Jesmo li mi ispali „kompletni idioti“?: Sagovornici Danasa o tome zašto rušitelji iz Savamale ni posle sedam godina nisu odgovarali

Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Naručilac posla u Hercegovačkoj, a to je SNS, neće iseći kriminalnu granu na kojoj sedi. To je još jedan dokaz da je Aleksandar Vučić zaštitnik organizovanog kriminala. Ne postoje institucije, ne postoji odgovornost…Nažalost, ne postoji ni ozbiljnija naznaka da je ikome više išta važno. I to je naša „post truth“ Srbija u kojoj danas živimo, kažu sagovornici Danasa komentarišući što ni posle sedam godina od rušenja u Savamali počinioci nisu odgovarali.

U izbornoj noći između 24. na 25. april grupa maskiranih osoba porušila je objekte u Hercegovačkoj ulici, na čijim temeljima je kasnije podignut Beograd na vodi.

Tadašnji predsednik Vlade, sada predsednik države, Aleksanda Vučić rekao je da ne razume one koji su odlučili da rušenje u Savamali obave tokom noći, jer je reč o bespravno podignutim objektima i dodao da nadležni organi treba da nastave svoj posao.

„Ako mene pitate ja mislim da onaj ko bi to uradio, a da je želeo da uradi bilo ko iz vlasti, da je taj kompletni idiot, jer je to trebalo da uradi u po bela dana, jer su u pitanju bespravni objekti, koji su ružno izgledali i od kojih su korist imali samo oni čiji su bili“, istakao je.

Vučić o rušenju u Savamali: Žao mi je što nisam lično upravljao bagerom

Sada je Vučić s ponosom saopštio da je on doneo odluku o rušenju i da mu je i dalje žao što je sve obavljeno tokom noći i da su kompletni idioti oni koji ga nisu pozvali da u sred bela dana sedne u bager i poruši objekte.

Reditelj Janko Baljak za Danas kaže da je vlast na primeru Savamale prvo isprobala dugotrajno iscrpljivanje prilično masovnog i snažnog građanskog protesta u organizaciji „Ne davimo Beograd“.

– Potom je Vučić spustio loptu pričom o kažnjavanju „kompletnih idiota“ iz gradske vlasti. Onda je kao osvedočeni manipulator uradio sve suprotno. Glavni „idiot“ gradonačelnik Mali ne samo da nije procesuiran već je vrlo brzo napredovao. Ministarstvo finansija je bilo nagrada za bahato rušenje pravne države. A kada je to jedanput prošlo, onda su sve nepodobštine koje su sledile bile sasvim očekivane. I to je naša „post truth“ Srbija u kojoj danas živimo – kazao je on.

Zašto je Vučić sedam godina ćutao da je naredio rušenje u Savamali?

Dok je rediteljka Milica Kralj, kako kaže, mislila naivno da su kompletni idioti oni koji su u Savamali srušili državu, a uspostavilo se da je ona kompletni idiot.

– Ko je kažnjen zbog rušenja u Savamali? Građani su kažnjeni – bili oni svesni toga ili ne. Ne postoje institucije, ne postoji odgovornost…Nažalost, ne postoji ni ozbiljnija naznaka da je ikome više išta važno – rekla je ona za Danas.

A potpredsednica DS Dragana Rakić smatra da nekažnjavanje odgovornih još jedan dokaz da je Aleksandar Vučić zaštitnik organizovanog kriminala.

Vučić: Ja sam doneo odluku o rušenju u Savamali

– Vučić je svojevremeno izjavio da su ovo rušenje sproveli „kompletni idioti“ čime je posredno priznao da zna ko je učestvovao u tom kriminalnom činu. Zatim je istaknuti član SNS Veljko Belivuk priznao da je on jedan od „kompletnih idiota“ i da je učestvovao u nezakonitom rušenju objekata. Javnost je šokirana da i pored ovako eksplicitnog svedočenja Belivika, tužilaštvo ne pokazuje nikakvo interesovanje da se ovaj slučaj reši i svi „kompletni idioti“ privedu pravdi – ukazuje ona za Danas.

Za Vladimira Pajića, odbornika PSG u Skupštini grada Beograda, stvari su jasne. On kaže da do epiloga tog događaja nije došlo jer je jasno da je upravo odgovoran onaj koji i u ovom trenutku sudi o tome.

„Imamo događaj za koji svi znaju da se desio i gde počinioci nisu otkriveni“: Da li će tužilaštvo reagovati na Belivukovo priznanje o Savamali?

Naručilac posla u Hercegovačkoj, a to je SNS, neće iseći kriminalnu granu na kojoj sedi. To ćemo morati da uradimo mi. Tome u prilog govori i očuvanje i ponovno nameštanje Pašalića na mestu zaštitnika građana što je i pravni i politički cirkus – zaključio je on za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs