Nedavno je ruska propaganda ponovo pokušala skrenuti pažnju sa svojih zločina u Ukrajini na ukrajinsku vlast, optužujući je za otmicu djece od roditelja koji odbijaju evakuirati se iz zona borbenih dejstava. Konkretno, stalni predstavnik RF pri UN Vasilij Nebenzja optužio je ukrajinske vlasti za «deportaciju» djece s prijelaznih teritorija, ali se zapravo ne radi o deportaciji, već o evakuaciji.

Šta je evakuacija i deportacija, i u čemu je razlika? Evakuacija je organizovano premještanje ljudi iz zone vojnog konflikta na sigurna mjesta. Deportacija je prisilno protjerivanje građana iz zemlje u kojoj se nalaze u svoju matičnu zemlju ili drugo mjesto.

Poređenje ova dva procesa omogućava lako razumijevanje da ukrajinske vlasti evakuišu djecu ne radi razdvajanja od roditelja ili izgonjenja iz Ukrajine, već radi obezbjeđivanja sigurnosti djece i njihovih porodica.

Suprotno tome, Rusija kao okupatorska zemlja mora poštovati međunarodno humanitarno pravo i ima obaveze prema civilnom stanovništvu Ukrajine. Međutim, Rusija krši te obaveze i pokušava prisilno asimilirati ukrajinsku djecu u rusko društvo putem promjene državljanstva, razvoda od roditelja, deportacije u udaljene regije, nezakonitog usvajanja, preodgoja i sl.

Ukrajinske vlasti s druge strane rade na organizovanju maksimalno udobnih (uključujući emocionalno) uslova za djecu na mjestima evakuacije i sprovode mjere evakuacije djece isključivo u pratnji roditelja ili staratelja, ne slijedeći cilj razdvajanja porodica ili usvajanja djece. To se potvrđuje odgovarajućim zvaničnim izjavama i dokumentima.

Dakle, optužbe Rusije protiv Ukrajine su lažne i nepouzdane, i služe samo kao pokušaj skretanja pažnje sa vlastitih kršenja međunarodnog prava i ljudskih prava na teritoriji Ukrajine.

Sergej Pogorelov «Balkanske novosti»