Šefica Infektivne Alemka Markotić potvrdila je, doduše, da u klinici prakticiraju ‘humanu fiksaciju’

Politika & Kriminal
              Obitelj: 'Našoj nepokretnoj baki u Zaraznoj su vezali ruke u zrak. Vikala je upomoć'; Markotić im ne vjeruje

FOTO: Admir Buljubasic/HINA/POOL/PIXSELL

Nakon tužne i sramotne fotografije dviju starijih pacijentica koje su u sisačkoj bolnici ugurali na jedan ležaj, zbog čega je danas ondje ministar zdravstva Vili Beroš odlučio poslati zdravstvenu inspekciju, list 24sata donosi još jednu mučnu priču koja dočarava u najmanju ruku zabrinjavajuće stanje zdravstvenog sustava. Objavili su fotografiju jedne 89-godišnjakinje u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu kojoj su ruke vezali u zrak.

Slučaj im je opisala gospođina unuka. “Baka nam je završila na tri tjedna u Zaraznoj bolnici u Zagrebu. Ruke joj vezali u zrak i tako smo je zatekli da spava. Dobila je rane jer je nisu adekvatno presvlačili, odnosno mijenjali pelene. Držali su je vezanu i to nehumano”, ispričala je između ostalog unuka žaleći se i na doktoricu kod koje su se raspitivali o bakinom stanju. Kaže da zbog covida nikome, pa ni kćeri, nisu dali da posjećuje oboljelu gospođu.

“Jedne je nedjelje moja nećakinja došla baki ispod prozora i zatekla prizor u kojem je baka spavala na krevetu sa zavezanim rukama u zraku, ni po kojim kriterijima nije humano da tako provede dan”, rekla je za 24sata unuka.

‘Molim vas, spasite me’

“Kasnije su nam dozvolili samo jedan posjet. Moja sestra je bila kod nje taj jedan put i vidjela je da su baki bile zavezane i noge, a kad su je pustili da uđe unutra odvezali su joj ruke. Kad je rekla što je to, rekli su nam da su je morali zavezati, iako je nepokretna. Potom nas je sestra zvala na videopoziv, a baka je vikala ‘molim vas spasite me’”, ispričala je unuka.

Liječnicu, kaže, nikada nisu mogli vidjeti uživo, nego kontaktirati samo telefonski u određenom vremenu. “Na pitanje jede li, pije li, daju li joj lijekove, na to nam nije odgovorila već je samo šutjela”, kaže unuka. Baka je navodno u bolnici dobila i trombozu pluća na oba plućna krila.

‘Humana fiksacija’

Ravnateljstvo Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” je za 24sata odgovorilo da se ne mogu javno izjašnjavati o konkretnoj situaciji bez privole pacijenta ili njegovog zakonskog zastupnika ili skrbnika. “Ističemo kako u Klinici za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ postoje dokumenti koji uređuju potrebu za humanom fiksacijom bolesnika, kao i jasne upute o posjetima bolesnicima tijekom bolničkog liječenja te su svi djelatnici Klinike u obvezi njihovog pridržavanja”, stoji u odgovoru.

Ravnateljica Klinike Alemka Markotić rekla im je da joj se ne čini vjerojatnim da se dogodilo to što tvrdi bakina obitelj iako je potvrdila da se u bolnici prakticira spomenuta “humana fiksacija”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr