Vlada razmišlja o ukidanju prireza i smanjenju uplata u prvi stup mirovinskog osiguranja. Što bi to značilo

Politika & Kriminal
              Plenkovićeva najava smanjenja doprinosa izgleda kao početak mirovinske reforme

Vlada je očito spremna razliku koja će nastati manjim uplatama pokriti iz proračuna, što znači da će se i postotak financiranja mirovina iz proračuna povećati

Premijer Andrej Plenković najavio je nove izmjene u poreznom sustavu koje bi trebale na snagu stupiti s početkom sljedeće godine. Iako se za sada još ne znaju detalji, u medije su procurile osnovne konture tih izmjena. Vlada razmišlja o ukidanju prireza i – što je posebno zanimljivo – smanjenju obveznog doprinosa za mirovinu, odnosno uplata u prvi stup mirovinskog osiguranja.

Taj potez prilično je neočekivan, s obzirom na to da je mirovinski sustav, zbog nepovoljnog omjera radnika i umirovljenika, odavno neodrživ, pa se otprilike polovica iznosa potrebnog za isplatu mirovina nadoknađuje iz državnog proračuna, a ne iz doprinosa koje uplaćuju radnici, kako bi to u solidarnom mirovinskom sustavu trebalo funkcionirati.

Rasprave o mirovinskoj reformi

Zbog toga se već dulje vrijeme u javnosti vodi rasprava kako sustav popraviti. Jedni zagovaraju ukidanje drugog mirovinskog stupa, odnosno individualne štednje i povratak na prijašnji sustav isključivo državnih mirovina.

Glavni argumenti su im je da se novac za mirovine i tako dobrim dijelom isplaćuje iz proračuna, da su iznosi koje građani mogu uštedjeti u drugom stupu premali da zaista osiguraju mirovinu, pa će budući umirovljenici i tako ovisiti o državi i da onda cijela priča o drugom stupu nema smisla.

Sustav individualne štednje

S druge strane imamo one koji su za jačanje individualne štednje, kroz postupno smanjenje uplata u solidarni sustav i povećanje uplata u sustav individualne štednje. Oni pak smatraju da je sustav koji se bazira na solidarnosti dugoročno neodrživ, zbog već spomenutog omjera radnika i umirovljenika, pa da bi zbog toga bilo bolje da se štednja individualizira, umjesto da umirovljenici ovise o državi i broju budućih radnika.

Upravo zbog toga je zanimljiva ova najava smanjenja iznosa uplata u prvi mirovinski stup. Vlada je očito spremna razliku koja će nastati manjim uplatama pokriti iz proračuna, što znači da će se i postotak financiranja mirovina iz proračuna povećati. No, još uvijek nije poznato znači li to “diranje” u mirovinski doprinos ujedno i početak mirovinske reforme i ako jest, u kojem točno smjeru bi ona mogla ići.

Najava ukidanja prireza

Osim promjene doprinosa, u medijima se pojavila i informacija da se razmatra i ukidanje prireza, što je prihod lokalnih jedinica. Ni o ovoj ideji ne zna se previše detalja, ali je sasvim jasno da mnogi gradonačelnici i načelnici time ne bi bili pretjerano zadovoljni.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Pogotovo gradovi s višim stopama prireza, poput Zagreba, kojima su to značajni prihodi. Istovremeno, lokalnim jedinicama omogućilo bi se da samostalno, unutar nekih poreznih razreda, odlučuju o visini poreza na dohodak.

Takav sustav bi možda mogao pokrenuti konkurenciju među gradovima koja bi, barem u nekima od njih, vodila ka smanjenju poreza. Slično se dogodilo s prirezom u nekim gradovima, poput Bjelovara i Svete Nedjelje, koji su se kroz njegovo smanjenje pokušali brendirati kao nekakve lokalne porezne oaze.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr