Podijeli : 0

OGLAS

Odbijena optužnica protiv Hopovca, SDP-ovog kandidata za ministra MUP-a FBiH Vijesti Autor Anisa Halvadžija 24. apr 202311:38 Podijeli :

Odbijena optužnica protiv Hopovca, SDP-ovog kandidata za ministra MUP-a FBiH

N1

Općinski sud u Bihaću odbio je optužnicu protiv Almina Hopovca, SDP-ovog kandidata za ministra unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine.

Iz ovog suda su saopćili da je ta odluka donesena 18. aprila.

Hopovac se teretio za krivično djelo “Povreda sudske odluke o zabrani vršenja zvanja, djelatnosti ili dužnosti”, odnosno, da je kao tadašnji ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona iskoristio ovlasti u korist državnog službenika Damira Redžića.

Potvrđeno za N1: Protiv kandidata SDP-a za ministra policije podignuta optužnica

Dakle, kako je pojašnjeno iz tužilaštva, Redžiću je pravosnažnom presudom bilo zabranjeno vršenje poziva, aktivnosti ili funkcija kao rukovodećeg državnog službenika na pet godina, ali mu je Hopovac omogućio obavljanje dužnosti, znajući za zabranu. Također su postojale i tvrdnje da je Hopovac znao da je Redžić bio osuđen za krivotvorenje potpisa prethodnog ministra, ali ga je, uprkos tom saznanju, ovlastio da donosi i potpisuje pojedinačne akte.

Hopovac: Zloupotreba položaja mi se politički “pakuje”, nećete me slomiti

Nakon što se u javnosti pojavila informacija da je podignuta optužnica protiv njega, Hopovac je za N1 rekao da o tome nije obaviješten te da će dokazati svoju nevinost.

Source link: ba.n1info.com