Ko od naprednjaka „sme“ da se suprostavi Vučiću i čiji je potencijal u tome najveći?

Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Situacija sa SNS disidentima biće jasnija nakon Skupštine stranke 27. maja na kojoj će se birati novo rukovodstvo stranke – mišljenja je Milomir Mandić, istraživač Demostata.

Nakon što je Zorana Mihajlović napustila Srpsku naprednu stranku nezadovoljna time što je lider naprednjaka i predsednik Srbije nije ponovo postavio na ministarsku poziciju, i, doduše, vrlo umereno i odmereno počela da iznosi „prljav veš“ i svedoči onome u čemu je bila saučesnica u proteklih deset godina naprednjačke vlasti, nekako istovremeno glas kritike u odnosu na liderstvo SNS stigao je i od internacionalne sekretarke partije, bivše ministarke za evropske integracije – Jadranke Joksimović kao i od člana Glavnog odbora – Dragana Šormaza.

Kritika Joksimović odnosila se na ukazivanje navodne nestručnosti i nedoličnosti ponašanja najpre Jelene Trivan, savetnice premijerke Ane Brnabić, a potom i zbog izbora Tanje Miščević, njene naslednice na čelu Ministarstva za evropske integracije.

Dragan Šormaz se pre saopštavanja da će se kandidovati za predsednika stranke, nakon Vučićevog povlačenja 27. maja na sednici Glavnog odbora partije, u javnosti izrazio izjavom da predsednikova najava promene spoljne politike, vodi Srbiju u izolaciju i katastrofu.

Kakva je stranačka sudbina naprednjaka – Jadranke Joksimović i Dragana Šormaza – zbog kritike Vučićeve politike?

– Pored izbora predsednika trebalo bi očekivati izbor novih potpredsednika, Predsedništva i Glavnog odbora stranke, 27. maja. Nakon toga, bice jasnije da li će se pojaviti još nezadovoljnih naprenjaka. Sigurno je da će Vučić, osnivanjem najavljenog narodnog pokreta pokušati da ideološki homogenizuje svoj „keč ol“. Lično, osnivanje tog pokreta vidim kao još jedno ime predizborne koalicije okupljene oko SNS.Taj pokret će, na neki način, biti promocija izborne liste SNS-a i dosadašnjih predizbornih kolacionih partnera uz podšku nekih novih javnih ličnosti (intelektualci, glumci, sportisti ) koji do sada nisu bili na tzv. javnim spiskovima podrške – objašnjava Milomir Mandić.

Čuli smo najave, dodaje, da će formalno pokret biti osnovan 28. juna na Vidovdan.

– Da li će on imati formalne organe, statut, program, rukovodstvo ili će samo Vučić biti promovisan kao neformalni „narodni voša“ – to za sada ne znamo – kaže sagovornik Danasa.

Naprednjak Dragan Šormaz – kritikuje Vučića: Najava promene spoljne politike vodi Srbiju u katastrofu

Prema njegovim rečima, Zorana Mijajlović se odlučila da napusti stranku nakon što je ostala bez funkcije u vlasti, a, kako naznačava Mandić,  nije joj ponuđena nova.

– Da podsetim da je ona jedini ministar SNS-koji je bio u svim vladama od 2012. fodine, a uz to je bila i potpredsednik vlade i potpredsednik SNS. Videćemo da li će pokušati da osnuje svoju organizaciju ili će se angažovati u nekoj opozicionoj stranci. Ona u SNS nije doživljavana kao organski deo stranke koja je nastala iz SRS i čije su pristalice i rukovodstvo u ogromnoj vecini nacionalistički orijentisani i anti-EU – kaže sagovornik Danasa.

Slučaj Jadranke Joksimović, kaže, bitno se razlikuje, „jer je ona i dalje član SNS, za razliku od Zorane Mihajlović njoj je ponudjena funkcija ministarke koju ona nije prihvatila.

INTERVJU Dragan Šormaz: Ako Vučić odluči da se povuče sa čela SNS, onda ne bi trebalo da se meša u izbor novog rukovodstva

– Ona je osnivač SNS i zajedno sa Vucčićem bila je u SRS. Većina elemenata njenog imidža su pozitivni. Za njen imidz se ne vezuju nikakve afere i ukupno gledajući njen potencijal da nanese štetu SNS je veći nego što je to slučaj sa Zoranom Mihajlović – zaključuje Mandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs