Vlada Kosova: Izveštaj Evropskog parlamenta o Kosovu još jedan dokaz napretka

Vlada Kosova Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Vlada Kosova ocenila je da je izveštaj Evropskog parlamenta o Kosovu koji je usvojen danas, još jedan dokaz napretka koji je postignut i da su u njemu uspesi i pozitivne poruke.

„Jačanje demokratije, vladavine prava, borba protiv korupcije, ekonomski razvoj i razboritost institucija i upravljanja samo su neki od primera pomenutih u ovom izveštaju“, navodi se u saopštenju kosovske vlade.

Naveli su i da Evropski parlament pozdravlja zahtev Kosova za članstvo u EU, pozivajući na predstavljanje upitnika i pripremu mišljenja o aplikaciji i ponavlja podršku članstvu u međunarodnim organizacijama, kao što je Savet Evrope, Partnerstvo za mir NATO saveza i Interpol.

„Kosovo se hvali za povećanu zakonodavnu aktivnost u vezi sa reformama evropske agende i napretkom u sprovođenju prioriteta Evropske agende reformi II i jačanjem institucionalnih kapaciteta. Izveštaj pozdravlja najduži period političke stabilnosti do sada nakon izbora 2021. godine“, navodi se u saopštenju.

Vlada je pozdravila i poziv državama članicama EU koje još nisu priznale Kosovo traži da to učine bez daljeg odlaganja.

„U odnosu na proces dijaloga, zasnovanog na međusobnom priznanju, Kosovo se smatra posvećenom i konstruktivno angažovanom stranom. U međuvremenu, osuđuje Srbiju zbog eskalacije akcija aktera koje oni sponzorišu, uključujući nezakonite blokade, nasilne napade i pretnje vojnom akcijom, kao i njihovu kampanju povlačenja priznanja i glasanje protiv članstva Kosova u Savetu Evrope“, navodi se u saopštenju.

Vlada Kosova dodaje i da izveštaj posebno naglašava i pozdravlja povećan angažman i dijalog sa kosovskim Srbima tokom prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs