Pratimo 453. dan ruske invazije na Ukrajinu

Politika & Kriminal
              Uživo. U ruskom Belgorodu ozlijeđeno 6 osoba, legija koja je izvela napad: 'Rusija će biti slobodna'

Danas je 453. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

  • Eksplozije u Dnjipru, Zaporižju i Harkivu
  • Novi napad na Belgorod, Kijev kaže da su ga izveli ruski građani
  • Prigožin potvrdio da će se njegove trupe povući iz Bahmuta za tri dana
  • Ukrajina: ‘Bahmut je i dalje epicentar borbe’
  • Članak se nastavlja ispod oglasa

  • Ruski veleposlanik upozorava SAD oko Krima
  • Nizozemska ne isključuje slanje F-16 Ukrajini
  • Ponovno uključeno napajanje nuklearne elektrane Zaporožje
  • Članak se nastavlja ispod oglasa

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Ukrajinci srušili jučer i danas srušili 25 ruskih dronova

Članak se nastavlja ispod oglasa

  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je pohvalio ukrajinske sustave protuzračne obrane rekavši kako su između nedjelje navčer i ponedjeljka ujutro oborili “25 od 25 dronova iranske proizvodnje”.

“Izvrstan rezultat. Svako obaranje znači spašene živote i spašenu infrastrukturu. Hvala”, napisao je Zelenski na Twitteru.

U Belgorodu ozlijeđeno 6 ljudi

    Članak se nastavlja ispod oglasa

  • Guverner regije Belgorod Vjačeslav Gladkov navodi da je u napadu ozlijeđeno 6 ljudi te da su oštećene najmanje tri kuće i zgrada lokalne uprave. “Nakon granatiranja sela Glotovo, muškarac i žena s ranama od eksploziva prebačeni su u regionalnu bolnicu. Žena je u teškom stanju”, rekao je Gladkov rekavši kako su napad izvele diverzantske skupine.

Legija koja je izvela napad u Belgorodu: ‘Rusija će biti slobodna’

    Članak se nastavlja ispod oglasa

  • Legija naziva “Sloboda Rusiji” tvrdi da je izvela napad u Belgorodu. Objavili su video na svojim društvenim mrežama te su kritizirali Putinovu vlast.

“Došlo je vrijeme da se stane na kraj diktaturi Kremlja! Budite hrabri i ne bojte se jer mi se vraćamo kući! Rusija će biti slobodna!”, rekli su u videu.

Budanov poziva ruske vojnike da se predaju

  • Kirilo Budanov, vojni obavještajni dužnosnik Ukrajine, obratio se ruskim vojnicima u videu kojim ih pozva da se predaju ako ne žele umrijeti. U videu koji je objavila obavještajna uprava ukrajinskog ministarstva obrane, upozorio ih je da će se situacija na bojištu “pogoršati”.

“Već više od godinu dana, režim Kremlja nije uspio ostvariti nijedan cilj postavljen na početku invazije na Ukrajinu. Apeliram na ruske vojnike koji su imali sreće preživjeti mlin za mljevenje i razorene rovove – situacija će se pogoršati. Imate izbor – umrijeti ili spasiti svoj život”, rekao je Budanov govoreći na ruskom jeziku.

Prijavljene nove štete i ozlijeđeni u Belgorodu

  • Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov objavio je novo ažuriranje na Telegramu o izbijanju borbi unutar Ruske Federacije. “U Graivoronu su prijavljene još tri žrtve – dva muškarca i jedna žena – s ranama od gelera. Oni su u bolnici sa ozlijedama srednje težine. Pružena im je sva potrebna medicinska pomoć. Granate su oštetile i tri privatna stambena objekta, uslijed čega su se zapalile. Prijavljen je i pogodak na upravnu zgradi. U selu Zamostje granata je pogodila dječji vrtić i zapalila ga. Tamo je ozlijeđena žena s ranom šake, a pomoć je pružena na licu mjesta. Podaci o šteti se ažuriraju”, javlja Gladkov.

Situacija u Belgorodu i dalje nejasna

  • Situacija u regiji Belgorod ostaje nejasna. Suspilne, ukrajinska televizija, objavila je na svom Telegram kanalu, kako kaže, poruku Legije za slobodu Rusije. Tvrde da sudjeluju u napadu unutar granica Ruske Federacije. “Situacija u regiji Belgorod je teška, priopćila nam je press služba Legije slobode Rusije. Rekli su da Legija i Ruski dobrovoljački korpus stvaraju demilitariziranu zonu na granici s Ruskom Federacijom, odakle ruska vojska neće moći pucati na Ukrajinu. Prema njihovim riječima, nastavit će se “kretati prema oslobođenju cijele Rusije”, navodi Suspline. Kremlj je tvrdio da Ukrajina stoji iza upada, a ukrajinski dužnosnici su to demantirali.

Lukašenko ovaj tjedan putuje u Moskvu

  • Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko trebao bi se ovog tjedna sastati s Vladimirom Putinom, javljaju državni mediji. Bjeloruski čelnik trebao bi otputovati u Moskvu u srijedu kako bi razgovarao o “nekim problemima” u bilateralnim odnosima svoje zemlje s Rusijom, prema bjeloruskoj državnoj novinskoj agenciji BelTA. Lukašenko i Putin će također razgovarati o provedbi programa rusko-bjeloruske zajednice država, prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji Interfax.

Vijest o posjetu Rusiji stiže nakon izvješća da je Lukašenko ozbiljno bolestan, nakon što se gotovo tjedan dana nije znalo gdje se nalazi. Međutim, čini se da su glasine raspršene u ponedjeljak, kada je bjeloruski list Pul Pervogo objavio novu fotografiju Lukašenka na svom kanalu Telegram .

Podoljak: ‘Nemamo veze s upadom u Belgorod’

  • Mihajlo Podoljak, savjetnik predsjednika Ukrajine, distancirao je Ukrajinu od događaja u Belgorodu, gdje je prijavljen oružani upad na ruski teritorij. “Jedina pokretačka politička snaga u totalitarnoj zemlji zategnutih vijaka uvijek je naoružani gerilski pokret. Ukrajina sa zanimanjem prati događaje u Belgorodskoj oblasti u Rusiji i proučava situaciju, ali nema nikakve veze s tim. Kao što znate, tenkovi se prodaju u bilo kojoj ruskoj vojnoj trgovini, a podzemne gerilske skupine sastavljene su od ruskih građana”, napisao je Podoljak na Twitteru.

Novo izvješće ukazuje da bi Ukrajina mogla stajati iza eksplozija Sjevernog toka

  • Njemački istražitelji skeptični su prema tvrdnjama da su brodovi ruske mornarice sabotirali plinovode Sjevernog toka i umjesto toga traže tragove koji upućuju na ukrajinske vlasti, navodi se u novom izvješću, piše londonski Times. Počinitelj eksplozije još uvijek nije poznat, unatoč tri odvojene nacionalne istrage koje su provele Njemačka, Švedska i Danska. Zbog nedostatka službenih informacija, krivnja se pripisivala SAD-u, Rusiji, ukrajinskim tajnim službama i neimenovanom poslovnom čovjeku u Ukrajini. Sve tri države su odbacile odgovornost.

Federalni ured za kriminalističku istragu (BKA), koji je njemački ekvivalent FBI-a, istražuje nove tragove u teoriji koja implicira Ukrajinu. Skupina istraživačkih novinara u Njemačkoj, Poljskoj, Švedskoj i Danskoj tvrdila je u ponedjeljak da je BKA temeljito ispitala ruske pomorske manevre u blizini mjesta bombardiranja i da nije uvjerena da oni mogu objasniti sabotažu. Umjesto toga, navodno se njemačka policija usredotočila na Andromedu, jahtu koju je unajmila tajanstvena poljska tvrtka iz sjevernonjemačke luke Rostock u tjednima prije napada.

Vjeruje se da je jahta bila u danima prije napada usidrena u marini na malenom danskom otoku Christianso, smješten sjeveroistočno od Bornholma i unutar nekoliko desetaka kilometara od mjesta gdje su eksplodirale tri bombe. Na brodu su kasnije pronađeni tragovi “vojnog i podvodnog” eksploziva. Teorija tvrdi da su petorica muškaraca i jedna žena putovali u Njemačku s krivotvorenim bugarskim i rumunjskim putovnicama, a zatim koristili jahtu kao platformu za par obučenih ronilaca da postave bombe na dubinu od oko 70 metara.

Njemačke vlasti smatraju da je napad mogao biti izveden samo uz pomoć državne sigurnosne službe i da su otkrile dokaze koji bi mogli upućivati na ukrajinsku umiješanost, prema novinama Süddeutsche Zeitung. Sumnja se da trag vodi do lažne tvrtke koju su osnovala dva Ukrajinca u Varšavi, navodno kao putničku agenciju. U izvješću se također navodi da je njemačka policija izdvojila još dvojicu neidentificiranih ukrajinskih državljana, iz gradova blizu Kijeva i Odese, kao moguće članove posade jahte.

Kremlj: Putin je brifiran o pokušaju prelaska granice ‘ukrajinskih sabotera’

  • Glasnogovornik Kremlja Dimitij Peskov je za novinsku agenciju TASS potvrdio da je ruski predsjednik Vladimir Putin obaviješten o, kako se tvrdi, pokušaju infiltracije ukrajinskih snaga u regiju Belgorod.

“Ministarstvo obrane, FSB i granična služba izvijestili su predsjednika Putina o pokušaju proboja ukrajinskih diverzanata u regiju Belgorod. Svrha ukrajinske sabotaže u Belgorodskoj oblasti je odvratiti pozornost od situacije u smjeru Bahmuta. Ruske snage rade na istiskivanju ukrajinske diverzantske skupine s teritorija Ruske Federacije i njezinom uništenju. Ima dovoljno snaga i sredstava”, rekao je Peskov.

Kijev kaže da su napade na Belgorod izveli ruski građani

  • Dužnosnici ukrajinske vojne obavještajne službe kažu da su napade u ruskom Belgorodu izveli “isključivo” ruski državljani, prema izvješćima ukrajinskih medija. Prema ukrajinskom mediju Hromadske, glasnogovornik vojne obavještajne službe Andrij Jusov rekao je da su za operaciju odgovorni Legija slobode Rusije i Ruski dobrovoljački korpus. Ranije je guverner ruske regije Belgorod Vjačeslav Gladkov rekao da su dvije osobe ozlijeđene zbog pojačanog granatiranja u regiji i dodao da je “diverzantska skupina” ukrajinske vojske ušla na ruski teritorij u okrugu Graivoron, koji graniči s Ukrajinom.

Guverner Belgoroda kaže da je ukrajinska ‘diverzantska skupina’ prešla granicu

  • Vjačeslav Gladkov, guverner ruske regije Belgorod rekao je da je ‘diverzantska skupina’ ukrajinske vojske ušla na ruski teritorij u okrugu Graivoron, koji graniči s Ukrajinom. Gladkov je na Telegramu napisao da ruska vojska i sigurnosne snage poduzimaju mjere kako bi spriječile upad. Dvije osobe su prebačene u bolnicu s “ranama od minsko-eksplozivnih sredstava”, a jedna je u teškom stanju na intenzivnoj njezi, dodao je Gladkov. Ranije je Telegram kanal Baza, koji je povezan s ruskim sigurnosnim službama, objavio snimku na kojoj se vidi kako ukrajinski tenk napada rusku graničnu postaju.

Prigožin potvrdio da će se njegove trupe povući iz Bahmuta za tri dana

  • Jevgenij Prigožin, vođa ruske paravojne tvrtke Wagner, ponovio je da će povući svoje trupe iz Bahmuta za tri dana, a obranu novozauzetog grada prepustiti regularnim trupama. “Na zapadnim rubovima postavljeni su obrambeni položaji, pa će Wagner napustiti Artjomovsk između 25. svibnja i 1. lipnja”, rekao je Prigožin, koristeći naziv za Bahmut iz sovjetske ere. “Ako vlastite snage Ministarstva obrane nisu dovoljne, onda imamo tisuće generala – samo trebamo sastaviti bataljun generala, dati im sve oružje i sve će biti u redu”, dodao je Prigožin.

Prigožin je bio glasni kritičar podrške vojske i obrambenog establišmenta koju su dobili njegovi Wagnerovi plaćenici. Moskovsko ministarstvo obrane priznalo je da su se neke ruske trupe prošlog tjedna povukle izvan Bahmuta, ali je zanijekalo Prigožinovu tvrdnju da se bokovi raspadaju ili da je vojska uskratila streljivo Wagneru.

Nizozemska ne isključuje slanje F-16 Ukrajini

  • Lars Løkke Rasmussen, nizozemski ministar vanjskih poslova kaže da njegova zemlja ostaje otvorena za ideju davanja borbenih zrakoplova F-16 Ukrajini. No, kaže kako za sada nije postignut “čvrst stav”. “Nema smisla obučavati nekoga da upravlja avionom ako ste unaprijed odlučili da mu nikad, baš nikada, ne može biti dopušteno da upravlja tim avionom. S druge strane, iz ovoga ne možete zaključiti da smo donijeli odluku o donaciji zrakoplova”, rekao je Rasmussen.

Rasmussenova izjava se nadovezuje na komentare ranije jutros u kojima je ministar rekao da bi njegova nacija htjela biti domaćin sastanka u srpnju o pronalaženju mira između Ukrajine i Rusije.

Ponovno uključeno napajanje nuklearne elektrane Zaporožje

  • Ukrenergo javlja da je vanjsko napajanje nuklearne elektrane Zaporožje (ZNPP) ponovno uspostavljeno, nakon što je raniji prekid prisilio elektranu da se oslanja na hitne dizel generatore. “Energetičari su obnovili dalekovod koji napaja ZNPP. Stanica prelazi na napajanje iz ukrajinskog energetskog sustava”, izvijestio je Ukrenergo.

Finska tvrtka raskinula ugovor s Gazpromom

  • Finski državni veletrgovac plinom Gasum priopćio je u ponedjeljak da je raskinuo ugovor o kupnji prirodnog plina od Gazprom Exporta putem plinovoda iz Rusije. Reuters izvještava da je Gazprom u svibnju 2022. godine prekinuo isporuke prirodnog plina Gasumu putem plinovoda zbog spora oko plaćanja, a dvije su strane pregovarale kako bi riješile to pitanje. Gazprom je zahtijevao da europske zemlje plaćaju ruske isporuke plina u rubljama zbog sankcija uvedenih zbog invazije Moskve na Ukrajinu, što je Finska odbila učiniti.

Prijavljen novi napad dronom u Belgorodu

  • Guverner ruske oblasti Belgorod Vjačeslav Gladkov je na Telegramu napisao da je eksplozivna naprava ispuštena iz bespilotne letjelice (UAV) u Novoj Tavolžanki. “U Novoj Tavolžanki eksplozivna naprava ispuštena je iz drona pored privatne stambene zgrade. Nije bilo žrtava niti štete. Sama UAV pala je 100 metara od stambenih zgrada. Na licu mjesta rade eksplozivne i operativne službe”, piše Gladkov.

Pušilin tvrdi da su Rusi započeli s razminiranjem Bahmuta

  • Proruski vođa okupirane regije Donjeck, Denis Pušilin, rekao je da su ruske snage započele operacije razminiranja u Bahmutu. “U tijeku je preliminarno razminiranje grada. Bitno nam je da provedemo potpuno, temeljito razminiranje. Ovo je vrlo mukotrpan i težak posao, s obzirom na razmjere neprijateljstava koja su se tamo odvijala”, rekao je za rusku televiziju.

U drugom izvješću, Tass citira izvor iz proruskih lokalnih dužnosnika koji kaže da je “još nekoliko desetaka stanovnika” ostalo u Bakhmutu, ali da će se “možda brojka promijeniti kako se budu ispitivali podrumi kuća”. Izvor je rekao da se “evakuacija” civila nastavlja. Ruski izvori spominju Bahmut pod imenom Artemovsk, njegovim nazivom iz sovjetske ere.

Ukrajinski zastupnik: ‘Bahmut je ‘mišolovka’ za ruske snage, a Kijev nije pustio Moskvu ‘dublje”

  • Ukrajinski zastupnik Andrij Osadčuk opisao je Bahmut kao “mišolovku” za ruske snage i rekao da je Kijev “učinio dobro” spriječivši moskovske snage da uđu “dublje” u ukrajinski teritorij. Osadčuk, zastupnik stranke Golos, rekao je za Sky News da je Ukrajina od početka shvaćala da je s “tehničke točke” Bahmut običan grad, ali tvrdi da je to važno za Kremlj. “Od samog početka rata Kremlju su očajnički trebale pobjede. Oni uopće nemaju pobjeda, imali su samo gubitke. Stvorili su taj mit o Bahmutu kao da je to nešto izuzetno važno za njih”, rekao je zastupnik.

“Od samog početka shvatili smo da je Bahmut s tehničkog aspekta običan grad koji nije velik. Na kraju krajeva, Bahmut je mišolovka za ruske snage na jugoistoku Ukrajine i definitivno će ukrajinska vojska nastaviti svoju operaciju jer je naš cilj vrlo jednostavan – moramo likvidirati njihove snage što je više moguće”, nastavio je Osadčuk. Dodao je da dok su branile Bahmut, ukrajinske snage “nisu dopustile Rusima da uđu dublje” u ukrajinski teritorij do drugih gradova poput Kramatorska.

Ukrajina tvrdi da još uvijek napreduje oko Bahmuta

  • Ukrajinske trupe još uvijek napreduju na bokovima razorenog grada Bahmuta, iako je “intenzitet” njihovog kretanja smanjen i Rusija dovodi nove snage, rekla je u ponedjeljak zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar. Za ukrajinsku televiziju Maliar je rekla da Ukrajina ima malo uporište u samom gradu, ponovno negirajući tvrdnju Rusije da je uspostavila potpunu kontrolu nad Bahmutom. Tvrdnje nisu neovisno provjerene.

Rusi tvrde da su Ukrajinci granatirali selo u Brijansku

  • Guverner ruske regije Brijansk ustvrdio je jutros da je Ukrajina granatirala jedno selo. “Oružane snage Ukrajine gađale su minobacačima selo Khoromnoe u okrugu Klimovski. Žrtava nije bilo. Od posljedica granatiranja zapalilo se jedno kućanstvo i gospodarski objekt. Operativne i hitne službe su na terenu”, napisao je na Telegramu guverner regije Alexander Bogomaz.

Situacija u NE Zaporožje se ne može nastaviti

  • Rafael Mariano Grossi, glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), rekao je da se situacija u nuklearnoj elektrani Zaporožje (ZNPP) “ne može nastaviti”. “Ukrajinska ZNPP jutros je izgubila svu vanjsku električnu energiju po sedmi put tijekom sukoba, zbog čega se morala oslanjati na hitne dizel generatore za napajanje. Situacija nuklearne sigurnosti u postrojenju je izuzetno ranjiva. Moramo se složiti da zaštitimo postrojenje. Ova situacija se ne može nastaviti”, napisao je Grossi na Twitteru.

Bivši zapovjednik britanske vojske komentirao slanje F-16

  • Umirovljeni general Richard Barrons, bivši zapovjednik britanske vojske, komentirao je za Sky News kakvu bi razliku moglo učiniti slanje F-16 zrakoplova u ratnim naporima Ukrajine. “Riječ je o vrlo složenom zrakoplovu četvrte generacije koji će dati Ukrajini odlučujuću prednost nad ruskim zračnim snagama i zapravo, nad ruskim kopnenim snagama, ako dosegnu pravi prag sposobnosti i imaju streljiva koja zrakoplov čini tako učinkovitim. To bi preokrenulo bitku na nebu u korist Ukrajine, u slučaju da imaju dovoljno zrakoplova, dovoljno sposobnosti s njima i dovoljno raketa koje ih čine učinkovitima”, objašnjava Barrons.

“Nema puno lošeg u ukrajinskim zračnim snagama, a sigurno je i puno duha. S druge strane, ukrajinski zrakoplovi su uglavnom ruske proizvodnje, koji su stoga i dobro poznati Rusima. Dakle, Ukrajinci nisu bili u mogućnosti zbaciti ruske zračne snage s neba, i jako su se oslanjali na svoju kopnenu protuzračnu obranu. F-16 će omogućiti Ukrajincima da preuzmu zračnu moć nad ruskim snagama u Ukrajini. To će promijeniti igru”, dodaje Barrons.

Međutim, Barrons je naglasio da slanje F-16 nije kratkoročan projekt. “Trebamo računati da će trebati oko 18 mjeseci da F-16 postanu borbeno učinkoviti u Ukrajini. Dakle, ono što ovo signalizira je očekivanje od strane G7 i drugih, kao i predsjednika Zelenskog da će se, bez obzira na ishod ofenzive koju namjeravaju pokrenuti, ovaj rat nastaviti i sljedeće godine”, zaključuje Barrons.

Britanci: ‘Rusija vjerojatno stvara novu elitnu jurišnu zrakoplovnu skupinu’

  • Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva u svojem jutrošnjem operativnom izvješću navodi da je “vrlo vjerojatno” da Rusija stvara novu napadnu zrakoplovnu skupinu koja će djelovati iznad Ukrajine. Britansko ministarstvo procjenjuje da će se skupina, kodnog naziva “Shtorm”, vjerojatno sastojati od mješavine tipova zrakoplova, što sugerira da će imati primarnu ulogu kopnenih napada.

Dodano je da izvješća ruskih medija sugeriraju da se rusko ministarstvo obrane nada privući visoko kvalificirane pilote nudeći velike bonuse na redovnu plaću. Navode kako skupina naglašava da Moskva procjenjuje svoje redovne eskadrile zračnih snaga kao “izrazito slabije” u svojoj funkciji zračnih napada na ukrajinske linije. Ministarstvo je priopćilo da će se jedinica vjerojatno sastojati od najmanje jedne eskadrile borbenih bombardera Su-24 Fencer i Su-34 Fullback, te eskadrile jurišnih helikoptera.

Ministri vanjskih poslova EU raspravljaju o novim sankcijama Rusiji

  • Ruska invazija na Ukrajinu bit će u ponedjeljak u središtu razgovora ministara vanjskih poslova Europske unije na njihovom sastanku u Bruxellesu, na kojem će se raspravljati o novim sankcijama Rusiji. Prijestolnice EU tek se trebaju dogovoriti o novim kaznenim mjerama za Rusiju koje imaju za cilj suzbiti izbjegavanje sankcija preko zemalja izvan bloka poput Kazahstana, Armenije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Mađarska je zaprijetila da će blokirati najnoviji krug sankcija zbog uključivanja najveće banke u zemlji, OTP banke, na popis potencijalnih meta. Za odluku je potrebna jednoglasna odluka.

Ruski veleposlanik upozorava SAD oko Krima

  • Ruski veleposlanik u SAD-u upozorio je tu zemlju da bi bilo koji napad na Krim bio smatran direktnim napadom na ruski teritorij od strane NATO saveza. Izjava dolazi nakon što je Joe Biden kazao da bi podržao obuku ukrajinskih pilota na američkim avionima F-16.

Veleposlanik Anatolij Antonov je poručio: “Nema infrastrukture u Ukrajini za korištenje F-16. Nema ni pilota ni potrebnog osoblja za to. Ako bi američki lovci krenuli s NATO-ovih pista, i ako bi njima upravljali “dobrovoljci”, što bi bilo”, pitao je.

Zaključio je: “Upozorio bih predstavnike vlasti da se okane nepromišljenih ocjena o Krimu, posebno u vidu blagoslivljanja kijevskog režima za zračne napade na poluotok. Dajte da vas podsjetim kako bi napad na taj teritorij nama bio jednak napadu na bilo koju drugu rusku regiju. Važno je da je SAD svjestan ruskog odgovora na to.”

NE Zaporižja na generatorima za hitne slučajeve

  • NE Zaporižja radi na generatorima za hitne slučajeve, kazao je ruski upravitelj regije, Vladimir Rogov. Poručio je da je elektrana u potpunosti isključena s vanjskih izvora električne energije te da ju je Ukrajina isključila sa svoje električne mreže. Ukrajina nije komentirala ove navode. No, Anatolij Kurtev, tajnik gradskog vijeća Zaporižje u Ukrajini je kazao da se obavljaju radovi kako bi se električna energija vratila u grad te da se ovo događa zbog hitnog slučaja.

Eksplozije u Dnjipru, Zaporižju i Harkivu

  • Tijekom noći su se čule eksplozije u Dnjipru, Zaporižju i Harkivu. U cijeloj zemlji je kako 4 sata ujutro proglašena uzbuna od zračnog napada. Odesa je navodno također napadnuta dronovima. Guverner Dnjipra Serhij Lisak je objavio da su, zahvaljujući zračnoj obrani, izdržali napad na grad. Kazao je da su 15 dronova i četiri projektila ispucana iznad regije. Osmero je ozlijeđeno, od čega je troje u bolnici. Oštećeni su deseci vozila, nekoliko stanova, nekoliko kuća, trgovina, vrtići i administrativni uredi.

Ukrajina: ‘Bahmut je i dalje epicentar borbe’

  • Ukrajinska vojska je jutros poručila da Bahmut i dalje ostaje epicentrom borbe, dan nakon što je Rusija ustvrdila da je oslobodila taj grad tijekom vikenda. No ruska vojska danas poručuje tek da neprijatelj damo i dalje provodi napade i da se borba za Bahmut nastavlja.

Kažu da su Rusi jučer neuspješno pokušali osvojiti pozicije južno od naselja Ivanivske kao i da su Bahmut napali iz zraka. Guardian napominje da je nemoguće neovisno potvrditi navode i jedne i druge strane o stanju u Bahmutu.

Predsjednik Brazila: ‘Zelenski i Putin uvjereni da će dobiti rat’

  • Predsjednik Brazila, Luiz Inacio Lula da Silva, kazao je da je uzrujan jer se na G7 summitu nije sastao sa Zelenskim. On je, kazao je, kasnio na sastanak, a Lula je nakon toga imao isplaniran program i nisu uspjeli razgovarati. “On je odrastao, zna što radi. Za sada su i on i Putin obojica uvjereni da će dobiti rat”, kazao je predsjednik Brazila koji bi bio medijator između njih dvojice.

Rusija: ‘Slanje F-16 u Ukrajinu bi pokrenulo pitanja o umiješanosti NATO saveza u sukob’

  • Transfer borbenih zrakoplova F-16 u Ukrajinu pokrenuo bi pitanje umiješanosti NATO-a u sukob, poručio je ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov u izjavi.”Ne postoji infrastruktura za djelovanje F-16 u Ukrajini, a ne postoji ni potreban broj pilota ni osoblja za održavanje. Što će se dogoditi ako američki lovci polete s aerodroma NATO-a, koje kontroliraju strani ‘dobrovoljci’?”, zapitao je Antonov u svojoj izjavi objavljenoj na Telegramu.

U svojoj izjavi također naveo da bi se svaki ukrajinski napad na Krim smatrao udarom na Rusiju. “Važno je da SAD bude u potpunosti svjestan ruskog odgovora na takve udare”, poručio je Antonov. Američki predsjednik Joe Biden u nedjelju je rekao ostalim čelnicima tijekom skupa zemalja G7 u Hirošimi da Washington podržava zajedničke programe obuke ukrajinskih vojnika za F-16, iako saveznici Kijeva još nisu donijeli konkretne odluke o davanju tih borbenih zrakoplova.

Po riječima njemačkog kancelara Olafa Scholza nakon sastanka, SAD još nije konačno odlučio “što će biti na kraju obuke”. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, pak, izrazio je uvjerenje da će ih Kijev dobiti nakon mjeseci lobiranja. Ukrajina je intenzivirala udare na ciljeve pod ruskom kontrolom, posebno na Krimskom poluotoku, koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014.

Ukrajina Patriotima obara hiperzvučne rakete?

  • Ukrajina je nedavno priopćila da je oborila šest ruskih hiperzvučnih projektila Kindžal u jednoj noći, što bi bila velika prepreka moskovskim naporima da razvije nezaustavljivo oružje sljedeće generacije. Nije objavljeno kojim je protuzračnim sustavima to učinjeno, ali je američka vojska i prije toga objavila da je Ukrajina već oborila jedan Kindžal koristeći sustav Patriot.

Iako je SAD rekao da je sustav Patriot oborio projektil Kindžal, nije jasno je li taj projektil u to vrijeme putovao hiperzvučnom brzinom. Dok ruska raketa Kindžal može doseći brzinu do 12.350 km/h), “ruska karakterizacija Kindžala kao ‘hiperzvučne’ rakete je donekle pogrešna, jer gotovo sve balističke rakete u nekom trenutku postižu hiperzvučne brzine (tj. iznad 5 Macha) tijekom njihovog leta”, rekao je Centar za strateške i međunarodne studije u izvješću iz ožujka 2022.

Nije jasno koji su sustavi Patriot donirani Ukrajini, ali je vjerojatno da Kijev ima barem neke od novijih presretača. Radar sustava ima domet od preko 150 km, ustvrdio je NATO 2015. godine. Novoproizvedena baterija Patriot košta više od milijardu dolara, s 400 milijuna dolara za sustav i 690 milijuna dolara za projektile u bateriji, prema CSIS-u. Ukrajina je rekla da joj je potrebno više sustava protuzračne obrane za zaštitu od baražnih napada raketa i bespilotnih letjelica ruskih snaga. SAD također su Ukrajini dostavile par naprednih raketnih sustava zemlja-zrak (NASAMS).

Source link: www.telegram.hr