Puno krivih ili bespotrebnih poteza i jedan dobar

Politika & Kriminal
              Plenkovićeva reforma: radnik s prosječnom plaćom dobit će 6 eura više

Jedna promjena koju će vjerojatno svi pozdraviti jest legalizacija napojnica. Napojnice će biti neoporezive do iznosa od 3360 eura, bilo za plaćanja u gotovini ili karticama. To će omogućiti povećanje legalnih prihoda zaposlenima u ugostiteljskom sektoru, a znamo da je potražnja za radnicima tog profila vrlo velika

Vlada je u srijedu napokon predstavila poreznu reformu, s kojom je, sudeći po prvim reakcijama, malo tko zadovoljan. Najnezadovoljniji su gradonačelnici većih gradova, jer se najavljenim izmjenama ukida prirez, a odlučivanje o visini poreza na dohodak spušta se na lokalnu razinu.

Ukidanjem prireza gradovi koji ga imaju, a takvih je većina, imat će značajna smanjenja prihoda. Smanjenja koja mogu nadoknaditi povećanjem poreza na dohodak ili poskupljenjem usluga, a to nije situacija u kojoj se žele naći jer će takve odluke negativno odjeknuti kod birača.

Gradovi nezadovoljni ukidanjem prireza

Ipak, dugoročno gledano, spuštanjem odluke o porezu na dohodak na lokalnu razinu, možda se može postići konkurencija među gradovima, koja će dovesti do smanjenja poreznog opterećenja i racionalnijeg upravljanja javnim novcem.

Dio gubitka prihoda – ako ne žele povećavati porez – gradovi mogu kompenzirati većim angažmanom oko financiranja projekata iz EU fondova. Na primjer, Grad Zagreb je još u vrijeme bivše administracije na čelu s Milanom Bandićem često bio kritiziran zbog nedovoljnog korištenja novca iz EU fondova.

Povećanje plaće od 5 eura neće nikoga usrećiti

Što se tiče poreznog rasterećenja plaća, kroz povećanje osobnog odbitka, tu se građani nemaju razloga previše veseliti jer će ono biti minimalno. Prema izračunu iz Vladine prezentacije, povećanje za radnika s prosječnom plaćom od 1100 eura iznosit će oko pet ili šest eura. To je iznos koji zaista nitko neće osjetiti, pogotovo u uvjetima visoke inflacije.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Mnogi su kritizirali i uvođenje osobnog odbitka za plaćanje mirovinskog doprinosa, što će smanjiti prihode mirovinskog osiguranja. Država će za radnike s nižim plaćama praktički preuzeti obvezu plaćanja mirovinskih doprinosa, bez da im to umanjuje mirovinu.

Taj potez je praktički priznavanje realnog stanja u mirovinskom sustavu, gdje i sada država direktno iz proračuna plaća oko polovice mirovina. Odavno mirovinski sustav ne funkcionira kako je zamišljen – da se mirovine financiraju od uplata radnika – već se, zbog nepovoljnog odnosa broja radnika i umirovljenika pola mirovina financira iz proračuna.

Legalizacija napojnica je dobar potez

Članak se nastavlja ispod oglasa

Jedna promjena koju će vjerojatno svi pozdraviti jest “legalizacija” napojnica. Napojnice će biti neoporezive do iznosa od 3360 eura, bilo za plaćanja u gotovini ili karticama. U ugostiteljskim objektima se sve češće plaća karticama, pa je sada omogućeno da se tako plaćaju i napojnice.

Ovaj iznos koji je određen kao neoporeziv, omogućit će povećanje legalnih prihoda zaposlenima u ugostiteljskom sektoru, a znamo da je potražnja za radnicima tog profila vrlo velika. Uglavnom, radi se o potezu koji nikome ne šteti, a radnicima omogućuje solidno povećanje prihoda.

Source link: www.telegram.hr