Kurti nakon sastanka sa Vučićem: Nacrt ZSO posledica želje za Republikom Srpskom na Kosovu

foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je večeras da je tekst nacrta za osnivanje asocijacije opština sa srpskom većinom na Kosovu „posledica želje za Republikom Srpskom na Kosovu“ i istakao da nema dileme da taj nacrt „nije za Srbe nego za Srbiju“.

Kurti je nakon trilateralnog razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i zvaničnicima EU u Briselu novinarima rekao da ne može biti Republike Srpske na Kosovu, istakavši da je Kosovo „jedna suverena, nezavisna, demokratska država sa najvećim progresom u poslednje dve godine“.

On je naglasio da je „premijer svih građana Kosova bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, religijsko uverenje i poreklo“, pa tako i bez obzira na to u kojoj opštini žive.

„Ideja da su neki Srbi važniji od nekih drugih Srba jer su po onim ili ovim opštinama je segregacija među srpskom zajednicom i ja sam protiv toga. Ja sam za univerzalnost, da to što imamo zajedničko bude naspram svega, i tom smislu boriću se za ljudska i manjinska prava, ali ne da neki Srbi budu važniji od nekih drugih Srba“, rekao je Kurti.

„Kad smo ušli u salu predsednik je rekao: ‘Gde ste moje Srpkinje sa srpskog Kosova i Metohije’“: Upravljački tim predstavio Nacrt statuta ZSO

On je rekao da želi da rešenje za srpsku zajednicu na Kosovu bez obzira gde oni žive, „znači ne teritorijalna autonomija i ne teritorijalnost etnonacionalizma“.

Kurti je rekao da formiranje ZSO, bez obzira na to što je predviđeno obavezama iz 2013. i 2015. godine, mnogo kompleksnija stvar, jer da je toliko prosta predsednik Srbije Aleksandar Vučić bi je implemetirao sa Kurtijevim prethodnicima.

„Ti dogovori subili poptpisani i pripremljeni na jedan veoma amaterski način jer nisu prošli ni test Ustavnog suda Kosova ni test ljudskih i građanskih prava. U tim sporazumima se kaže, na primer, da u četiri opštine na severu Kosova komandir policije mora da bude Srbin. Srbin je nacionalna pripadnost, nije profesionalna veština“, rekao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs