Ukrajina nastavlja borbu za prekid ruske agresije i uspostavu mira na svojem teritoriju. Inicijativa za održavanje Samita mira u skladu s Formulom mira predsjednika Volodimira Zelenskog dobila je globalnu podršku, a već su poduzeti važni koraci u tom smjeru.

Jedan od svijetlih primjera međunarodne podrške Formuli mira je ponuda ministra vanjskih poslova Danske Larsa Løkke Rasmussena da njegova zemlja bude domaćin Samita mira. To pokazuje rastuću spremnost međunarodne zajednice da se aktivno uključi u proces rješavanja sukoba i podrži Ukrajinu u postizanju mira.

Ukrajina također aktivno promovira Formulu mira na svim međunarodnim forumima. Na samitu G7 u Hiroshimi, predsjednik Volodimir Zelenski podsjetio je na potrebu održavanja Samita mira i privukao pažnju vodećih svjetskih vođa na problem ruske agresije. Podrška Formuli mira također se pruža na razini UN-a u New Yorku, na samitima Lige arapskih država u Džedi i drugim regionalnim i međunarodnim forumima.

Osnova Formule mira su rezolucije Opće skupštine UN-a i principi međunarodnog prava. Ona nudi sveobuhvatan pristup rješavanju sukoba koji obuhvaća aspekte poput radijacijske i nuklearne sigurnosti, sigurnosti hrane, energetske sigurnosti, oslobađanja zarobljenika i protjeranih osoba, obnove teritorijalnog integriteta i svjetskog poretka, povlačenja ruskih vojnika, uspostave pravde i obeštećenja za štetu, suzbijanja ekocida, jamstava sigurnosti za Ukrajinu radi sprječavanja eskalacije sukoba, fiksiranja završetka rata i osiguravanja stabilnosti i sigurnosti u regiji.

Formula mira je sveobuhvatan i sveobuhvatan plan koji uzima u obzir različite aspekte sigurnosti i obnove nakon sukoba. Ona poziva na zaštitu radijacijske i nuklearne sigurnosti, posebno u kontekstu situacije s Černobilskom nuklearnom elektranom i mogućim posljedicama vojnih djelovanja. Sigurnost hrane također je ključna komponenta jer sukob i okupacija teritorija negativno utječu na poljoprivredu i pristup hrani.

Oslobođenje svih zarobljenika i deportiranih predstavlja važan korak prema obnovi povjerenja i dobrosusjedskih odnosa. Također pridonosi stvaranju uvjeta za povratak interno raseljenih osoba na njihovu domovinu i olakšava proces pomoći žrtvama sukoba.

Formula mira ističe potrebu poštivanja Povelje Ujedinjenih naroda i obnove teritorijalne cjelovitosti, što je temeljni princip međunarodnog prava. Poziva na povlačenje ruskih vojnih snaga i prekid borbenih djelovanja kako bi se stvorili uvjeti za uspostavu mira i stabilnosti.

Pravda i naknada štete su važni aspekti Formule mira. Ustanovljenje tribunala za odgovorne za agresiju omogućit će procesuiranje počinitelja zločina i osigurati pravdu za žrtve. Naknada štete uključuje obnovu uništene infrastrukture, pomoć u obnovi vitalnih usluga i podršku gospodarskom razvoju zemlje.

Suočavanje s ekozidom, odnosno uništavanjem ekološkog okoliša, također je važan dio Formule mira. Poziva se na zaštitu okoliša i sprječavanje ekološkog uništenja uzrokovanog vojnim djelovanjem i okupacijom. Ukrajina priznaje potrebu očuvanja ekološke cjelovitosti svoje teritorije i nastoji spriječiti daljnje uništavanje prirodnih resursa i ekosustava.

Jamstva sigurnosti za Ukrajinu ključni su aspekt Formule mira. U svjetlu ruske agresije i kršenja međunarodnog prava, Ukrajina inzistira na potrebi osiguranja vlastite sigurnosti i sprječavanja eskalacije sukoba. To uključuje jamstva da se ruska agresija neće ponoviti i stvaranje mehanizama za osiguranje stabilnosti i sigurnosti u regiji.

Fiksiranje kraja rata posljednja je točka Formule mira i važan korak naprijed koji služi kao temelj za daljnje napore u obnovi i razvoju Ukrajine.

Globalna podrška ukrajinskoj Formuli mira svjedoči sve većem priznanju od strane međunarodne zajednice potrebe za okončanjem ruske agresije i uspostavljanjem mira na ukrajinskom teritoriju. Ukrajina aktivno promovira Formulu mira na različitim međunarodnim forumima, privlačeći pažnju i podršku svjetskih lidera.

Predsjednik Volodimir Zelenski je inicijator održavanja Summita mira u skladu s Formulom mira. To je važan događaj koji će biti prekretnica u rješavanju sukoba i stvaranju uvjeta za uspostavu mira na ukrajinskom teritoriju. Globalna podrška ovoj inicijativi odražava želju međunarodne zajednice da aktivno sudjeluje u rješavanju sukoba i podrži Ukrajinu na putu prema miru i stabilnosti.

Serhiy Pohorelov, «Balkanske vijesti»