INTERVJU Krešimir Macan, stručnjak za kriznu komunikaciju: Demonstracije moraju ostati dostojanstvene i mirne, jer Vučić želi suprotno

Foto: Screenshot YouTube/Hrvatska radiotelevizija

Kada se dogode tragični događaji kakvi se ne pamte u regiji nitko nema baš apsolutnu kontrolu nad događajima, a to je ono na što se Aleksandar Vučić nije baš navikao. Inače reagira brzo i odlučno, preuzima kontrolu, ovdje je to bilo nešto teže napraviti bez da se otvore pitanja njegove na momente vrlo „nasilničke“ retorike, što je i otvoreno pitanjem novinara na izvanrednoj pres konferenciji.

On i dalje ima čvrstu kontrolu nad većinom medija, pa mu je lakše takve stvari kontrolirati, ali morao je ovaj put primiti i par udaraca. Mislim da je prije svega bilo neprimjereno iznošenje bilo kakvih osobnih podataka o maloljetnom počinitelju i njegovoj obitelji, ali i tu se demonstrirao taj stav – ja sam država, mogu što hoću. Nitko ovo nije očekivao, niti se baš na ovako što mogao spremiti, tako da mu je pomoglo iskustvo iz brojnih kriznih situacija koje je dosad rješavao. Iako ga je Mladenovac dodatno zaljuljao. Dodatno ovdje su morali reagirati i mnogi ispod njega, nije ih on mogao zaštititi svojim nastupom kao ranije, pa su se pokazale sve kadrovske slabosti SNS struktura, kaže za Danas Krešimir Macan, stručnjak za kriznu komunikaciju iz Hrvatske, komentarišući iz tog ugla ponašanje Aleksandra Vučića posle dve tragedije u Srbiji.

* Kako u takvim okolnostima treba da se ponašanju lideri najvećih partija i države?

– Liderski i empatično. Svojim primjernom pokazati što se više neće tolerirati u državi i u tome biti vjerodostojni. Jedan od odličnih primjera je bivša novozelandska premijerka Jacinda Ardern koja je nakon napada na džamije u Christchurchu svojim posjetom obitelji žrtava i iskrenim suzama te odlučnosti da se takvim napadima stane na kraj zadobila veliko povjerenje javnosti.

INTERVJU Krešimir Macan: Vučićevo „lajanje na mesec“ niko ozbiljno ne doživljava u Hrvatskoj

*Kako ocenjujete ponašanje opozicije koja je dan posle dana žalosti pozvala na proteste protiv nasilja sa zahtevima za koje kažu da nisu njeni nego da su ih dobili od građana?

– Problem opozicije je što je razjedinjena i često vođena osobnim interesima lidera, pa je uspjeh da su ogroman šok i nezadovoljstvo građana uspjeli kanalizirati u javno iznošenje nezadovoljstva svime što se događa u Srbiji – to potvrđuje i poziv pod kojim se skupovi održavaju – „Srbija protiv nasilja“, pa i onog političkog kojeg prakticira Vučić. Ako uspiju da to i dalje ostane građanska inicijativa imaju priliku neke stvari promijeniti, dok naravno Vučić priželjkuje da se demonstracije politiziraju jer će se tada lakše s njima obračunati. Osobno su mi jasni zahtjevi koji su izneseni na demonstracijama prije svega ovi oko regulatora i medija, ali ih ima puno i nije jasno koji je ključan i što bi to bila promjena koja se očekuje kao rezultat tih demonstracija.

*Vučić je zakazao i skup SNS i ostalih vladajućih stranaka za 26. maj kao odgovor na proteste u Beogradu. Iz cele Srbije i regiona će dovesti ljude kojima će se dati i novac za prisustvo. Kako tumačite ovaj potez? Šta se želi time postići i ima li to efekta na njegove simpatizere?

– On mora masovnosti demonstracija „Srbija protiv nasilja“ suprotstaviti svoje mase i pokušati sve ovo svesti na obračun s opozicijom i onima koji misle drugačije od njega. On i jedino mora pričati sa svojim biračima, ti ne izlaze na demonstracije protiv nasilja, iako su mnogi isto dirnuti tragedijom na ljudskoj razini. Zato će im se on obratiti politički kako bi im objasnio da opozicija tu neizmjernu tugu želi pretvoriti u politički obračun s njim osobno, što on naravno neće dopustiti i tražit će podršku svojih birača za to. Vrlo klizav je to teren u ovom trenutku i puno će ovisiti o toga koliko će sam moći pokazati razumijevanje za sve što se dogodilo. Dodatno ti su ljudi organizirano dovedeni, financijski motivirani, sve suprotno od onog što smo dosad gledali na spontanim demonstracijama građana. I dok god ostane tako Vučić ima veliki problem, no zato i traži način da to promijeni.

Krešimir Macan: Vučić koristi tehnike krizne komunikacije

*S druge strane opozicioni skup u petak nadmašio je u masovnosti očekivanja čini se i vlasti i opozicije. Šta treba opozicija da radi u takvim okolnostima da bi artikulisala evidentno veliko nezadovoljstvo građana? I ranije se nekada masovno šetalo, ali bez efekta.

– Odaziv je sjajan jer je to uistinu prije svega jedan ljudski, građanski odgovor na ogromnu tragediju. Izazov je držati momentum. Nedostaje mi slogan, poziv na akciju kojom bi se građani i dalje motivirali da izlaze, sve dok se nešto od tako definiranih ciljeva ne ostvari. Građani osjećaju bol i ona ih motivira da se priključe i treba im jasno objasniti za koje promjene izlaze dok se ne ostvare. Da žrtve nisu bile uzaludne, da će se nešto promijeniti na bolje u Srbiji ako budu uporni. Zato trebate fokus na bitno. Da lako možete objasniti prijateljima zašto ste izašli na cestu i zašto ćete ponovo i zašto ih zovete da se pridruže i koliko je to važnu sada napraviti. Pokušajte sada sve ove iznesene zahtjeve nekome prepričati – ne ide. Kako su završile prethodne demonstracije – nasilnim upadom na RTS nakon čega se sve raspalo. Takvi scenariji idu Vučiću u korist jer ima kontrolu nad medijima. On ih priželjkuje i zato demonstracije prije svega moraju ostati dostojanstvene i mirne. A za bitku protiv kontroliranih medija koristiti društvene mreže, jer ako tu dobiju masovnost, poništavaju dio utjecaja Vučićevih medija.

(INTERVJU) Dragan Đilas: Građani izlaze na ulicu ne da traže nečiju glavu, već da sačuvaju svoju, izbora će biti

*Vučić zasad opoziciji nudi samo izbore na jesen ili sledeće godine, ali ona ne pristaje na njih dok se ne ispune zahtevi. Kako se takvim okolnostima ide ka osvajanju vlasti koja neće da ispuni ono što se od nje traži? Očekujete li da će Vučić popustiti pred nekim zahtevima?

– Ovisi kojim intenzitetom se nastave demonstracije i s kojim fokusom, te kako će proći Vučićevo kontra okupljanje, pa će o tome ovisiti i sljedeći koraci. Teško da će se odreći svojih najbližih suradnika, a ostali zahtjevi su komplicirani. Mogu se tražiti izvanredni izbori sada, u ovim okolnostima, bez obzira na ispunjenje uvjeta, no prije svega trebalo bi vidjeti kroz istraživanja koliko su svi ovi događaji naštetili rejtingu samog Vučića i kakvo je raspoloženje u zemlji. Do jeseni se opet sve može stabilizirati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs