Pregled proteklog tjedna s Draganom Markovinom

Politika & Kriminal
              Sumnjiva ostavka, Plenkovićevo bagateliziranje i bivša predsjednica na studiju koji lijepo zvuči samo na papiru

FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Odlazak ravnateljice Uskoka, komemoracija u Jasenovcu, izborni zakon, ustaški pozdrav, Stonska obilaznica, Kolinda na Filozofskom, Kosovo i BiH

Između naprasnog i sumnjivog odlaska ravnateljice Uskoka Vanje Marušić i komemoracije u Jasenovcu, u proteklom tjednu u središtu pozornosti bio je Sabor, na temama izglasavanja novog Zakona o prekršajima, ali i kroz raspravu između oporbe i HDZ-a o novim izbornim jedinicama. Plenković se usput sastao s Draganom Čovićem, konačno je otvorena Stonska obilaznica, na splitskom Filozofskom pokrenut je bizarni studij s Kolindom Grabar Kitarović kao predavačicom, Zoran Milanović se snažno borio protiv ukidanja županija, a održavaju se i uzaludni lokalni izbori na sjeveru Kosova.

Vanja Marušić

Naprasna ostavka ravnateljice Uskoka Vanje Marušić, s dosta nemuštim objašnjenjima razloga za odlazak i uz sumnju kompletne javnosti o tome da je zapravo riječ o politički motiviranoj smjeni, otvoren je prošli tjedan. Pri čemu s priličnom sigurnošću možemo reći kako ovo neće biti tema od jednog tjedna, nego i puno duža i ozbiljnija, ma koliko premijer bagatelizirao čitavu priču.

Stonska obilaznica

Bio je ovo inače iznimno produktivan tjedan što se tiče Andreja Plenkovića i njegove Vlade. Prije svega, konačno je puštena u promet Stonska obilaznica, skup, osjetljiv i dugogodišnji projekt bez kojega Pelješki most nije imao pretjeranog smisla. Taj cestovni pravac je sada konačno dovršen, ovog ljeta će Ston biti konačno rasterećen prometa i to je što se tiče povezanosti Dubrovnika s ostatkom zemlje to. Na autocestu će vjerojatno trebati pričekati da se završi Jadransko-jonska autocesta koja će ići kroz južnu Hercegovinu.

Kazne za ustaški pozdrav

A koji god pak da su bili razlozi da izglasavanje novih kazni u prekršajnom zakona i veliku globu za uzvikivanje ustaškog pozdrava i kakav god da su pojedini zastupnici izvodili performans, pa i bez obzira na to što su se zabrane često pokazale kao kontraproduktivne, ako će sve skupa biti prvi korak ka definitivnom stavljanju ustaštva van zakona, odluku treba pozdraviti. Neizravno je to u Jasenovcu najavio i sam premijer Plenković, ali za takvu odluku koja bi dokinula hosovske iznimke i pokrenula ozbiljniju raspravu o devedesetima, još uvijek nema dovoljno hrabrosti.

Milanović na braniku županija

A jedno od nasljeđa devedesetih koje odolijeva vremenu jeste ovakav ustroj lokalne samouprave s bespotrebnim županijama i prevelikim brojem općina. No, kao što vidimo po tezama koje na ovu temu zastupa Zoran Milanović, Tuđmanov zazor prema regionalizmu zaživio je u ideološkom smislu, ma koliko bio posvađan s argumentima i racionalnom organizacijom države.

Izborne jedinice

Druga posljedica devedesetih, i to iz one kasne faze ocvalog tuđmanizma, a to je ovakav Izborni zakon s nelogičnim izbornim jedinicama, ipak će morati biti dokinuta zahvaljujući značajnim demografskim promjenama i odluci Ustavnog suda koja se godinama otezala. Oni koji su očekivali ozbiljnu reformu, ipak nisu trebali biti previše iznenađeni zatvorenošću čitavog procesa i najavom minimalnih najnužnijih izmjena. Jer nema nikakvog ozbiljnog razloga da HDZ nešto uradi protiv sebe, ma koliko razum to nalagao, kao i u prošloj temi.

Plenković-Čović

Andrej Plenković se pak uspio prošli tjedan sastati i s Draganom Čovićem, ponovivši očekivanja da će vlast u Federaciji BiH biti konačno formirana. Što će pak biti moguće isključivo još jednom odlukom Visokog predstavnika. Koja će nužno naići na odbijanje na jednoj strani u Federaciji. Što god da na kraju Schmidt odluči, stoji činjenica da su međunacionalni odnosi u Federaciji BiH, nikad gori od okončanja rata.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kolinda na Filozofskom

Na splitskom Filozofskom fakultetu odlučili su pokrenuti jedan od onih međunarodnih studija koji lijepo zvuče na papiru, iako u stvarnosti ne predstavljaju ništa više od partijske škole za novo doba europsko-birokratskog aparata. Ne treba onda čuditi što će na takvom studiju o modernoj diplomaciji i odnosima s javnošću predavati Kolinda Grabar Kitarović, koja je tipični izdanak takvog shvaćanja politike i vremena.

Kosovo

Stanje oko Kosova nastavlja ići logikom korak naprijed-dva nazad, pa tako opet vidimo da se ništa nije pomaknulo oko provedbe sporazuma i da se upravo održavaju lokalni izbori na sjeveru Kosovu uz potpuni bojkot tamošnjih Srba, koji su ako su i mislili sudjelovati, a manji dio jeste, nakon nazovimo ih prijateljskih sugestija iz Beograda, od te zamisli odustali.

Jasenovac

I na koncu, održana je pomirbena komemoracija u Jasenovcu, na koju su opet došli svi zajedno. Vlada, Predsjednik i predstavnici manjinskih organizacija i antifašista, što je pouzdan znak da je Plenković uspio anestezirati društvo do mjere da nitko ne iskače iz zamišljenog centrističkog smjera. Što se ne može reći za paralelnu komemoraciju, koja se održala u Donjoj Gradini, s druge strane Save, na kojoj su Milorad Dodik i Aleksandar Vučić izrekli čitav niz laži o broju žrtava Jasenovca, o hrvatskom narodu u Drugom svjetskom ratu generalno, o današnjoj Hrvatskoj i o genocidu u Srebrenici. Svakako tužno.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr