Da bi se osiguralo poštivanje novih pravila, bit će moguće sankcionirati ponuditelje koji ih eklatantno i bez ikakvog opravdanja krše

Politika & Kriminal
              Javne nabave u Hrvatskoj čeka još veći kaos: tvrtke koje skrivaju iznose plaća zaposlenika, gube posao s državom

FOTO: PIXSELL/AFP

U javnim natječajima u Hrvatskoj nikad nije manjkalo apsurda i komplikacija. Vrijedni projekti blokirani žalbama bez ikakvih navoda, koje služe samo za odugovlačenje. Javni naručitelji koji u zadnji čas poništavaju milijunske natječaje jer nemaju spremnu svu dokumentaciju. Strateške državne investicije na čekanju zbog dvoznamenkastog niza žalbi na natječaju. Zbog raznih problema i prepreka, javni natječaji u Hrvatskoj postali su s godinama notorni po dugotrajnosti.

Neki od tih problema u međuvremenu su riješeni lanjskom izmjenom zakona o javnoj nabavi – prazna žalba bez navoda, na primjer, više ne može zaustaviti natječaj. Ali bi se, čini se, mogli pojaviti neki novi. Razlog je pomalo neočekivan: nova europska direktiva koja uređuje transparentnost plaća.

Ukidanje neopravdanih razlika

O tom smo propisu, usuglašenom između Europskog parlamenta i država članica, nedavno pisali. Direktiva bi, među ostalim, trebala pomoći da se ukinu ili barem smanje neopravdane razlike u plaćama između žena i muškaraca koji rade na istim pozicijama. Ako je razlika u plaći pet posto ili više, poslodavci će morati to pravdati objektivnim kriterijima, a ako to ne budu mogli, morat će korigirati plaće.

Nova direktiva olakšat će zaposlenicima i da svoja primanja usporede s drugima u firmi, moći će tražiti informacije o platnim razredima, a poduzeće za koje rade bit će dužno dati im i podatke o prosječnoj plaći za njihovo radno mjesto. No, odredbe o transparentnosti plaća trebale bi se primjenjivati i pri javnim natječajima: kompanije koje žele posao od javnih naručitelja, poput javnih poduzeća ili ministarstva, morat će poštivati i nova pravila o plaćama.

Sankcije i uvjeti ugovora

U direktivi, čiji je tekst objavljen na službenim stranicama Vijeća, predviđeno je da države članice poduzimaju mjere “kojima se osigurava da gospodarski subjekti u izvršavaju ugovora o javnoj nabavi ili koncesija poštuju svoje obveze u vezi s načelom jednake plaće”. Nadalje, države članice mogu razmotriti “mogućnost da od javnih naručitelja zahtijevaju da prema potrebi uvedu sankcije i uvjete za raskid ugovora kojima se osigurava usklađenost s načelom jednake plaće pri izvršavanju ugovora o javnoj nabavi i koncesija”.

Dakle, da bi se osiguralo poštivanje novih pravila o plaćama i jednakih plaća za jednak rad, bit će moguće sankcionirati ponuditelje koji eklatantno i bez ikakvog opravdanja krše ta pravila. U Vladi su se, međutim, svojevremeno ozbiljno brinuli zbog mogućih reperkusija na ionako notorno dugotrajne postupke javnih nabava u Hrvatskoj.

Tri godine za prilagodbu

Još prije dvije godine, kada su krenuli pregovori unutar EU-a o novim pravilima koje je tada predložila Europska komisija, Vlada je u službenom dokumentu pripremljenom za te pregovore problematizirala odredbu koja se tiče javnih nabava i koncesija. Žalili se se, među ostalim, zbog administrativnog opterećenja na strani poduzetnika i naručitelja.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Za poduzetnike će se “povećati opseg podataka i dokaza koje će morati dostaviti”, dok će naručitelji morati “pažljivo procijeniti dobivene informacije i dokaze kako bi donijeli ispravnu i utemeljenu odluku”. “To će dodatno produljiti provedbu postupka javne nabave”, navodilo se u Vladinom dokumentu, a uz to će se “povećati i rizik od žalbe i parničenja”. Stoga su pozivali da se pažljivo odvagnu ove odredbe da ne bi zakomplicirale postupke javnih nabava.

Srećom po Vladu, imat će dosta vremena razmisliti kako će nova pravila implementirati u nacionalno zakonodavstvo. Iako je direktiva službeno donesena – potvrdili su je Europski parlament i Vijeće – to ne znači da će se propis odmah početi primjenjivati. Dapače, umjesto uobičajene dvije, zemlje članice dobile su tri godine za prilagodbu. Možda dotad i neke stare boljke javnih nabava u Hrvatskoj budu izliječene.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr