso će doći van zona ograničenja i bit će zdravo”, kazao je.

Donijet će i program državne potpore proizvođačima svinja većih klaoničkih težina zbog otežanih uvjeta poslovanja. Odnosi se na one proizvođače čiji su objekti u zoni ograničenja, a iznos potpore je 2,15 eura po kilogramu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Zakon o plaćama u državnim i javnim službama

Zatim je govorio o uvođenju femicida u zakon. “Obiteljskim zakonom koji je danas na sjednici Vlade ćemo dodatno zaštititi djecu te proširiti prava žrtava nasilja i pojačati kazne za počinitelje. Šaljemo jasnu poruku da je ubojstvo žene zato što je žena neprihvatljivo i zato uvodimo posebno kazneno djelo Teško ubojstvo ženske osobe, odnosno femicid.”

Kazao je i da se Vlada protivi “političkim inicijativama za reviziju Vatikanskih ugovora”, referirajući se na inicijativu Anke Mrak Taritaš.

Opet se dotaknuo dnevnog reda sjednice Vlade, na kojoj je Zakon o plaćama u državnim i javnim službama. “Mijenjamo sustav sa 2500 kategorija, uvodimo 16 platnih razreda s rasponom koeficijenta od 1 do 8. S time da najniže koeficijente povećavamo za skoro 60 posto”, rekao je Plenković. Dodao je da je to “još jedan korak prema povećanju plaća zaposlenih u državnim i javnim službama”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr