„Telekom pokušava da ubedi neke evroposlanike da ih izbrišu iz amandmana“: Kako je Evropski parlament postao zaštitnik interesa SNS-a?

Foto: Mirjana Stevanović/ Danas

Kako je došlo do toga da Evropski parlament pokuša da zažmuri na delovanje Telekoma? Tajna se krije u sastavu tog evropskog tela.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju dva dana pre ključnog sastanka o amandmanima na izveštaj o Srbiji sastao se sa predstavnicima Telekoma Srbije i Adria Media Grupe, a sporno je to što Telekom u EU parlamentu lobira novcem građana Srbije preko profesionalnih lobista iz Hrvatske, kaže novinar Petar Gajić.

Telekom pokušava da ubedi neke evroposlanike da odustanu od amandmana, odnosno ne od samih amandmana, reč je o brisanju Telekoma iz amandmana. Taj ključni amandman, prema informacijama koje ja imam, u kome je Telekom nabrojan kao jedna od velikih afera vlasti, zajedno sa Jovanjicom, Savamalom i još nekim, je promenjen“, kaže Gajić.

Nova runda konsultacija o amandmanima sledeće nedelje u Briselu: Sporna Bilčikova namera da ukloni Telekom

Prema rečima Gajića, Bilčik dolazi iz Evropske narodne partije, koja ima partnerski odnos sa Srpskom naprednom strankom.

„Njemu je čak i u onim pregovorima koji su vođeni u međustranačkom dijalogu u Srbiji bilo stalo da SNS predstavi bolje nego što bi to hteli evroposlanici koji dolaze na primer iz redova socijalista i demokrata ili liberala, ja bih to tako objasnio. Nadam se da ne postoji neka druga pozadina tih Bilčikovih nastojanja“, govori on.

Da Slovak nije imao neki učinak tokom međustranačkog dijaloga u Srbiji podseća i Nikola Burazer, programski direktor Centra savremene politike.

N1: Telekom isključen iz većine amandmana u izveštaju Evropskog parlamenta, u nekim kritika ublažena

„Jako tanak, ili, ako bih bio ciničan, nikakav. Ako pogledamo stanje demokratije u Srbiji ili stanje izbornih uslova, stanje u medijima situacija je danas i gora nego što je bila pre četiri godine. Da bi međustranački dijalog nekoj narednoj fazi doveo do ozbiljnih rezulata on bi morao da se fokusira na ključni problem kad je u pitanju stanje u demokratiji u Srbiji a tiče se izbornih uslova a to je sloboda medija i zloupotrebljavanja medija. Mislim da bez fokusa na tu temu ovde ne može biti napretka“, kaže Burazer.

Sagovornik N1 ipak smatra da čak i u Evropskoj narodnoj partiji polako popušta podrška Srpskoj naprednoj stranci.

„S jedne strane mogu se očekivati blaži odnosi prema vlastima u Srbiji na tom ideološkom osnovu, ali sa druge strane i Evropska narodna partija nije što je nekada bila kada je reč o odnosu prema Srbiji i Srpskoj naprednoj stranci. Nekada je ta podrška bila dosta jača, a sada čini se da je već dosta klimava, posebno nakon agresije na Ukrajinu“, rekao je on.

Direktor koji brani lobiranje kod evroposlanika: Ko je Vladimir Lučić, prvi čovek Telekoma Srbija?

Čini se da Bličik za sada ne popušta po pitanju amandmana o Telekomu, baš kao ni njegovir protivnici u EU parlamentu – liberali, socijalisti i demokrate. Iz te grupacije je da podsetimo i Tanja Fajon koja je takođe bila u delegaciji o međustranačkom dijaloigu, a koju su vlast i tablodi tada najviše kritikovali. Sve dok nije postala ministarka spoljnih poslova Slovenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs