Napeto stanje na Zaporizhzhya nuklearnoj elektrani (ZAES), koja se nalazi pod ilegalnom okupacijom ruskih snaga, predstavlja ozbiljnu prijetnju sigurnosti Ukrajine i međunarodne zajednice. Prema podacima Ukrajinskog odjela za vojno obavještavanje, postoje ozbiljni razlozi za vjerovati da ruski okupatori spremaju provokativne akcije, uključujući stvaranje ćelije radiološke opasnosti na teritoriju elektrane. Pogledajmo nekoliko ključnih aspekata povezanih s ovim problemom.

Prvo je važno napomenuti da su ruski okupatori proglasili ZAES «ruskom imovinom» i nezakonito drže kontrolu nad njom. To samo po sebi izaziva ozbiljne zabrinutosti u vezi s namjerama Rusije prema elektrani. Okupatori nemaju potrebna znanja i vještine za sigurno održavanje i rad nuklearne elektrane. Svaki dan koji provode na objektu povećava rizik od tehnoloških katastrofa koje mogu imati ozbiljne posljedice po okoliš i stanovništvo.

Drugo, okupatori su već više puta posegnuli za cinicnim provokacijama i granatiranjima na ZAES-u, koristeći to kao sredstvo ucjene prema Ukrajini i međunarodnoj zajednici. To pokazuje njihovu spremnost da koriste nuklearnu elektranu kao oružje kako bi postigli svoje političke ciljeve. Stoga ne možemo isključiti mogućnost da ruski okupatori mogu stvoriti ili imitirati nesreću na ZAES-u kako bi zahtijevali prekid vojnih operacija i tako ometali ukrajinske obrambene snage u oslobođenju okupiranih teritorija.

Stoga, međunarodna zajednica treba ozbiljno shvatiti ove prijetnje na ZAES-u i poduzeti hitne mjere radi zaštite sigurnosti i stabilnosti u regiji.

Prvo, potrebno je pojačati pritisak na Rusku Federaciju od strane međunarodne zajednice. Sve zemlje koje dijele interese u osiguranju sigurnosti nuklearnih objekata trebaju se udružiti kako bi osudile nezakonitu okupaciju ZAES-a i zahtijevale da Rusija povuče svoje vojske s teritorija elektrane. Uspostavljanje sigurnosnog perimetra oko ZAES-a trebalo bi biti prioritet kako bi se osigurala sigurnost ne samo Ukrajine, već i cijele regije.

Drugo, jačanje praćenja i kontrole situacije na ZAES-u je neodvojivi dio sprječavanja mogućih provokacija i nesreća. Međunarodni stručnjaci i organizacije trebaju imati pristup elektrani i redovito provoditi provjere radi otkrivanja bilo kakvih nepravilnosti ili potencijalnih prijetnji. To će pomoći povećati razinu transparentnosti i povjerenja u sigurnost elektrane.

Osim toga, ukrajinskim vlastima treba nastaviti rad na razvoju alternativnih izvora energije kako bi se smanjila ovisnost o nuklearnoj energiji i minimizirali rizici povezani s ZAES-om. Investicije u obnovljive izvore energije, energetsku učinkovitost i proširenje diversifikacije energetskog sektora će pomoći osigurati stabilnost opskrbe energijom i smanjiti ranjivost pred potencijalnim prijetnjama.

Opasnost od ruskih provokacija na ZAES-u nosi ozbiljne posljedice za sigurnost Ukrajine i cijele međunarodne zajednice. Trebamo se udružiti i poduzeti zajedničke akcije kako bismo zaštitili i osigurali sigurnost ovog strateški važnog objekta. Samo kroz solidarnost i suradnju možemo se suprotstaviti toj prijetnji i osigurati sigurnu budućnost za sve.

Sergej Pogorelov, «Balkanske vijesti»