Izbori za gradonačelnike četiri opština na severu Kosova: Sva biračka mesta otvorena, Srbi bojkotuju glasanje u kontejnerima

foto: N1

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) saopštila je danas da su otvoreni svi planirani glasački centri za izbore za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i za odbornike skupština opština Leposavić i Zvečan.

Na prvoj konferenciji za medije CIK je objavio da je trenutna situacija mirna i da sve ide po planu, dok je mali broj građana, posebno u područjima naseljenim Albancima, u jutarnjim satima izašao da ispuni svoje biračko pravo.

Glasa se u šest stalnih biračkih centara i 13 alternativnih u kontejnerima.

Ukupan broj građana koji mogu glasati, prema podacima Centralne izborne komisije Kosova je 45.095.

Srpska lista, koja bojkotuje izbore, ali i zvanični Beograd, pozvali su Srbe na bojkot ovog glasanja. Zato na izborima učestvuju Mitrovačka građanska inicijativa, Demokratska partija Kosova, Pokret Samoopredeljenje, kao i nezavisni kandidat.

Otvaranje biračkih centara u mnogim školama, nije bilo moguće, jer ih kontrolišu strukture koje rade u sistemu Srbije, koja se protivi izborima. Zato je CIK saopštio da će alternativni centri biti u kontejnerima, koji će biti postavljeni na različitim lokacijama u četiri opšine na severu.

Kfor ne obezbeđuje izbore na severu Kosova, već kosovska policija

Pa će se tako u opštini Leposavić glasati na ulasku u grad, Košutovu, Jošanici, Donjem Jarinju i Bistrici.

U Zubinom Potoku u Jasenoviku, Brnjaku, Čablju i Velji Bregu. U opštini Zvečan u blizini bazena, Žažu, Lipi, Banjskoj i Srbovcu, a u Severnoj Mitrovici u Suvom dolu, Bošnjačkoj mahali, Mikronaselju, preko puta Tri solitera i kod autobuske stanice.

Za izbore za četiri gradonačelnika na severu konkurisaće 10 kandidata, od kojih jedan dolazi iz srpske zajednice.

U Leposaviću je kandidatkinja Albulena Behluli Hetemi iz Demokratske partije Kosova i Lulzim Hetemi iz pokreta Samoopredeljenje, a po svemu sudeći na listiću će biti i ime Aleksandra Jablanovića iz Partije kosovskih Srba koji je kasno povukao svoju kandidaturu.

Kandidati u Zubinom Potoku su Izmir Zećiri iz DPK i Flatron Hasani iz Samoopredeljenja, a u Zvečanu Ilir Peci iz DPK, Slađana Pantović nezavisna kandidatkinja i Fetah Peci iz Samoopredeljenja. Dok su kandidati u Severnoj Mitrovici Betim Osmani iz Građanske inicijative Mitrovice, Taulant Kelmendi iz DPK i Erden Atići iz Samoopredeljenja.

Slađanu Pantović, jedinu kandidatkinju iz srpske zajednice, na glasanje sprovela policija

Do ovih izbora je došlo jer su gradonačelnici Severne Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka iz redova Srpske liste, zajedno sa odbornicima opština i drugim funkcionerima iz sektora bezbednosti i pravosuđa, 5. novembra prošle godine podneli ostavke, jer su bili nezadovoljni zbog odluke Vlade Kosova kojom se Srbi obavezuju da automobilske tablice, koje je izdala Srbija, zamene RKS tablicama.

Sada Srpska lista bojkotuje izbore jer nije formirana Zajednica srpskih opština i nisu povučene albanske specijalne snege sa severa.

Izbori su najpre bili zakazani za 18. decembra ali su odloženi.

Vlast u Beogradu izbore naziva „sumrakom demokratije“, a porukom se oglasio i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić.

Izbore prati 357 posmatrača

Izbore će izbliza pratiti 357 posmatrača, od kojih su predstavnici 31 organizacije, koji će takođe pratiti i procedure nakon zatvaranja biračkih mesta.

Akreditovani posmatrači predstavljaju političke subjekte, medije, nevladine organizacije i strana predstavništva koja se nalaze na Kosovu.

Iz političkih subjekata je 75 posmatrača, iz Nevladinih organizacija 109, dok dva posmatrača predstavljaju ambasade.

Za praćenje izbora je akreditovano i 170 predstavnika domaćih i međunarodnih medija.

Biračka mesta biće zatvorena u 19 sati.

Kosovska policija pozvala građane da sarađuju: Sprovodimo plan za izbore

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs