Kurti: Oni koji govore o sankcijama trebalo bi bolje da porazmisle

Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

„Oni koji govore o sankcijama trebalo bi možda dublje da porazmisle“, ovo je poruka kosovskog premijera na do sada neviđenu seriju upornih i snažnih kritika i upozorenja koja dolaze od zapadnog sveta od kada su kosovske vlasti preko specijalnih jedinica kosovske policije, uprkos protivljenju lokalnog stanovništva i zapadnih partnera, zauzele opštinske zgrade na Severu i dovele novoizabrane gradonačelnike na posao.

Kurti je ovo kazao u intervjuu za Fajnenšel Tajms, u Bratislavi sa kojim se večeras pohvalio. Bilo mu je, kaže, zadovoljstvo da govori neposredno nakon što je predsednica evropske komisije Ursula fon der Lajen na globalnoj bezbednosnoj konferenciji otkrila plan za Zapadni Balkan o približavanju jedinstvenm tržištu, prenosi KoSSev.

„Srbija nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji i finansira fašističku miliciju u severnom delu moje zemlje, te bi možda oni trebalo da dobiju sankcije“, ponovio je još jednom Kurti optužbe na račun Srbije.

Kosovo je već primilo prvu sankciju – otkazano mu je učešće u Defender Europe 2023, čime se Priština hvalila godinu dana. Pre nepunih desetak dana su u Prištini ceremonijom Kurti i Osmani ozvaničili početak upravo ove vežbe sa svojim NATO partnerima i ambasadorom SAD-a.

Sada je ambasador Hovenijer jasno označio kosovskog premijera kao izazivača trenutne krize, stavljajući do znanja da postoji kompromitacija odnosa sa SAD-a.

Od kada su specijalne jedinice kosovske policije na silu uvele u petak tri albanska gradonačelnika u opštine na Severu, državni sekretar Entoni Blinken, odnosno Stejt Department, oglasio se dva puta, snažno osuđujući jednostran potez, zatraživši hitnu deeskalaciju tenzija.

Ove se reči od petka u kontinuitetu ponavljaju, ali do sada bez rezultata.

„Naivna i pogrešna je“, kaže Kurti za Blinkenova oglašavanja, dok njegov blizak saradnik – predsednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca dodaje: „SAD ne razumeju poziciju Kosova“.

Ipak, kosovski premijer i sada poručuje da su SAD „ključni prijatelj i partner Kosovu“, uprkos tome što „imaju male razlike u pristupu“.

„Priznajem i znam da kada su u pitanju pristupi, mi imamo malu razliku, ali iskreno, ne osećam da je bilo kakva vrsta sankcija na Kosovu ispravna mera“, kazao je.

Štaviše, Kurti je za Fajnenšel Tajms potvrdio da je u dnevnim kontaktima sa američkim ambasadorom u Prištini.

Spreman je i da sa srpskim predsednikom održi sastanak uz posredovanje Brisela.

Pozdravio je čak raspoređivanje NATO trupa, kazavši: „Još od prošle godine pozivam da bude više trupa NATO-a“.

Dok zapadni međunarodni partneri Kosova, sa najviših pozicija, listom ukazuju na njega kao na odgovornog za pokretanje krize, očekujući da izmesti gradonačelnike na alternativne lokacije i povuče policiju iz opštinskih zgrada, Kurti poručuje:

„Konačno se dokazalo koga imamo nasuprot – ekstremiste u maskama koji pale sve što nije srpsko“. Direktno je optužio „kriminalne strukture Srbije Rusije, Aleksandra Vučića, Aleksandra Vulina i Ivicu Dačića, te Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića za krizu na Severu“ za poslednju krizu.

U ponedeljak su se Srbi sukobili sa KFOR-om, pri čemu je povređeno 30 vojnika i preko 50 Srba.

I dok međunarodna zajednica najsnažnije osuđuje ovo nasilje i posebno, kako se naglašava, „ničim izazvan napad“ na trupe NATO-a, i dalje se ne ispušta poruka da je kosovska vlast, odnosno premijer Kurti, odgovoran za nastanak krize.

„Razlog zašto su vojnici bili tamo i morali da održavaju mir u tom scenariju je zbog oduke koju je doneo premijer Kurti da dobije pristup ovim opštinskim zgradama uz upotrebu sile od strane policije“, kazao je juče američki ambasador u Prištini.

Priština će snositi posledice jer nije poslušala savet SAD, kazao je sa druge strane u Beogradu njegov kolega Kristofer Hil.

U međuvremenu kosovski premijer iz Bratislave šalje poruke kako on „želi da brani sve Srbe na Kosovu“, jer je i sam „veoma patio u životu“ i ne želi „da drugi pate“ i da ne želi da se drugi osećaju da nema ko da ih predstavlja.

„Ja sam njihov premijer takođe“ – poručuje Aljbin Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs