Potpuna izolacija od «trule Zapada», njegovog «štetnog utjecaja», LGBT zajednice i najnovijih tehnologija — to je fiksna ideja sadašnjeg ruskog vodstva.

Ruski Z-pjevač SHAMAN nedavno je pokušao uplašiti Zapad, slikovito pritiskajući «crvenu tipku» tijekom koncerta podrške OSCE, izbora i još nečega.

Rat u Ukrajini postao je «čas zvijezda» ruske propagande. Svijet se suočio s neviđenim fenomenom — neprekidnim prijenosom iskrivljenog prikaza svijeta, u kojem Rusija izgleda kao jedinstvena «sjeverna civilizacija», a svi ostali su samo «aplikacije» na njoj, neki «transformatori», koristeći Putinov ultramoderni rječnik.

Za razliku od drugih kriza, u trenutnoj situaciji gotovo cijeli svijet postao je poligon za političke i propagandne igre ruske vlasti. Stvorena je masivna, duboko slojevita mreža propagandnog utjecaja, kojom Rusija pokušava «ukrotiti» i «dresirati» Zapad, ali istovremeno i cijeli svijet.

Stvaranje prostora straha ostvaruje se prikazivanjem grubije sile, brutalnog upada, poticanjem masovnih «umjetno izazvanih kriza» — od migrantskih do energetskih. Borba protiv duge i visokog obrazovanja, spomenici raketama «Sarmat», pjesme o međukontinentalnim balističkim raketama, priče o «Putinovom meteoritu» — hipersoničnoj raketi «Avangard» i sektantski pozivi na samospaljivanje u «nuklearnom plamenu» postali su mainstream u ruskom informacijskom i sociokulturnom prostoru. Dovoljno je reći da pjesme o balističkim raketama pišu čak i zastupnici Državne Dume (umjesto da na bilo koji način ožive ruska istraživanja svemira).

Takav «nuklearni» narativ («pogodit ćemo ‘Sarmatom’ Yellowstone vulkan») suštinski je dizajniran kako bi paralizirao strahom građane kako unutar same Rusije, tako i kako bi neodoljivo utjecao na građane drugih zemalja, tako da ne bi mogli ni sumnjati u «moć ruskog oružja» i učinkovitost «ruskih škripaca i tradicionalnih vrijednosti».

Nije tajna da je za rusku propagandu značajna segmentacija «protivničke» publike. Zato se tako brižno njeguju (i dobro financiraju, doduše, ponekad lažnim novcem) legije «korisnih idiota» svih vrsta — od «covid-dissidenata» do kulturnih i umjetničkih radnika. Zato su «aktivirani» i stalno podržavani brojni «slušatelji Putina» na Zapadu, Istoku, Sjeveru i čak «globalnom Jugu».

**Oblikovanje orbite pristaša «ruskog sveta» / «ruske ideje» putem zajedničkih napora ruskih državnih agenata; predstavnika «Rossotrudničestva», ustvari istih agenata, ali u civilu; novinara (istina, neki od njih već su priznati «agentima uticaja» i proterani iz zemalja u kojima su boravili); brojnih fondova, trgovačkih i kulturnih predstavništava (drugim rečima, «agenata pod plaštom»).

Takođe, kriminalne strukture, čvrsto povezane s istim državnim agentima i jednim od kanala finansiranja (često lažnim novcem) «Putinovih prijatelja» u inostranstvu. Dodajmo i samu mnoštvo «Putinovih prijatelja», «slušalaca Putina», kao i plejadu «korisnih idiota» među «rusofilskim građanima».

Posebno treba napomenuti neočekivane obaveštajne talente služitelja Ruske pravoslavne crkve, neki od kojih su već prepoznati kao pretnja nacionalnoj bezbednosti u nekoliko evropskih zemalja, posebno u Bugarskoj.

Pa naravno, nećemo zaboraviti ni «strane» građane, obilato «hranjene» pričama o «potpuno sigurnoj i visokoefikasnoj vakcini ‘Sputnik V'», vožnjama pod ruskom trobojkom i nastupima «talentovanih umetnika koji su pobegli iz DNR-a».

