Uzinić je otkrio da se sastao sa žrtvom svećenika pedofila Špehara

Politika & Kriminal
              Nadbiskup Uzinić: 'Ako ne uspijem otkriti kakvo je stvarno stanje s pedofilijom u Crkvi, povući ću se'

FOTO: RTL

Muškarac koji je bio žrtva svećenika pedofila iz Rijeke Milana Špehara danas je za RTL televiziju dalo potresno svjedočanstvo, u kojem je opisao kako je bio zlostavljan barem jednom mjesečno, te kako mu je zbog toga uništen život.

Nakon razgovora s tada dječakom a danas 38-godišnjim muškarcem, RTL se obratio i riječkom nadbiskupu Mati Uziniću, kojega je tjednik Nacional optužio da je godinama zataškavao zlostavljanja od strane svećenika na svom području.

Je li njegov prethodnik zataškavao

On je rekao da već zna za slučaj spomenutog muškarca, te da mu je drago da je odlučio progovoriti javno. “Dobro je to zbog toga što to osnažuje i druge žrtve da naprave to što je on napravio”, rekao je te dodao da ga je ova ispovijest šokirala. No, ponovio je da je sve prijavio Županijskom državnom odvjetništvu te se sastao sa žrtvom. Rekao je i da je za slučajeva saznao tako što je o njima našao u svojoj arhivi kad je preuzeo nadbiskupiju.

“Bilo je napisano da je taj slučaj arhiviran. Kada sam vidio i pročitao spise i vidio opise zlodjela znao sam da to nije dovoljno. Ja sam sve spise koje se odnose na ovaj predmet predao Županijskom državnom odvjetništvu”, kazao je, a na pitanje je li njegov prethodnik možda zataškao zlostavljanje, rekao je: “Teško mi je to reći. Može biti da je on loše procijenio”.

Izrazio je žaljenje što su svi ti zločini u trenutku prijavljivanja bili u zastari. “To je ono što moramo svi raditi i to je poziv koji sam već učinio u vezi ovog slučaja i svih drugih slučaja, poziv državnim vlastima da pokrene proceduru za ukidanje zastare za zločine koji su počinjeni nad djecom i maloljetnicima. Drago mi je da je moj poziv dobio veći odjek i da su određene parlamentarne stranke također pokrenule takvu proceduru”, kazao je.

Žrtvama poručuje da se jave

Članak se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da će se nastaviti “boriti protiv zla”, te da neće odustati. “Mi imamo jedan dogovor na razini Hrvatske biskupske konferencije da bi zapravo trebali pokušati otkriti kakvo je stvarno stanje. Osobno neću odustati od toga, ako ne uspijem jasno ću dati do znanja da se povlačim zato što nisam uspio”.

Žrtvama poručuje da se jave. “Imam dojam da su stvari postavljene tako da se sve prijavi i ispita kao da se dogodila zastara a ne znamo što se događalo nakon toga, možda postoji slučaj u kojem zastara nije nastupila i zato molim sve povrijeđene da se jave, spreman sam sa svima razgovarati i pokušati sa svoje strane napraviti što je u mojoj moći”, rekao je.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr