„Nevidljiv za uznemirene građane“: Šta o neoglašavanju Šapića povodom masovnih ubistava kažu sagovornici Danasa

Foto: FoNet/Beoinfo

Prošle nedelje u dva dana je na teritoriji grada Beograda dogodile su se dve pucnjave u kojima je stradalo 17 osoba a 21 je ranjena. Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je za uznemirene građane glavnog grada, ali i Srbije, bio nevidljiv.

Nije se oglašavao, niti išao na mesta zločina, osim što je u svoje i u ime grada izrazio saučešće porodicama poginule dece i radnika u Osnovnoj Školi „Vladislav Ribnikar“ i u petak uveče pozvao na paljenje sveća ispred Starog dvora odavanje počasti poginulima i izražavanje saosećanja sa porodicama stradalih u OŠ „Vladislav Ribnikar”, Smederevu i Mladenovcu.

Mnogi na društvenim mrežama su mu tu nevidljivost, zatečenost i ćutanje zamerili, a kada se oglasio pozvali su na društvenim mrežama na bojkot paljenja sveća. Širile su se i glasine da je bio na odmoru van zemlje.

Đorđe Miketić, odbornik Skupštine grada i budući kandidat za gradonačelnika „Zajedno“, upitan za komentar na ovakvo ponašanje, pita koji gradonačelnik.

– To nije gradonačelnik to je neuki namesnik i nasilnik bez trunke empatije. Masakr u Ribnikaru, pa incidenti u Ruđeru Boškoviću, Obrenovcu, pa masovna ubistva u Mladenovcu… Sve je to Beograd živeo poslednjih dana, a gradonačelnik bio na odmoru. Nije došao ni do škole da upali sveću. Možda je i bolje što se krije. Morao bi da objasni njegovu ličnu promociju nasilja, apologiju ratnih zločinaca koji su takođe ubijali decu – navodi on.

Miketić dodaje da je mural Ratku Mladiću na 100 metara od škole gde su deca ubijena.

– Morao bi da objasni njegove slike sa Veselinom Šljivančaninom, takođe osuđenim ratnim zločincem i naravno, otkud je postavio za člana gradskog veća Svetozara Andrića iz Drinskog korpusa, protiv koga je pokrenuta krivična prijava za ratne zločine. Šapić nije gradonačelnik, on je sramota za grad, za Beograđane i za sve dobronamerne ljude. On je sve ono što Beograd ne sme da bude – smatra Miketić.

„Zatečen sam“: Aleksandar Šapić položio venac, pre toga pozvao građane da dođu ispred Starog dvora

Dok Vladimir Pajić, odbornik PSG u Skupštini grada, kaže da je sramota što se gradonačelnik nije pojavio da oda poštu preminulima u školi Vladislav Ribnikar niti oglasio na pravi način.

– Njegova je dužnost bila je da bude sa građanima, da preuzme odgovornost za to što se dešava u našem gradu. Ako uzmemo u obzir da u gradskom veću ima osumnjičenog za ratne zločine, da i sam preti i ponaša se bahato, onda je njegova odgovornost još veća. Pa neka se zapita kako utiče na javnost – ukazuje on.

Dok Filip Tatalović, šef odborničke grupe DS u Skupštini grada, skreće pažnju na to da ove dane tuge i bola ne smemo da ukaljamo ružnim mislima i teškim rečima.

– Ako želimo da odamo poštu nevinim žrtvama u Mladenovcu, ubijenoj deci i čuvaru koji je položio život vršeći svoju dužnost moramo jedni prema drugima postupati sa više razumevanja i poštovanja. Zato, ako je gradonačelnik u reakciji na ovu stravičnu tragediju možda i pogrešio – oprostimo mu – zaključuje Tatalović.

Aleksandar Šapić uputio saučešće porodicama nastradalih u OŠ „“Vladislav Ribnikar“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs