Ovo je nadrealno! Penava je u dva dana ponudio suradnju Plenkoviću, pa Grbinu. Je li ovo kraj Domovinskog pokreta?

Damjan TadiĆ/Cropix

Ivan Penava kao da je odlučio pokopati Domovinski pokret. Sad ispada da, nakon što je otvorio vrata koaliciji s HDZ-om – i tako šokirao svoje pristaše koji u stranci Andreja Plenkovića vide uzrok i posljedicu svih hrvatskih zala – to isto nudi i SDP-u.

U emisiji Tihomira Dujmovića “Press klub” na Z1 televiziji, predsjednik Domovinskog pokreta izjavio je da mu je zapravo svejedno s kime će surađivati. Prvi put u tom kontekstu spomenuvši i prvog čovjeka SDP-a Peđu Grbina.

– Kao predsjedniku Domovinskog pokreta apsolutno mi je svejedno hoću li na temu realizacije ovakvih programa surađivati s gospodinom Peđom Grbinom ili s gospodinom Andrejem Plenkovićem – poručio je Penava.

U SDP-u, pak, tvrde da im nikakva koalicija s Penavom ne pada na pamet.

Ovo je nadrealno! Penava je u dva dana ponudio suradnju Plenkoviću, pa Grbinu. Je li ovo kraj Domovinskog pokreta?

– Teško mi je komentirati druge stranke, ali vidim da gospodin Penava zaokreće Domovinski pokret čas desno, čas lijevo. Nisam sigurna koliko je to vjerodostojno s obzirom da su do sada istaknuti članovi Domovinskog pokreta napadali Most da želi surađivati sa SDP-om.

Možda se samo želi umanjiti šteta najave koalicije s HDZ-om, pa se sad i SDP u to pokušava uvući. Evidentno je da traje “građanski rat” na desnici. Ni ja ni SDP ne želimo biti strana u tom sukobu – ističe u izjavi za Slobodnu Dalmaciju politička tajnica SDP-a i zastupnica te stranke u Saboru Mirela Ahmetović.

Pritom napominje da se upravo priprema za ročište u tužbi koju je PPD, tvrtka koju Penava diže u visine i brani po svaku cijenu, podignuo protiv nje.

– Aktivno se pripremam za ročište zbog tužbe PPD-a protiv mene, pa ne bih htjela komentirati stranku koja svakoga tko kritički progovara o PPD-u proglašava neprijateljem Hrvatske. Ja se kritičkim progovaranjem protiv anomalija u hrvatskoj energetici upravo borim za hrvatske interese – zaključuje Ahmetović.

Stručnjak za politički marketing Krešimir Macan smatra, pak, da je Penava napravio pogrešku jer je prerano otkrio karte.

– Nije pametno prije izbora govoriti s kim će stranka koalirati. Tu je Penava očito platio danak neiskustvu, a ono što je rekao, na izborima se može iskoristiti za negativnu kampanju protiv Domovinskog pokreta. Sjećamo se svi one poruke da je glas za HSP glas za SDP. Tako sad netko može reći da je glas za Domovinski pokret prijevara jer taj glas ide HDZ-u – ističe u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Macan.

Ovo je nadrealno! Penava je u dva dana ponudio suradnju Plenkoviću, pa Grbinu. Je li ovo kraj Domovinskog pokreta?

On ističe da HDZ traži partnere i da je Domovinski pokret u svakom slučaju jedna od opcija.

– No da bi bio u koaliciji s HDZ-om, Domovinski pokret prvo mora osvojiti mandate na izborima. Njima se može dogoditi da njihovi birači, ako ih se prozove zbog koalicije s HDZ-om, ostanu kući ili se okrenu Mostu. Vjerujem da do izbora nećemo više čuti izjavu o tome s kim će možda koalirati, pa će se ovaj incident sanirati– napominje Macan.

Domovinski pokret je na prošlim parlamentarnim izborima osvojio šesnaest zastupničkih mandata. Tada je Miroslavu Škori, koji je tu stranku osnovao i predvodio, za dlaku izmakla pozicija najvažnijega “king makera” u budućoj Vladi. U Domovinskom pokretu nadali su se da će 16 mandata biti dovoljno za koaliciju s HDZ-om u kojoj će oni postavljati uvjete.

No Plenković je na tim izborima osvojio dovoljno mandata da parlamentarnu većinu ima samo sa zastupnicima manjina, HSLS-om i Reformistima. Domovinski pokret nije mu ni trebao.

Nakon toga formacija desnice okupljena oko Miroslava Škore počela se raspadati. Iz njihovih su redova redom otpadali Hrvoje Zekanović, Karolina Vidović Krišto, Milan Vrkljan, potom Škoro i njegova sestra Vesna Vučemilović, zatim i Ružica Vukovac. Posljednji u nizu je Ante Prkačin, koji se žalio da mu u Domovinskom pokretu navodno ne daju da nastupa u Saboru. Domovinski pokret je sa šesnaest spao na šest zastupnika.

Ni na terenu im ne cvjetaju ruže. U Dalmaciji su na parlamentarnim izborima u 10. izbornoj jedinici, predvođeni Ružom Tomašić, osvojili 10 posto glasova. Potom su nakon lokalnih izbora ušli u pakt s HDZ-om u Splitsko-dalmatinskoj županiji. I potpuno se raspali.

U 9. izbornoj jedinici, na području Zadra, Šibenika i Like, prošli su put potegnuli Zekanović i Karolina Vidović Krišto. Danas je pitanje bi li prešli izborni prag.•

Suradnja s Pupovcem

U eventualnoj koaliciji ne čeka ih samo Plenković. Nego i SDSS, čijeg vođu Milorada Pupovca u Domovinskom pokretu brutalno kritiziraju. Tek treba vidjeti je li u ovim ljutim desničarima politička pragma toliko jaka da počnu surađivati ne s jednim, nego s oba svoja arhetipska neprijatelja. I hoće li želja za pozicijom u vlasti biti jača od temeljne ideje na kojoj su zapravo i osnovani.

Source link: slobodnadalmacija.hr