Podijeli : 0

OGLAS

Vlada FBiH izdvojila 370.000 KM za sanaciju šteta od poplava u Posavskom kantonu Vijesti Autor: N1 BiH 02. jun 202322:19 Podijeli :

Vlada FBiH izdvojila 370.000 KM za sanaciju šteta od poplava u Posavskom kantonu

Vlada FBiH

Federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić posjetio je Posavski kanton gdje su potpisani ugovori o sufinansiranju projekata iz oblasti sanacije šteta nastalih uslijed poplava i klizišta i utopljavanja zgrada radi uštede energije za koje su projektima iz ovog kantona, putem Javnog poziva, dodijeljena sredstava od 370.000 KM.

Potpisivanju su prisustvovali pomoćnici federalnog ministra prostornog uređenja Ljuba Tadić i Zdravko Buljeta, kantonalna ministrica prosvjete Ana Andrić, gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić, zatim načelnica Općine Odžak Nada Ćulup i načelnik Općine Domaljevac-Šamac Stjepan Piljić.

Ministar Nedić se zahvalio domaćinima na srdačnoj dobrodošlici posebno izražavajući zadovoljstvo zbog potpisanih ugovora i činjenice kako će Ministarstvo biti u mogućnosti sufinansirati projekte koji su od krucijalnog značaja za Posavinu.

-Smatram kako će izdvojena sredstva iz ovogodišnjeg Proračuna Federacije BiH, za ukupno pet projekata, osigurati kvalitetnije uvjete života svih stanovnika ovog kantona, a pogotovo najmlađih – poručio je ministar.

Dodijeljena su sredstva za realizaciju projekata utopljavanja školske sportske dvorane i aneksa objekata Srednje škole „Pere Zečevića“ u Odžaku, utopljavanje Osnovne škole „Vladimira Nazora“ u Odžaku za objekat Područne škole u Donjem Svilaju i utopljavanje objekta Doma zdravlja Odžak radi uštede energije, odnosno poboljšanja energetske učinkovitosti. Potpisani su ugovori i za uređenje kanala Jadrice, druga faza, i rekonstrukcija ceste na području Grada Orašja, čime se doprinosi smanjenju rizika od klizišta i poplava.

Ugovori su potpisani u skladu sa Odlukom Vlade Federacije BiH o usvajanju Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Source link: ba.n1info.com