Kurti: Izbora će biti, vlast u Beogradu zastrašuje Srbe na Kosovu

Foto: EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Kosovski premijer Aljbin Kurti, uveren je da će predstojeći izbori na Severu Kosova da se održe. I dok tvrdi da kosovska vlada nema informacije o mogućoj destabilizaciji situacije u vezi sa izborima koji su zakazani za nedelju, sa druge strane, šalje nove optužbe na račun srpskog državnog vrha.

Kurti je kazao da Srbija „propagandom pokušava da zastraši lokalne Srbe“ na Severu Kosova kako ne bi učestvovali na izborima.

On je, sa druge strane, još jednom pozvao sve Srbe koji žive na Severu da u nedelju izađu i glasaju, prenosi prištinska Koha.

Kurti je ujedno uveren da će izbori da se održe i ponavlja da je tamo potreban „demokratski legitimitet i funkcionisanje institucija“.

On je kazao da su u stalnom kontaktu sa međunarodnim bezbednosnim institucijama i da vrše neophodne pripreme da proces teče po planu.

„Održavamo sastanke sa međunarodnim bezbednosnim institucijama i vršimo neophodne pripreme kako bi sve proteklo na pošten i demokratski način. To bi trebalo da se desi jer nam je, s jedne strane, potreban demokratski legitimitet, ali nam je potrebno i funkcionisanje institucija. Kada opštine nemaju gradonačelnika, ne funkcionišu normalno“, rekao je Kurti, prenosi Klan Kosova.

Ko pali Srpkinjama i Srbima automobile na severu Kosova, ko se “raduje” što će dva odsto kosovskih Albanaca da vlada tamošnjom srpskom većinom?

Centralna izborna komisija utvrdila je nedavno i objavila spisak biračkih centara, kao i mesta za predstojeće izbore na Severu.

Ukupan broj biračkih centara je 19, od čega 6 redovnih, a 13 alternativnih, sa ukupno 34 biračka mesta. CIK je sada odlučio da smanji broj redovnih biračkih centara, a poveća broj „kontejnera“.

Kako su naveli u CIK-u, spisak biračkih centara je pripremljen u saradnji i koordinaciji sa kosovskim organima bezbednosti. Na ovom spisku nema školskih ustanova koje funkonišu po srpskom sistemu, a koje su, inače korišćene kao birački centri za prethodne izborne procese, odnosno za one koje nije bojkotovala Srpska lista.

Lokalni izbori koji su zakazani za 23. april, trebalo je da se održe decembra meseca prethodne godine nakon što su Srbi sa Severa napustili kosovske institucije, ali su odloženi usled eskalacije situacije.

Stanovnici Kosova u EU bez viza od Nove godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs