Dostavljači se žale na radno vrijeme od 60 do 70 sati tjedno i na novčano kažnjavanje za neposluh

Politika & Kriminal
              Inspektori pročešljali firmu koja zapošljava stotine Nepalaca i Indijaca, podigli 5 optužnih prijedloga

FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL/ILustrativna fotografija

Domaći posrednici ili agregatori za zapošljavanje dostavljača na digitalnim platformama u posljednje su vrijeme izloženi oštrim kritikama javnosti zbog toga što se uvjete u kojima rade njihovi klijenti doživljava kao nepravedne, a često i nehumane. Tvrtku Meta Mate, u vlasništvu mladog poduzetnika Mate Dučića iz Vinišća, inspektori su u zadnje dvije godine provjeravali više puta zobg sumnje u kršenje prava radnika, od kojih su većina stranci iz Nepala, Bangladeša te Indije, javlja Jutarnji list.

Kako su potvrdili iz Državnog inspektorata, od početka 2021. do kraja ožujka ove godine inspektori su u toj tvrtki na više lokacija u Hrvatskoj obavili 46 inspekcijskih nadzora – 39 u području radnih odnosa, sedam u području zaštite na radu, a jedan je još u tijeku.

Podneseno pet optužnih prijedloga

Naime, utvrđena je snovana sumnja u počinjenje ukupno čak deset povreda odredbi triju zakona: Zakona o radu, Zakona o mirovinskom osiguranju i Zakona o Državnom inspektoratu. Jutarnji piše kako nije precizirano koliko je kršenja zakona bilo vezano uz strane, a koliko uz domaće radnike, te navodi da su od ukupno 300 dostavljača dvije trećine stranci, uglavnom iz Azije.

“Protiv navedenog poslodavca pravne osobe i protiv odgovorne osobe poslodavca inspektori su podnijeli pet optužnih prijedloga te izdali jedan prekršajni nalog”, kažu iz Državnog inspektorata.

Rad do 70 sati tjedno

Inspektori su tako utvrdili da Meta Mate s dostavljačima sklapa ugovor o radu na određeno vrijeme protivno odredbama Zakona o radu, da ih ne prijavljuje na obvezno mirovinsko i obvezno zdravstveno osiguranje, da im ne izdaje potvrde o sklopljenom ugovoru o radu te da ne vodi na propisani način evidenciju o radnicima, osobito evidenciju o radnom vremenu.

Prema navodima nekih dostavljača koji su govorili za Jutarnji, Mate Dučić navodno po radniku zaradi 1000 eura mjesečno. Dostavljači s kojima je su novinari razgovarali ranije žale se na radno vrijeme od 60 do 70 sati tjedno, ponekad bez slobodnog dana, kao i na novčano kažnjavanje zbog neposluha.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr