U tijeku je 458. dan ruske invazije na Ukrajinu

Rat u Ukrajini
              Uživo. Ruske snage napale dva ključna ukrajinska grada. Obavještajci iz Kijeva priznali: 'Da, mi smo napali Krimski most'

FOTO: AFP

Pratimo 458. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

  • Poljska usvojila zakon o ruskom utjecaju. Oporba: To je lov na vještice
  • SAD i EU reagirali na rusko razmještanje nuklearnog oružja
  • Ukrajinski šef sigurnosti: Spremni smo za protuofenzivu
  • Britanija: Wagnerovci će se koristiti i u drugim bitkama nakon Bahmuta
  • Članak se nastavlja ispod oglasa

  • Guverner: Ukrajinski dronovi napali zgrade naftovoda u Rusiji
  • ‘Ukrajina je dronovima sa Zapada pokušala potopiti ruski ratni brod’

Članak se nastavlja ispod oglasa

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Ukrajina: Rusi su napali Avdivku i Bahmut, odbili smo ih

Ukrajinski Glavni stožer priopćio je da su ruske snage danas napale Avdivku i Bahmut u Donjeckoj oblasti, ali da su ukrajinski vojnici odbili napade.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Ruske snage granatirale su ukrajinske položaje i civilna naselja 30 puta višecijevnim bacačima raketa i izvršile 10 zračnih napada. Ukrajinske oružane snage odbile su 13 napada u Donjeckoj i Luhanskoj oblasti”, priopćio je Glavni stožer.

Šef ukrajinske obavještajne službe priznao ulogu u napadu na Krimski most

  • Sedam mjeseci nakon eksplozije koja je teško oštetila most kojim je Rusija povezala okupirani poluotok Krim sa svojim teritorijem, čelnik ukrajinske obavještajne službe konačno je potvrdio upletenost u taj napad. “Budući da je to logistička prometnica koju je trebalo odsjeći od neprijatelja morali smo poduzeti odgovarajuće mjere”, rekao je Vasil Maljuk, direktor obavještajne agencije za unutarnju sigurnost SBU u intervjuu ukrajinskom novinaru Dmitru Komarovu na Youtubeu.
  • Članak se nastavlja ispod oglasa

Pritom Maljuk nije iznio pojedinosti operacije. Snimke eksplozije 8. listopada i posljedični požar na mostu obišle su svijet. Napad se dogodio dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin proslavio 70. rođendan.

Maljuk je rekao da je Ukrajina djelovala u skladu s “tradicijom ratovanja”. Također je kazao da je na početku ruske agresije prije 15 mjeseci, SBU osnovao specijalnu jedinicu za sabotažu na ukrajinskom teritoriju protiv neprijatelja.

Guverner: Građevinski radnik poginuo u ukrajinskom bombardiranju ruskog sela

Članak se nastavlja ispod oglasa

  • Građevinski radnik ubijen je ukrajinskom granatiranju ruskog graničnog sela Plehova, objavio je guverner regije Kursk na Telegramu u subotu, na dan kad je zračnim napadima pogođen niz lokacija u Rusiji. Nedaleko od Plehova traje gradnja obrambenih linija na granici s Ukrajinom, rekao je guverner Roman Starovoit koji je objavio vijest o stradanju građevinskog radnika.

Reuters nije uspio potvrditi ili odbaciti njegovu tvrdnju. Ukrajina je u subotu dronovima napala naftnu infrastrukturu duboko unutar Rusije, što uključuje i stanicu naftovode Družba u regiji Tver koji prenosi naftu iz zapadnog Sibira do Europe, tvrde ruski mediji. Jedan od najvećih naftovoda na svijetu napadnut je s dva drona, pišu ruske novine Kommersant.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Rusija: Presreli smo dva projektila Storm Shadow

  • U kratkoj obavijesti, ruska agencija RIA priopćila je da su ruske zračne snage presrele dva projektila Storm Shadow. Presreli su i 19 HIMARS projektila te dva HARM proturadarska projektila. Napisali su i da je grad Šebekino u Rusiji, blizu Belgoroda, danas granatiran po drugi put.

Vođa britanskih zračnih snaga na odlasku upozorava: Izgubi li Rusija, postat će brutalna prijetnja NATO-u

  • Glavni maršal zrakoplovstva Sir Mike Wigston rekao je za The Telegraph da su ruske zračne snage, površinska mornarica i podmorničke snage prijetnja Britaniji i NATO-u. Upozorio je da bi prijetnja mogla postati još gora bude li ruski predsjednik Vladimir Putin bude svrgnut, te izgubi li Rusija.

“Kada ukrajinski sukob završi i Ukrajina vrati svoje granice, kao što mora, imat ćemo oštećenu, osvetoljubivu i brutalnu Rusiju. Način da nam nanese štetu je zračni napad, napad raketama i napad pod zemljom”, rekao je Wigston, vođa RAF-a na odlasku.

Rusija izbacuje njemačke diplomate

  • Rusija će sljedeći mjesec početi protjerivati njemačke diplomate, nastavnike i zaposlenike kulturnih institucija. Njemačko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je ovaj potez Rusije, nazivajući nadolazeća protjerivanja “jednostranom, neopravdanom i neshvatljivom odlukom”. Ovaj potez će pogoditi nekoliko stotina njemačkih državnih službenika, uključujući nastavnike i osoblje Goethe Instituta, koji promiče njemačku kulturu i jezik u inozemstvu, piše dnevnik Sueddeutsche Zeitung.

Rusi su oslabili napade u Bahmutu, regrupiraju se

  • Ruske snage popuštaju napade na Bahmut kako bi se pregrupirale, kažu Ukrajinci. U izjavi za Telegram, zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar rekla je da su ruske snage nastavile s napadima, ali da je “ukupna ofenzivna aktivnost smanjena”. “Jučer i danas nije bilo aktivnih borbi – ni u gradu ni na bokovima”, napisala je, dodavši da su moskovske trupe umjesto toga granatirale predgrađa i prilaze Bahmutu.

“Smanjenje neprijateljske ofenzivne aktivnosti posljedica je činjenice da se trupe zamjenjuju i pregrupiraju”, rekao je Maliar. “Neprijatelj pokušava ojačati vlastite sposobnosti”, dodala je te naglasila da ukrajinske trupe drže uzvisine koje gledaju na Bahmut sa sjevera i juga, kao i dio predgrađa, ali nisu napredovale tijekom posljednja dva dana kako bi se usredotočile na “druge zadatke”.

Kineski izaslanik: Peking će poduzeti konkretne napore za mir u Ukrajini

  • Kina će poduzeti konkretne napore za pronalazak političkog rješenja ukrajinske krize, prenosi kinesko ministarstvo vanjskih poslova riječi posebnog izaslanika Lija Huija u subotu. Kina se uvijek držala objektivnog i pravednog stava po pitanju Ukrajine, zagovarala je mir i razgovore, prenosi ministarstvo Lijeve riječi ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu. Li, posebni izaslanik Kine za euroazijska pitanja i bivši veleposlanik u Rusiji, održao je sastanke s Lavrovom i njegovim zamjenicima Andrejem Rudenkom i Mihailom Galuzinom.

Dvije strane razmijenile su mišljenja o kinesko-ruskim odnosima i političkom rješenju za ukrajinsku krizu te su se usuglasile da je nedavni posjet kineskog predsjednika Xija Jinpinga Moskvi dodatno produbio međusobno političko povjerenje, piše kinesko ministarstvo. Lijev posjet Rusiji došao je na kraju turneje u nekoliko zemalja. Peking je rekao da je njezin cilj bio raspraviti „političko rješenje“ za kraj sukoba, a u sklopu nje sastao se i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

Moskva SAD-u: Licemjerni ste, desetljećima raspoređujete nuklearno oružje u Europi

  • Rusija je u subotu kritike američkog predsjednika Joea Bidena zbog namjere Moskve da u Bjelorusiji rasporedi taktičko nuklearno oružje odbacila kao licemjerne, rekavši da je Washington desetljećima raspoređivao takvo isto naoružanje u Europi.

Rusija je u četvrtak rekla da će po prvi put od raspada Sovjetskog Saveza 1991. rasporediti nuklearno oružje izvan svojih granica, a bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je kazao da je naoružanje već na putu. Biden je u petak rekao da je imao “krajnje negativnu” reakciju na izvješće da Rusija provodi svoj plan raspoređivanja taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji.

Rusko veleposlanstvo u Sjedinjenim Državama je američke kritike nazvalo licemjernim, rekavši da bi “prije okrivljavanja drugih, Washingtonu dobro došlo malo samoispitivanja”. “SAD desetljećima drži velik arsenal svog nuklearnog oružja u Europi. Zajedno sa svojim saveznicima u NATO-u sudjeluje u sporazumima o dijeljenju nuklearnog oružja i trenira za mogućnost njegovog korištenja protiv naše zemlje”, stoji u priopćenju ruskog veleposlanstva.

“Suvereno je pravo Rusije i Bjelorusije da osiguraju svoju sigurnost sredstvima koje smatramo nužnima usred velikog hibridnog rata koji je Washington započeo protiv nas. Mjere koje poduzimamo su u potpunosti u skladu s našim međunarodnim pravnim obvezama”, dodali su.

Kijev od Berlina traži krstareće projektile Taurus

  • Ukrajina je od njemačke vlade zatražila da joj pošalje krstareće projektile Taurus dok se Kijev pokušava obraniti od ruske invazije koja je započela u veljači prošle godine. Zahtjev Kijeva zaprimljen je prije nekoliko dana, rekla je glasnogovornica njemačkog ministarstva obrane u petak navečer. Međutim, pojedinosti zahtjeva, uključujući količinu oružja koju je Kijev zatražio, i dalje su nejasne.

Oporbeni zastupnik iz redova demokršćana u njemačkom parlamentu Roderich Kiesewetter prije nekoliko dana podržao je slanje tog oružja. Navođene rakete s dometom do 500 kilometara omogućit će napadnutoj zemlji da “gađa rusku vojnu infrastrukturu daleko iza crte bojišnice”, kazao je.

Vijest o zahtjevu je objavljena nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da nastavlja s traženjem podrške zapadnih partnera.

“Učinit ćemo sve moguće i nemoguće kako bismo ubrzali dostavu novih sustava protuzračne obrane više kvalitete u Ukrajinu”, rekao je u svom videoobraćanju u petak, dodavši da je riječ o “doslovno svakodnevnoj temi u suradnji s partnerima”. Ukrajina brže napreduje u modernizacije svoje obrane nego što se to moglo predvidjeti prije šest mjeseci, rekao je.

Guverner: Ukrajinski dronovi napali zgrade naftovoda u Rusiji

  • Upravna zgrada naftovoda u Pskovskoj oblasti, prema preliminarnim podacima, oštećena je eksplozijom tijekom napada dviju bespilotnih letjelica, rekao je guverner regije Mihail Vedernikov na svom Telegram kanalu. “Konačni zaključci temeljeni su na rezultatima rada operativne skupine”, dodao je. Prije toga, šef regije je rekao da se eksplozija koja je oštetila zgradu dogodila u blizini sela Litvinovo, okrug Nevelsk . U incidentu nitko nije ozlijeđen.

‘Ukrajina je dronovima sa Zapada pokušala potopiti ruski ratni brod’

  • Ukrajina je pokušala napasti brod ruske crnomorske flote Ivan Hurs bespilotnim čamcima zapadne proizvodnje, rekao je informirani izvor za RIA Novosti. “Ovi uređaji su lansirani iz mornaričkog operativnog centra, otvorenog uz sudjelovanje Sjedinjenih Država u Očakovu još 2018. godine. Oni su bili kontrolirani pomoću ugrađenih Starlink satelitskih internetskih modula koje je primio Kijev iz Sjedinjenih Država”, rekao je izvor agencije.

U isto vrijeme, američka izviđačka oprema također je označila cilj za bespilotne letjelice. Sugovornik agencije objasnio je da je izgled ukrajinskih morskih bespilotnih letjelica tipa Mikola, sastavljenih od komponenti koje Kijevu isporučuje NATO, potpuno drugačiji.

To, prema njegovim riječima, ukazuje da je Kijev za napade i provokacije u Crnom moru dobio “neprijavljenu seriju novih pomorskih bespilotnih vozila zapadne proizvodnje, koja nije deklarirana za zapadnu javnost”. Najvjerojatnije iza toga stoji Velika Britanija koja ima “veliko iskustvo u stvaranju i borbenoj uporabi takvih sustava u raznim dijelovima svjetskih oceana”, rekao je sugovornik agencije.

Britanija: Wagnerovci će se koristiti i u drugim bitkama nakon Bahmuta

  • Wagnerovi plaćenici vjerojatno će se koristiti u drugim bitkama u Ukrajini nakon Bahmuta, kaže Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva. Snage plaćeničke skupine Wagner vjerojatno su se počele povlačiti s nekih od svojih položaja oko razorenog ukrajinskog grada Bahmuta i vjerojatno će se koristiti za druge ofenzivne operacije u regiji Donbas, prema britanskim obavještajnim službama.

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva reklo je u najnovijim obavještajnim podacima da je vlasnik Wagnera Jevgenij Prigožin rekao da je povlačenje počelo i da se položaji prebacuju snagama ruskog ministarstva obrane. Kijev je potvrdio Wagnerovu rotaciju s periferije grada.

Ministarstvo Ujedinjenog Kraljevstva reklo je u svom ažuriranju, objavljenom na Twitteru, da su snage takozvane Narodne Republike Donjeck (DNR) vjerojatno ušle u Bahmut od srijede kako bi započele “operacije čišćenja”. Grad je bio poprište najduže i najkrvavije bitke u ratu.