Cela moć ruskog propagandnog stroja na pozadini «trenda rata» (rat u Ukrajini, rat u Izraelu) usmerena je na proširenje zone nekontrolisanog haosa i oblikovanje «pogođenih» raspoloženja «zapadnog čoveka» (kako predstavnika vlasti, tako i običnih građana) pred «ustankom protiv neokolonijalizma», nicao moći zemalja «globalnog juga» i naoružanih «izvornim kliještima» Rusije.

Izbori za predsednika Rusije 2024. godine nameću posebnu strategiju i taktiku «ukroćivanja» / «dresiranja» Zapada ruskim propagandom.

Već sada je primetno da se ideološka priprema za izbore u ruskim «dvorskim» medijima vrti brzinom svetlosti. Državna Duma i propagandni štabovi uključili su «turborežim» na punu snagu. Kao da Putin žuri negde… Što je prilično čudno, jer ruski izbori su uvek «saga večnosti».

Obarajući «udarne» narative na glave sunarodnika, ruski propagandisti odlučili su naviknuti «kolektivni Zapad» na razmišljanje o «novoj strategiji Zapada prema Rusiji», pri tome gotovo zaboravljajući na 12. paket sankcija. Zapadni svet ucenjuju prisutnim «Vagnerom», «otvaranjem drugog fronta» na Balkanu i proverenim metodama destabilizacije duž granica. Nagomilavanje migranata na granici Finske — tačna kopija «priručnika» Lukašenka, plagijat, međutim!

U duginom svemiru (sam dugin u Rusiji takođe nameravaju zabraniti, kao i VPN i ostale civilizacijske blagodeti) ruski propagandisti već vide Zapad kako puže na kolenima pred Rusijom, moleći za oproštaj od islamskih zemalja zbog praznog napada na Izrael.

Evropska unija već se raspala, a pojedini njeni članovi vide u Orbánu novu «nada Evrope». Ostali traže mogućnost nelegalnog pridruživanja Rusiji kao «evropskim DNR/LNR». I naravno, moraće ih se zvanično braniti… Od onih koji su ostali s Orbánom…

Između Azije i Europe potpuno su nestale sve vrste barijera zahvaljujući jasno organiziranom spontanom prijelazu migranata-boraca-relokanta preko finskih granica.

I ruski čovjek, neopterećen automobilom i koferom, naoružan samo četkicom za zube i s 100 dolara u džepu, sretno odmara na Maldivima i u Venezueli, ponosno pljujući na Louvre, Karlov most i druge suvišnosti…

Miks takvih tvrdnji, obilato začinjenih obećanjima doživotne invalidnosti sudionicima SVH, «čvrstim rubljem», jeftinim benzinskim gorivom i naftom po 100 dolara po bačvi, kao i ograničavanjem pobačaja, isključivanjem preživjelih medijskih platformi i zabranom još uvijek živih «inoagennata», sada čini službeni ideološki dnevni red Rusije, srž Putinske izborne kampanje.

Sve to ponosno nadvisuje patrijarh Kiril, koji je «promašio» pravoslavni hram bez kupole na novčanici i prema glasinama, tajno krstio Kadirova u pravoslavlje.

Problem leži u tome što Zapad, sa svojim racionalnim razmišljanjem, možda nije spreman za takvu «propagandu oksimorona», koja čini «spojnu osnovu» nove «Sjeverne civilizacije» po imenu «Rusija». Stoga će biti teško izdvojiti jasno usmjeren vektor prijetnji i razumjeti kako minimizirati štetu od takve «frik-propagande».

Jedna stvar već sada je očita — moguće je suzbiti djelovanje nositelja te propagande, jer oni predstavljaju oštar kontrast većini zapadnih građana, tradicionalno usmjerenih prema «raciju», individualizmu i demonstriraju pragmatizam u svojim djelovanjima.

Evgeny Tsibulenko, profesor prava

Izvor