Uživo pratimo stanje s obranom od poplava u brojnim mjestima

Poplave u Hrvatskoj
              U Sisku popustio nasip, stiže vojska, gradonačelnica za sve krivi Hrvatske vode: 'Nisu ga uspjeli sanirati dvije godine'

FOTO: Igor Soban/PIXSELL

Posljednjih nekoliko dana u Hrvatskoj traju žestoke borbe s poplavama. Vodostaj Korane u Karlovcu dosegao je 852 centimetra, što je izjednačen rekord iz 2015. Kod Petrinje je Kupa dosegnula vodostaj od 947 centimetra, što je samo 3 centimetra do izvanrednog stanja.

Vodostaj Une pada nakon što je jučer poplavljen centar Hrvatske Kostajnice. Rijeka Zrmanja također se povlači nakon što je za 39 centimetara srušen rekordni vodostaj koji je potopio dijelove Obrovca. Za danas je najavljeno da će poplaviti područje oko Petrinje.

PRATIMO RAZVOJ SITUACIJE S POPLAVAMA:

U Gračacu poboljšanje situacije, traje sanacija štete

    Članak se nastavlja ispod oglasa

  • U Gračacu se u četvrtak saniraju štete nastale tijekom poplave na obiteljskim kućama i infrastrukturnim objektima jer se voda povukla, a uspostavljena je i vodoopskrba, osim u Grabu, gdje je bujica uništila dio vodovodne mreže.

Direktorica gračačke tvrtke Vodovoda i odvodnje Dragana Pavlović rekla je da radnici popravljaju kvar i da bi sutra i Grab trebao biti spojen na vodovod. Što se tiče mikrobiološke ispravnosti vode za piće, još nema rezultata jučer poslanih uzoraka vode. Dio parametara je u redu, no da bi se voda proglasila ispravnom za piće, treba pričekati laboratorijsko analitičko izvješće.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Načelnica Turbić rekla je da je iz zadarskoga Crvenog križa za građanstvo dostavljena voda u bocama, tako da problema nema.

Oporba oštro po Vladi zbog poplava. Kekin: ‘Od Gunje znamo jasno što treba napraviti’

  • Saborska oporba u četvrtak je ustvrdila kako su poplave rezultat klimatskih promjena ali i da vladajući ne čine dovoljno kako bi se one spriječile, istaknuvši da bi se više trebalo ulagati u sustav Civilne zaštite. Saborska zastupnica Možemo Ivana Kekin smatra kako vladajući po pitanju zaštite od poplava ne čini dovoljno. Navela je i kako danas premijer Andrej Plenković objašnjava kako je sve u redu iako danima gledamo kako se ljudi potapaju.
  • Članak se nastavlja ispod oglasa

“I ne gledamo to samo ove godine, svako proljeće to gledamo iznova, od Gunje je bilo potpuno jasno što treba napraviti”, upozorila je. Kekin je podsjetila da i Možemo cijelo vrijeme govori da su klimatske promjene realnost, a sada nas ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obavještava da se “moramo s tim pomiriti jer su klimatske promjene tu kao neka viša sila na koju mi nemamo utjecaja”.

“Pa oni su na vlasti, oni su ti koji trebaju organizirati obranu od poplava, a zna se kako se to radi. Ne radi se tako da svako proljeće iznova trpamo vreće s pijeskom. Pogledajte u kojem nam je stanju sustav Civilne zaštite i onaj njihov izmišljeni sustav Domovinske sigurnosti i sve će biti jasno”, poručila je.

Krapinsko-zagorski župan: ‘Bojim se da će se stvoriti uvjeti za proglašenje elementarne nepogode’

Članak se nastavlja ispod oglasa

  • Obilna kiša u Zagorju, odnosno Krapinsko-zagorskoj županiji aktivirala je 67 novih klizišta koje interventne službe pokušavaju sanirati, prenosi HRT. O tome je govorio Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije.

