Eskobar: Odluka o prijemu Kosova u Savet Evrope ne predstavlja pobedu, već obavezu

Foto FoNet Milica Vučković

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je danas da odluka o prijemu Kosova u Savet Evrope ne predstavlja pobedu, već obavezu.

Savet Evrope ima obavezu da osigura primenu demokratskih standarda i sloboda, rekao je Eskobar, uz tvrdnju da je status srpske manjine na Kosovu sledeći korak Saveta Evrope.

Treba da vidimo napredak što se tiče opravdanih zabrinutosti srpske zajednice na severu Kosova i izostanka primene nekih ustavnih odredbi, uključujući zaštitu manastira u Dečanima, izjavio je Eskobar, uz ocenu da su i Beograd i Priština zaineresovani za postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa.

Ne bi bili u Ohridu ili prihvatili pravno obavezujući sporazum da nisu bili ozbiljni, a Evropska unija i SAD su podjednako ozbiljni što se toga tiče, rekao je Eskobar.

Eskobar: Vučić i Kurti kroz dve nedelje nastavaljaju pregovore o ZSO

On je izjavio da obe strane, a posebno Kosovo, treba da ozbiljno shvate taj proces i učine da bude brzo spoveden, uz slaganje Beograda i Prištine.

Normalizacija je vezana za prava manjina, posebno srpske manjine. Očekujemo da će tu biti ostvaren napredak, rekao je Eskobar.

On je izjavio da je ostvaren nizak nivo napretka prezentacije ponuđenih predloga Beograda i Prištine o tome kako bi Zajednica srpskih opština na Kosovu trebalo da izgleda.

Prvi put smo direktno od Vlade Kosova čuli njihovu viziju te asocijacije, dok Srbija ima drugu verziju. Odgovor je da dve strane razgovaraju tokom naredne dve nedelje, rekao je Eskobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs