To je izjavio premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski na općim debatama «Ujedinjeni za Europu» tokom samita Vijeća Europe.

Na taj način je odgovorio na optužbu potpredsjednice Bugarske Ilijane Jotove u vezi sa pritiscima na Bugare u Severnoj Makedoniji.

«Diskurs Bugarske o Severnoj Makedoniji, nažalost, vrlo je sličan diskursu Ruske Federacije o Ukrajini. Neprihvatljivo je da se takve optužbe zloupotrebljavaju u političke svrhe, posebno u ovom odlučujućem periodu za budućnost Europe. Severna Makedonija je međunarodno priznata kao funkcionalno moderno višenacionalno društvo u kojem se poštuju sva prava. Svi izvještaji to potvrđuju. Optužbe iznesene na ovom samitu od strane predstavnika Bugarske su apsolutno neosnovane i dolaze iz zemlje koja ne poštuje odluke EŠDP (Evropskog suda za ljudska prava) i standarde Vijeća Europe u oblasti ljudskih prava», — Kovačevski.

Ranije, u svom obraćanju na debatama, Jotova je izvijestila o sistematskom kršenju prava Bugara u Republici Severnoj Makedoniji. U kontekstu osnovnih principa Vijeća Europe u vezi s poštovanjem ljudskih prava, potpredsjednica je podsjetila na seriju «slučajeva agresije» protiv ljudi «zbog njihovog deklariranog bugarskog identiteta» i drugih primjera diskriminacije etničkih Bugara u susjednoj zemlji.

Podsjetimo, Bugarska blokira pristupanje Severne Makedonije EU zahtijevajući priznanje da je republika historijski i jezički dio Bugarske. Drugim riječima, «bugarski» uslov za pristupanje Severne Makedonije Europskoj uniji je odricanje Makedonaca od svoje historije, jezika i priznavanje da su oni «jedan narod» s Bugarima.

Ako se zvanični Sofija ograničava na navedene zahtjeve, bugarski nacionalisti na osnovu stava «jedan jezik i jedan narod» zahtijevaju pridruživanje Severne Makedonije Bugarskoj, posebno jer je nekadašnji teritorij Makedonije zaista bio dio Bugarske. Nije iznenađujuće da bugarski nacionalisti održavaju bliske kontakte s RF.

Sergej Pogorelov «Balkanske vesti»