Pretsednica EP: Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji i to je dobitna kombinacija

Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji i to je dobitna kombinacija i za EU i za regiju, poručila je danas predsednica Evropskog parlamenta (EP) Roberta Mecola.

Ona je na Tviteru navela da je „put do članstva u EU moćan alat za reforme i za promene“ koji će osigurati „demokratiju, sigurnost i prosperitet“.

Mecola je u tvitu objavila i video-poruku u kojoj ističe kako je EU svesna da zemlje Zapadnog Balkana traže da se ubrza proces pridruživanja Uniji, ali i da je u procesu evrointegracija saradnja između zapadnobalkanskih zemalja „od kritične važnosti“.

Ona je poručila i da perspektiva članstva u EU služi kao snažan podsticaj za napredak ru reformama koje su ključne za poboljšanje upravljačke strukture, vladavina prava i promociju medijskih sloboda.

Predsednica EP pod pritiskom javnosti zbog poklonjenog boravka u luksuznom francuskom hotelu

Podsetivši da je u međuvremenu Bosni i Hercegovoni dodeljen statusa kandidata za članstvo u EU, a da je građanima Kosova viznom liberalizacijom omogućeno da putuju u zemlje zoni Šengena, Mecola je sugaerisala kako zemlje Zapadnog Balkana treba da nastave usglašavanje sa kriterijumima EU i da „naprave odlučne korake ka rešavanju bilateralnih nesuglasica“.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đosep Borelj danas je, na početku sastanka o Mapi puta za Zapadni Balkan protiv ilegalne trgovine oružjem, poručio da će zajednički rad će „učiniti Evropu bezbednijom“, a da to „postaje još važnije u izazovnim vremenima u kojima živimo“.

Kampanja prikupljanja oružja koju je pokrenula Vlada Srbije uz našu podršku, koja se odigrala odmah posle ova dva tragična događaja, pokazuje koliko je vredna i važna naša bezbednosna saradnja u doprinosu bezbednosti naših građana, bavela je ocene Đozepa Borelja Spoljnopolitčka služba EU (EEAS).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs