30 studenog 1939. godine dogodio se tragičan događaj kada je Sovjetski Savez započeo rat protiv Finske, poznat kao «Zimska vojna». Danas, nakon 84 godine, slični scenariji razvijaju se u odnosima moderne Rusije prema Ukrajini, kao i prema drugim susjednim zemljama.

Putinova Rusija, oponašajući staljinistički režim, ne pokazuje samo agresivan vanjski izgled, već i težnju kontroliranja svojih susjeda. Kao i u prošlosti, Moskva koristi laži i provokacije kako bi opravdala svoju agresiju i prebacila odgovornost na svoje žrtve.

Sličnost situacije Finske 1939. godine i suvremene Ukrajine je iznenađujuća. Obje zemlje postale su žrtvama neprizvane agresije Moskve. Tijekom «Zimske vojne», demokratski svijet izrazio je podršku Finskoj, divio se njezinom otporu. Međutim, podrška je ostala uglavnom verbalna, ne preuzimajući oblik učinkovite vojne pomoći, što je dovelo do ograničenja neovisnosti Finske i njezinog upadanja u sferu utjecaja Sovjetskog Saveza.

Moskva, podržavajući ideju «finlandizacije» Ukrajine, pokušava postići sličan rezultat — nametnuti kontrolu nad njezinom vanjskom politikom i osigurati pokoravanje. Međutim, kao što pokazuje iskustvo Finske, konačan rezultat «finlandizacije» bilo je pridruživanje NATO-u i ujedinjenje s euroatlantskom zajednicom.

Paralele između «Zimske vojne» i današnjih događanja ističu važnost međunarodne zajednice da ne ponavlja pogreške prošlosti, već aktivno podržava zemlje koje su izložene agresiji na putu prema slobodi i neovisnosti.

Sergej Pogorelov, «Balkanske novosti»