Ivan Paladina tri se godine na sudu natezao s većinskim vlasnicima turističkog projekta Kupari

Politika & Kriminal
              Plenkovićev bivši ministar definitivno izgubio tužbu: ne može van iz vrijednog projekta, ništa od milijunske isplate

FOTO: Pixsell/Telegram

Bivši ministar u Vladi Andreja Plenkovića, Ivan Paladina pravomoćno je izgubio spor protiv investitora u turistički projekt Kupari. Riječ je sudskom procesu o kojem je Telegram prvi pisao kada je Paladina postao ministar.

Visoki trgovački sud RH odbio mu je sada tužbu protiv tvrtke HPL (Croatia) Limited s kojom se sporio oko naknade za svojih 10 posto udjela u Kuparima. On je smatrao da bi ga trebali isplatiti s gotovo 9 milijuna eura, odnosno 67,5 milijuna kuna, no sud to nije prihvatio. Utvrdio je da Paladina uopće nije trebao tužbom tražiti izlazak iz Kupara niti naknadu za svoj udio.

Svađa Paladine i Rusa Gljadelkina

Sve je počelo kada se Paladina zavadio s ruskim ulagačima u Kupare. O njegovoj suradnji s ruskim poduzetnikom Sergejem Gljadelkinom, s kojim je surađivao još u Institutu IGH, puno se pisalo, a dio nepoznatih detalja otkriven je u sudskim dokumentima. Kada su Rusi bez njegovog odobrenja povećali temeljni kapital za Kupare, Paladina je odlučio izaći iz firme. Smatrao je da su ga izigrali.

Još prije nego je pokrenuo postupak, u rujnu 2018., bio je, prema sudskim dokumentima, spreman izaći iz projekta Kupari, odnosno tvrtke Kupari Luxury Hotels (KLH) za 2,5 milijuna eura. U jednom trenutku predlagao je tadašnjim ruskim vlasnicima da zajedno prodaju cijelu firmu, a zatim je nudio i opciju da ga se od 1. travnja 2024. isplaćuje u godišnjim ratama od 650 tisuća eura sve do kraja trajanja koncesije ili zakupa resorta. Zadnja opcija koju je nudio za svoj izlazak iz firme iznosila je isplatu pet milijuna eura i to u dvije rate – do 31. prosinca 2020. i 31. prosinca 2021. godine.

No, kako do dogovora nije došlo, sve je završilo na sudu. Uz brojne tužbe što su ih Paladina i Gljadelkin podnijeli jedan protiv drugog došla je i ova za isplatu naknade za izlazak iz golemog projekta.

Koliko vrijedi Paladinin udio?

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ruski investitori na sudu odbijaju Paladininu tužbu za izlazak iz vlasništva uz plaćanje naknade od 67,5 milijuna kuna. Na jednom od ročišta tražili su da visinu te naknade, odnosno vrijednost Paladininih 10 posto udjela, utvrde vještaci.

Vještačenje je trajalo mjesecima, analizirana je cijela situacija oko projekta Kupari. Vještaci utvrđuju da je u KLH, prema podacima u Sudskom registru, u kolovozu 2021. došlo do promjene u vlasničkoj strukturi. Uz ruskog investitora, tada u KLH s 50 posto udjela ulaze i ulagači iz Singapura. U međuvremenu je, kako doznaje Telegram, hotelska tvrtka iz Singapura otkupila i preostale udjele, te je sada 90-postotni vlasnik. Paladina i dalje drži svojih 10 posto.

Uzevši u obzir sve parametre, vještaci su zaključili da je tržišna vrijednost projekta Kupari u siječnju 2020., kada je Paladina podnio tužbu, bila nešto manja od 250 milijuna kuna. Vještaci su imali u vidu i činjenicu da je KLH zapravo projektna tvrtka čiji projekt hotelskog resorta u Kuparima još nije realiziran. Ipak, zanimljivo je da je kao relevantan statistički faktor u obzir uzeto buduće očekivano pozitivno poslovanje. Prema zaključku vještaka, Paladininih 10 posto vrijede 24.769.385 kuna. Kasnije tijekom procesa taj je iznos smanjen na nešto više od pet milijuna kuna.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Novi vlasnici ulaze u projekt

U međuvremenu u projekt Kupari ulazi HPL, singapurski investitori koji su od Gljadelkina otkupili 90 posto vlasničkih udjela. Oni nude Paladini oko 750 tisuća eura za izlazak iz projekta, no on na to ne pristaje. Traži višestruko veći iznos.

Trgovački sud u Zagrebu odbija mu prije točno godinu dana tužbu, navodeći kako su se dolaskom novih investitora iz Singapura promijenile okolnosti u firmi te da nema osnova da Paladina iz nje izlazi. Naime, razlog za Paladininu tužbu bili su poremećeni odnosi sa Sergejem Gljadelkinom.

Paladina je uložio žalbu, uvjeravajući kako mu je onemogućeno raspolaganje vlastitom imovinom jer su odnosi s većinskim vlasnicima bili poremećeni. No, i Visoki trgovački sud RH zaključio je da se to ticalo ruskih partnera, dok su sada vlasnici ulagači iz Singapura.

Što će sada Ivan Paladina?

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Neslaganje članova tvrtke ne daje pravo članu na istupanje. Samo ponašanje člana kojim se suprotno načelu savjesnosti nanosi šteta ili se diskriminira drugog člana može, ukoliko se dokaže – biti podloga opravdanosti razloga za istupanje. U ovoj konkretnoj situaciji to nije dokazano”, naveo je Visoki trgovački sud odbijajući Paladininu žalbu.

Paladina tako ostaje vlasnik 10 posto udjela u projektu Kupari u koji HPL, kako doznajemo, planira uložiti najmanje 100 milijuna eura. Da bi zadržao svoj status Paladina će morati pratiti vrijednost investicije. Doduše, može i prodati svoj udio većinskim vlasnicima, ali i nekom trećem.

Source link: www.telegram.hr