“S obzirom na to da se voda još uvijek nije povukla do kraja, kad tu izračunamo štete u 28 objekata u koje je voda ušla u različitim dijelovima Zagorja, kad izračunamo štete na poljoprivrednim posjedima, bojim se da će se i stvoriti uvjeti za proglašenje elementarne nepogode, ali s obzirom na to da su u 17 jedinica lokalne samouprave sada komisije za procjenu štete od elementarnih nepogoda na terenu, da je Županijska uprava za ceste na terenu, da komunalni redari obilaze nerazvrstane lokalne ceste, morat ćemo ipak pričekati do sredine sljedećeg tjedna da vidimo je li se stvorio financijski obim štete da bih ja mogao proglasiti elementarnu nepogodu, jer mora biti šteta minimalno 20 % izvornih prihoda”, rekao je Kolar za HRT.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kod Karlovca katastrofa. Naselja odsječena, voda ušla svugdje

  • Voda je ušla u 54 obiteljske kuće, te puno više gospodarskih objekata u naseljima Gradac, Cerovac Vukmanički, Vodostaj, Husje, Orlovac, Gornje Mekušje, Brođani, Kobilić i Brodarci i zatvorila 20 prometnica, prenosi novinarka Večernjeg lista. Tijekom dana vodostaji Kupe i Korane u Karlovcu su u opadanju, no, obzirom na zasićenost tla padalinama, vodostaji padaju sporije, Korana po centimetar po satu, Kupa nešto brže, no za obje je rijeke i dalje na snazi izvanredno stanje.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Obilne kiše pokrenule dvadeset novih klizišta u Varaždinskoj županiji

  • Nevrijeme koje je posljednjih dana pogodilo Varaždinsku županiju izazvalo je na području 20 općina i gradova plavljenje obiteljskih kuća i farmi, prelijevanje vode preko prometnica, pojavilo se i 20 novih klizišta te je zabilježen niz odrona tla i veliki broj slučajeva rušenja stabala.

Rekao je to varaždinski župan Anđelko Stričak u četvrtak na kolegiju načelnika i gradonačelnika, izvješćujući čelne ljude općina i gradova o aktualnoj situaciji.

“Obišao sam većinu poplavljenih područja i uvjerio se u razmjere štete. Nažalost, pojavilo se i dvadeset novih klizišta, zabilježeno je niz odrona tla kao i veliki broj slučajeva rušenja stabala”, rekao je župan Stričak. Građane je pozvao da se jave u svoje općine i gradove kako bi prijavili štetu na obiteljskim kućama, gospodarskim objektima, podrumima te poljoprivrednim dobrima.

Nakon poplava, sve više novih klizišta i odrona.

Posted by Anđelko Stričak on Wednesday, May 17, 2023

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice: Imamo punu podršku Vlade i vojske

  • Dalibor Bišćan, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice, za N1 je rekao kaže kako je grad uspješno obranjen, ali i dalje se mora raditi na sprečavanju prodora vode. “Malo je zahladilo, to nam daje nadu da neće biti obilnih padalina. vjerujem da će doći do procjeđivanja narednih dana, obranit ćemo se i od zaobilaznih voda. Kroz tjedan dana, vidjeli ste kakva je organizacija, vjerujem da ćemo se brzo vratiti u normalu i nastaviti s projektima iz Fonda solidarnosti”, govori.

Razumije negodovanja građana, kaže, ali sa svima je u kontaktu i već se pumpama izbacuje voda iz poplavljenih objekata, a uskoro će i dezinfekcija. Što se tiče nasipa koji bi trebao biti izgrađen, Bišćan kaže kako vjeruje da će se to riješiti do kraja godne. “Imamo pomoć i podršku Vlade i vojske, bez toga ne bi bilo ove obrane. Bez toga ne bi bilo ove obrane”, navodi Bišćan. Također kaže kako nije bilo šest poplava u devet mjeseci nego da se šest puta interveniralo. “Sve je napravljeno u skladu s mogućnostima”, kaže.

Vodostaji: Kupa kod Karlovca pada, u Petrinji se čeka maksimum

  • Po podacima Hrvatskih voda stanje na području Duge Rese se normalizira, Kupa kod Karlovca je u blagom opadanju ali je poplavila prometnice i ugrozila kuće dok se u Petrinji maksimalni vodostaji tek očekuju. Izvanredno stanje i dalje je uz rijeke Korane i Kupe na karlovačkom području, Une kod Hrvatske Kostajnice te na na spojnom kanalu Zelina – Lonja – Glogovnica – Česma kod Poljanskog Luga. Izvanredne mjere su proglašene uz rijeke Glinu kod Vranovine, Ilovu kod Velikog Vukovja, Muru kod Murskog Središća, Savu kod Jasenovca, te Črnec kod Ustava Črnec. Vodostaj rijeke Otuče u Gračacu opao je za 1,5 metara, a rijeke Zrmanje u Obrovcu za više od jednog metra.

Vodostaj rijeke Mrežnice opao je pola metra, te se stanje na području Duge Rese polako stabilizira. Vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici dosegnuo je najvišu razinu od 499 centimetra jučer u 21 sat i od tada je u laganom opadanju. U idućih 24 sati očekuje se da vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici opadne za otprilike 40-ak centimetara, prognoza je Hrvatskih voda. Od srijede od 9 sati uvedeno je izvanredno stanje obrane od poplava za područje grada Karlovca kada je vodostaj rijeke Kupe premašio razinu od 830 centimetra. Najvišu razinu od 847 centimetra vodostaj Kupe u Karlovcu dosegnuo je noćas u 2 sata i od tada je blagom opadanju.

Trenutni vodostaj rijeke Kupe na mjerodavnoj vodomjernoj postaji Farkašić u 8 sati iznosi 950 centimetara i dalje je u porastu, dok se maksimalni vodostaji na području Petrinje očekuju kroz nekih 36 do 48 sati i vrlo vjerojatno će biti blizu razine rekordnih 988 centimetara iz 2014. Jutros od 8,30 na snazi je izvanredno stanje obrane od poplava

Zvonimiru Grguriću voda je poplavila kuću. Zadnji put kad se to dogodilo dobio je 1000 kuna odštete

  • Zvonimiru Grguriću voda je ušla u kuću, već peti put, prenosi N1 televizija koja ga je posjetila. Kaže da ne očekuje nekakvu pomoć za sanaciju štete jer je dosad dobijao pomoć od 1000 kuna.
    “Voda je skroz unutra, već peti put zaredom. Uništeno je sve, prizemlje komplet. Kao gejzir izlazi na mjestu gdje su pragovi”, rekao je.

“Voda dolazi od susjeda, tu nitko ne živi. Uništeno je puno. Nešto smo digli na kat. Nasip bi bio rješenje, ali Brodarci hoće pogled na Kupu. Mislim, pogled na Kupu? I sad se ne mogu dogovoriti. Stavljao sam zaštitu oko kuće, a da nema toga, bilo bi još gore”, dodaje.

Što se tiče eventualne odštete, ne nada se puno. “Dobili smo nakon ranijih poplava tisuću kuna. Otišao je namještaj, vlaga je ušla, to je vezani niz. Ništa sad ne očekujem. Koliko sam mogao, nekoliko puta sam kupio novi parket, ali sve se to uništilo.”

Telegram u Hrvatskoj Kostajnici: Situacija je bolja, DVD-ovci danonoćno ispumpavaju

  • Iz DVD-a Hrvatska Kostajnica kažu za Telegram da je danas situacija u gradu puno bolja. Voda još uvijek nadire u stambene objekte, u što smo se i sami uvjerili na terenu s obzirom da dio ulica još uvijek pliva pod vodom, a iz DVD-a kažu da su danonoćno na terenu sve raspoložive snage. Iz DVD-a kažu da im u ispumpavanju vode pomažu visokotlačne pumpe, ali ističu i da se Una još uvijek nije povukla u korito. Barijere na samoj obali bi, kažu, pomogle u sprečavanju prodiranja vode ali zbog radova koji se vrše na obali nisu mogle biti postavljene. Štetu je, kažu, nezahvalno procjenjivati, ali će biti utvrđena kad se sve završi.

U gradu se zasad sve odvija normalno, na terenu je i Crveni križ koji obilazi građane. Do granice je uspostavljena posebna regulacija prometa te je put prohodan. Vojska još uvijek puni vreće za postavljanje zečijih nasipa kojim se brane kuće uz samu obalu. Iz nekih građani izbacuju vodu, a uz samu obalu postavljene su pumpe koje vodu, a koja je prodrijela kroz zečije nasipe, ispumpavaju natrag u rijeku.

Poplave u Hrvatskoj
              U Sisku popustio nasip, stiže vojska, gradonačelnica za sve krivi Hrvatske vode: 'Nisu ga uspjeli sanirati dvije godine'

Matej Devčić/Telegram

Poplave u Hrvatskoj
              U Sisku popustio nasip, stiže vojska, gradonačelnica za sve krivi Hrvatske vode: 'Nisu ga uspjeli sanirati dvije godine'

Matej Devčić/Telegram

Poplave u Hrvatskoj
              U Sisku popustio nasip, stiže vojska, gradonačelnica za sve krivi Hrvatske vode: 'Nisu ga uspjeli sanirati dvije godine'

Matej Devčić/Telegram

Sisačka gradonačelnica: Hrvatske vode još uvijek grade nasip, a tu se stalno plavi

  • U Sisku je na jednom dijelu popustio nasip u Galdovu kojeg Hrvatske vode saniraju već dvije godine. Zbog toga je voda poplavila područje koje koristi Udruga Kas. Sve je komentirala gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček. “Zatražili smo pomoć vojske, koja bi trebala danas doći te probati učvrstiti ovo područje. Nažalost, pri povišenju vodostaja Save tu se uvijek plavi, a nasip Hrvatske vode još grade. Sutra očekujemo da će u Sisak stići val Kupe, kojeg ćemo spremni dočekati. Cijeli dan smo na terenu kako bismo sve osigurali”, rekla je Ikić Baniček i dodala da imaju problema i u Odri, prenosi 24 sata.

Stanovnica poplavljene kuće: Cijelo vrijeme od vode se branimo sami

Stanovnici potopljenih područja televizijskim ekipama daju izjave i iskustva kako se bore s ovom kritičnom situacijom. Gospođa Stana u Hrvatskoj Kostajnici za N1 kaže da je je ovo šesta poplava s kojom se suočava u devet mjeseci, a sustav od poplava ne funkcionira za njenu kuću. Kaže i da se ona i sin od vode cijelo vrijeme brane sami.

Potpuno pod vodom je i mjesto Gradac kod Karlovca, a stanovnik Mario kaže da im voda svake godine ulazi u dvorišta, a 2015. godine je posljednji put bila i u kući. Odštetu nisu dobili ni te, a ni godinu ranije. “Osiguranje takve stvari više ne želi osiguravati. Bolje da nam zemu novce i ne vrate nikada”, govori za N1 televiziju. Što se tiče sustava obrane od poplava kaže da ide sporo. “Već smo navikli na te gluposti sve, rade se krive stvari”, kaže. Za odgovorne nema poruku. “Bolje da im ništa ne govorim”, kaže.

Nova prognoza Hrvatskih voda: Stabilizacija će potrajati tjednima

U protekla 24 sata pale su dodatne manje količine oborina od 5 do 20 mm, osobito na području slivova rijeka Kupe, Korane, Dobre, Mrežnice i Une, koje nisu toliko utjecale na dodatni porast vodostaja, ali će još malo produžiti trajanje ovih vrlo visokih vodostaja na karlovačkom i kostajničkom području. Prema novom izvještaju i prognozi Hrvatskih voda, u sljedećih sedam dana očekuju nas puno stabilnije vremenske prilike. Mjestimice još može biti kiše i lokalnih pljuskova, ali u puno manjim količinama u odnosu na prethodnih 7 dana.

Ipak, s obzirom na ostvarene izuzetno visoke vodostaje, potpuna stabilizacija i normalizacija vodostaja u Republici Hrvatskoj potrajati će još par tjedana dok se sve ove velike količine voda ne sprovedu do Dunava.

U Murskom Središću Mura je došla do ruba i napravila veliku štetu

Došlo je do problema u Murskom Sreišću jer je Mura došla do ruba. “Skela Križovec otplovila je prema Podturnu jer je nešto potrgalo sajlu. Na sreću nasukala se na sprud i drveće kod Podturna. HGSS ju je dodatno osigurao, a vraćanje će biti skupo i komplicirano”, objavio je na svojem Facebook profilu Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća i dodao da je sve pod kontrolom.

Voda je došla do ruba ali sve je pod kontrolom…A skela Križovec "otplovila"je prema Podturnu jer je nešto potrgalo…

Posted by Dražen Srpak on Wednesday, May 17, 2023

U Obrovcu bolje, ali je došlo do miješanja slivnih i fekalnih voda

  • Situacija u Obrovcu je bolja, javlja reporterka N1 televizije. Kiša se više ne očekuje, a Zrmanja je osjetno niže. No, problem je u tome što je došlo do miješanja slivnih i fekalnih voda zbog čega se grad štiti od štetnih tvari. Još se čeka dezinfekcija prostorija. Građani su također dobili uputu da svaku stvar koja je bila potopljena moraju izvaditi, dezinficirati te zatim posušiti kako bi se spriječili zdravstveni problemi.

U Gračacu su i dalje poplavljena naselja Grab, Srb i Kokirna kojima Crveni križ dostavlja hranu, lijekove i vodu. Na područje Gračaca i Obrovca dostavljeni su isušivači koji će biti dostavljeni korisnicima nakon čišćenja prostora. Na terenu su i dalje sve lokalne operativne snage, pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, djelatnici Službe civilne zaštite Zadar, a aktivni su i stožeri civilne zaštite. Vodovod Zadar je izvijestio da svi korisnici dobili vodu, no voda je zamućena i mora se prokuhavati.

Vojska na mjestu gdje je popustio nasip u Sisku

  • Pukao je nasip u Sisku, a poplavljena je udruga za terapijsko jahanje Kas. Radi se na hitnoj sanaciji nasipa. Čelnik Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je da je u Sisku popustilo šest boks-barijera i da je isprano temeljno tlo, za koje su, kako je dodao, znali da nije dobro te da se zbog ogromne količine oborina nije stiglo izvršiti stabilizaciju, koja je bila predviđena u projektu sanacije, prenosi HRT.

“Stotinu pripadnika Hrvatske vojske poslano je na lokaciju zajedno sa snagama Hrvatskih voda i vjerujem da će u relativno kratkom roku sanirati i to oštećenje u tom dijelu nasipa, rekao je Đuroković novinarima u Karlovcu”, rekao je.

Plenković: ‘Sustav obrane možda može biti bolji’

  • Premijer Andrej Plenković posjetio je danas poplavom pogođeni Karlovac, gdje je imao radni sastanak s ministrima, lokalnom zajednicom i nadležnim službama. “Nažalost, slična, ako ne i gora situacija je i u drugim europskim zemljama. U Italiji je 13 poginulih”, kazao je premijer. “Globalno gledajući, možemo reći da je situacija u ovom trenutku pod kontrolom”, kazao je i dodao da prate situaciju i u drugim županijama.

Upitan je li se na nekim mjestima moglo bolje reagirati, i što je sa zidom u Hrvatskoj Kostajnici, rekao je: “Vodostaj Une je bio preko pet metara… . Situacija je složena, ali napravljeni su napori. Gledajte, sustav obrane možda može biti bolji”. “Pogledajte malo širu sliku, odite na Google, pogledajte što se zbiva u Italiji. Ovo su ogromne prirodne nepogode, a Vlada je tu sa svim sastavnicama, ovdje je bila izvrsna koordinacija”, ocijenio je.

Na području Like vodostaji u opadanju, osim rijeke Like na Selištu

  • Na području Like vodostaji su u opadanju osim vodostaja rijeke Like na Selištu, koji u četvrtak u 8 sati iznosi +488,12 mnm, no dotok rijeke Like je u laganom opadanju, doznaje Hina iz ispostave Hrvatskih voda za Ličko-senjsku županiju. Prema Lipovom polju se prelijeva 355 metara kubičnih vode u sekundi (m3/s). Na području Kosinja poplavljene su ceste prema Bakovcu i Sušnju, rekla je Lidija Pernar iz županijske ispostave Hrvatskih voda.

Do plavljenja Kosinjskog mosta nedostaje još oko 4 metra. Porast vodostaja na Selištu je oko 8 cm/sat. Na Gospićkom području svi vodostaji su u opadanju, sve su prometnice prohodne osim jedne lokalne prometnice u Smiljanu zbog izlijevanja Bogdanice.

Kod Petrinje izvanredno stanje

  • Vodostaj Kupe kod Petrinje na razini je izvanrednog stanja, prešao je 950 centimetara.

HRT: Popustio nasip u Sisku

  • HRT-ov novinar Boris Kanazir javio je kako je prema neslužbenim informacijama u Sisku popustio nasip uz Savu na jednom mjestu gdje je oštećen u potresu. “Voda se izlijeva, ali nije veliki dio stanovnika ugrožen, već samo Udruga za terapijsko jahanje i možda poneka kuća”, prenosi Kanazir. Vodostaj Kupe za sada je još dovoljno nisko da se preventivnim aktivnostima pokušava spriječiti bilo kakva šteta. N1 saznaje iz Hrvatskih voda da je u Savskoj ulici u Sisku poplavljen je objekt Udruge Kas. Popustio je privremeni nasip od box barijera te ondje sad ide vojska i licencirane tvrtke.

Vatrogasci imali ukupno 1.411 različitih vatrogasnih intervencija

  • Ukupno 1.411 različitih vatrogasnih intervencija u kojima je ukupno kumulativno angažirano 4.064 vatrogasca sa 1.377 vatrogasnih vozila ima li su vatrogasci u razdoblju od 14. do 18. svibnja, odnosno u ovim danima poplava. Kako su izvijestili iz Hrvatske vatrogasne zajednice, najviše intervencija, njih čak 255, zabilježeno je u Karlovačkom području.

Korana i Kupa u padu

  • Nakon što je dosegla najveći vodostaj ikad, Korana je prestala rasti – ujutro je zabilježen pad za dva centimetra, pa je u 8 sati izmjereno 850 cm, a zadnji porast vodostaja Kupe zabilježen je noćas u 2 sata, a u 8 sati je izmjerena razina od 840 centimetra. I dalje traje izvanredno stanje obrane od poplava, koje se proglašava kad vodostaj Kupe prijeđe 830, a Korane 780 centimetara. Zoran Pavlović iz Hrvatskih voda je uoči sjednice županijskog stožera Civilne zaštite u četvrtak ujutro Hini potvrdio da je vodostaj Korane bio najveći zabilježeni do sada.

Podsjetio je na katastrofe iz 1939. i 1966. godine kada je vodostaj Kupe bio i niži, ali nije bilo nikakvog sustava obrane od poplava. “Sad traje pražnjenje, a to prvih dvadesetak sati djeluje sporo. Nema novih oborina i treba pratiti to pražnjenje i paziti da sustav izdrži”, rekao je Pavlović.

U Pokupskom se noćas i sutra ujutro očekuju najveći problemi

  • Najveći problemi s bujicama se očekuju noćas i sutra. Kupa raste. Poplavljenih kuća nema, samo jedno dvorište, i to ono vatrogasnog zapovjednika.

“Noćas i ujutro se očekuju najveći problemi. Pumpa nam je krepala, moramo je popraviti. Kritična visina Kupe je već sad, 710 cm”, rekao je predsjednik DVD-a Pokupsko Stjepan Turković za N1

U Hrvatskoj Kostajnici vodostaj Une pao za deset centimetara

  • Vodostaj rijeke Une kod Hrvatske Kostajnice protekle je noći pao za desetak centimetara i u 7 sati je iznosio 489 centimetara, što su stanovnici tog pounjskog grada dočekali s olakšanjem. Ipak, za branitelje nema opuštanja, pa se i nadalje učvršćuju zečji nasipi, a nastavljeno je i ispumpavanje vode iz kuća u Ulici Nine Marakovića.

Ohrabruje da je pad vodostaja zabilježen i uzvodno kod Struge Banske i Dobretina, što znači da je prošao najviši vodni val. U nizvodnoj Hrvatskoj Dubici vodostaj stagnira na 523 centimetra. Usporen je i porast vodostaja rijeke Save kod Jasenovca, koji je u 7 sati iznosio 867 centimetara. Kod Crnca, nedaleko Siska, Sava raste u prosjeku jedan centimetar na sat. Međutim, na sisačkom području Sava ne prijeti poplavama, jer je voda puštena u retenciju Lonjsko polje.

Vrh vodenog vala prošao kroz Karlovac, ide prema Petrinji

Tomislav Novosel iz Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda rekao je za Hrvatski radio kako je tijekom noći najteže bilo u Karlovcu i Kostajnici gdje je na snazi izvanredno stanje za Koranu, Kupu i Unu.

“Vrh vodenog vala bio je oko ponoći za Kupu i Koranu i oko 22, 23 sata za Unu. Kupa je u Karlovcu u 2 sata dosegnula 840 cm, to je treći po veličini vodeni val od 1926. godine. Prvi je bio 1939., samo 20-ak cm viši od ovoga. Una je dosegnula 499 cm u Hrvatskoj Kostajnici, trenutno je u opadanju i opala je za 20-ak cm u odnosu na ponoć i najviši vodeni val. U idućih 24 sata očekujemo da Kupa i Korana u Karlovcu opadnu za oko pola metra. U Karlovcu su poplavljene brojne prometnice, neka naselja nizvodno od grada su odsječena, velik broj kuća je sigurno u okruženju. Visok vodostaj će sigurno još potrajati 48 sati na području grada Karlovca. Vrh vodenog vala na području grada Petrinje možemo očekivati tijekom noći s petka na subotu na razini iz 2014. godine, očekuje se da će biti ugrožen cijeli niz kuća i vikendica od Karlovca do Siska. Vremenske prilike se smiruju danas i sutra, što će pogodovati da se situacija počne smirivati i na terenu”, rekao je Novosel.

Predsjednik DVD-a Pokupsko: Ponavlja se scenarij iz 2014.

  • “Ponavlja se scenarij iz 2014.”, rekao je za N1 predsjednik DVD-a Pokupsko Stjepan Turković. I dalje raste vodostaj Kupa-Jamnička kiselica, u šest sati je izmjereno 705 centimetara.

Plenković stiže u posjet Karlovcu

  • Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas će posjetiti Karlovac te održati radni sastanak s ministrima, lokalnom zajednicom i nadležnim službama o daljnjim aktivnostima svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti i civilne zaštite s ciljem pomoći stanovništvu i sprječavanja šteta zbog porasta vodostaja. U 08:30 održat će se sastanak stožera u Karlovcu i konferenciju za medije, a zatim će obići okolna područja.

DHMZ: Oblačno, još mjestimice uz kišu

  • U unutrašnjosti pretežno oblačno, još mjestimice uz malo kiše, ponajprije na istoku, duž obale djelomice sunčano, a na jugu poslijepodne su lokalno mogući pljuskovi s grmljavinom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za četvrtak. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a na srednjem i južnom dijelu i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 11 do 16, na moru između 19 i 23 Celzijeva stupnja.

Raste Kupa kod Petrinje, samo 3 cm do izvanrednog stanja

  • Vodostaj Kupe na mjernom području kod Petrinje dosegao je jutros 947 centimetra. To je samo tri centimetra niže od granice nakon koje se proglašava izvanredno stanje.

Poplave u Hrvatskoj
              U Sisku popustio nasip, stiže vojska, gradonačelnica za sve krivi Hrvatske vode: 'Nisu ga uspjeli sanirati dvije godine'

Korana izjednačila rekord

  • Rijeka Korana u Karlovcu je poravnala svoj povijesni rekord od čak 852 centimetra, kakav je u izmjeren još samo 16. listopada 2015. godine. Proteklih par sati Korana je rasla po jedan centimetar na sat i u ponoć je dosegla rekordan vodostaj od 852 cm.

Poplave u Hrvatskoj
              U Sisku popustio nasip, stiže vojska, gradonačelnica za sve krivi Hrvatske vode: 'Nisu ga uspjeli sanirati dvije godine'

Kupa posljednjih sati stagnira na 846, što je 9 centimetara od rekorda iz 2015. godine.

Iz Ravnateljstva civilne zaštite poručuju da je situacija na terenu u Karlovačkoj županiji ozbiljna, ali pod kontrolom. Sve službe su konstantno na terenu, grade se nasipi, pune dodatne vreće s pijeskom i distribuiraju u ugrožene dijelove.

Uz sve operativne snage civilne zaštite, angažirane su komunalne tvrtke i pripadnici Hrvatske vojske koji rade na aktivnostima obrane od poplava i raspoređuju se po potrebi na ugrožena područja u Hrvatskoj Kostajnici, Petrinji, Lekeniku, Dvoru i Hrvatskoj Dubici.

‘Sutra bi moglo doći do poplavljivanja mjesta u pokupskom dijelu i prema Petrinji’

  • Meteorologinja N1 Tea Blažević u Newsnightu je komentirala situaciju s poplavama u Hrvatskoj. Kazala je kako se u idućim satima očekuje puno manje kiše, no da na nju treba povremeno i dalje računati u unutrašnjosti i gorskim područjima. “To će se nastaviti ne samo do kraja ovog tjedna, nego i tijekom idućeg tjedna. Ovaj petak ima najviše šanse za suho vrijeme pa će to sigurno doprinijeti pomoći u borbi protiv poplava”, kazala je.

Rekla je i kako se noćas ili najkasnije ujutro očekuje vrhunac vodnog vala na karlovačkom području. “Većina stručnjaka se slaže da će sutra doći do poplavljivanja mjesta u pokupskom dijelu i prema Petrinji. Una je u stagnaciji već nekoliko sati, to je dobra vijest”, kazala je. Ističe i da su Slovenija i BiH bitni zbog pritoka i vodnih valova. “Situaciju nije uzrokovala obilna oborina samo na području Hrvatske, već se javila prvo u Italiji, pa Sloveniji, pa BiH, sve je to doprinijelo situaciji u Hrvatskoj”, kazala je Blažević za N1.

Source link: www.telegram.hr