“Ukrajinske snage zauzele su 20 kvadratnih kilometara Bahmuta od 16. svibnja. Rotacija Wagnerovih snaga vjerojatno će se nastaviti u kontroliranim fazama kako bi se spriječio kolaps u džepovima oko Bahmuta. “Unatoč Prigožinovoj trajnoj svađi s ruskim Ministarstvom obrane, Wagnerove snage vjerojatno će se koristiti za daljnje ofenzivne operacije u Donbasu nakon rekonstruiranja svojih snaga”, napisali su.

Ukrajinski šef sigurnosti: Spremni smo za protuofenzivu

  • Ukrajina je spremna pokrenuti svoju dugo očekivanu protuofenzivu protiv ruskih snaga, rekao je jedan od najviših sigurnosnih dužnosnika zemlje za BBC. Oleksij Danilov nije želio imenovati datum, ali je rekao da bi napad za ponovno preuzimanje teritorija od okupacijskih snaga predsjednika Vladimira Putina mogao započeti “sutra, prekosutra ili za tjedan dana”. Upozorio je da ukrajinska vlada “nema pravo na pogrešku” u vezi s odlukom jer je ovo “povijesna prilika koju ne smiju izgubiti”.

Njegov rijetki intervju za BBC prekinut je telefonskim pozivom predsjednika Zelenskog koji ga je pozvao na sastanak kako bi se razgovaralo o protuofenzivi. Tijekom intervjua, također je potvrdio da se neke Wagnerove plaćeničke snage povlače iz grada Bahmuta, mjesta najkrvavije bitke u ratu do sada – ali je dodao da se “pregrupiraju na još tri lokacije” i da to “ne znači da će se prestati boriti”.

Danilov je također rekao da je “apsolutno smiren” u pogledu toga što je Rusija počela raspoređivati nuklearno oružje u Bjelorusiji, rekavši: “Za nas to nije neka vijest.” Istaknuo je da će oružane snage započeti napad kada zapovjednici izračunaju da “mogu imati najbolji rezultat u toj točki rata”. Upitan jesu li ukrajinske oružane snage spremne za ofenzivu, odgovorio je: “Mi smo uvijek spremni. Kao što smo bili spremni braniti svoju zemlju u bilo kojem trenutku.”

„Moramo shvatiti da ovu povijesnu priliku koja nam je – od Boga – našoj zemlji dana, ne možemo izgubiti, kako bismo uistinu postali samostalna, velika europska država. To bi se moglo dogoditi sutra, prekosutra ili za tjedan dana”, dodao je. “Bilo bi čudno da imenujem datume početka tog ili onih događaja. To se ne može učiniti… Imamo vrlo odgovoran zadatak pred našom zemljom. I razumijemo da nemamo pravo na pogrešku.”

SAD i EU reagirali na rusko razmještanje nuklearnog oružja

  • Američki predsjednik Joe Biden je imao “izuzetno negativnu” reakciju na izvješća da je Rusija napredovala sa svojim planom za raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji, dok je Europska unija osudila plan. Reuters prenosi da je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao: “Ovo je korak koji će dovesti do daljnje izuzetno opasne eskalacije.”

Rusija je u četvrtak potpisala pakt s Bjelorusijom o skladištenju bojevih glava u postrojenju koje bi trebalo biti dovršeno za nešto više od mjesec dana. Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je kasnije da je premještanje dijela oružja već počelo.

Borrell je rekao da je sporazum u suprotnosti s više međunarodnih sporazuma. “Pozivamo Rusiju da se pridržava ovih obveza. Bjeloruski režim je suučesnik u ruskom nezakonitom i ničim izazvanom agresorskom ratu protiv Ukrajine.” Borrell je rekao da će svaki pokušaj “dalje eskalacije situacije biti dočekan snažnom i koordiniranom reakcijom”.

Poljska usvojila zakon o ruskom utjecaju. Oporba: To je lov na vještice

  • Poljski zastupnici podržali su u petak zakon o osnivanju povjerenstva za ispitivanje ruskog utjecaja u zemlji, što je oporba kritizirala kao vladin lov na vještice protiv političkih protivnika u izbornoj godini.

Vladajuća nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) kaže da je liberalna oporbena stranka Građanska platforma (PO) dopustila Poljskoj da postane opasno ovisna o ruskim fosilnim gorivima dok je PO bio u vladi od 2007. do 2015., postavljajući pitanja jesu li članovi PO-a bili pod utjecajem Moskve.

Source link: www.telegram.hr