Tadić: Ove ili početkom naredne godine – „kolektivni izbori“ u Srbiji

foto FoNet Aleksandar Barda

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS), Boris Tadić, izjavio je večeras da očekuje da će ove godine ili početkom naredne biti „kolektivnih“ – zbirnih republičkih, beogradskih i drugih lokalnih izbora.

Tadić, bivši predsednik Srbije i Demokratske stranke je dodao za Teviziju Nova da predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić, neće dozvoliti da se beogradski izbori održe odvojeno.

„SNS neće ni po koju cenu da dozvoli gubitak Beograda, jer bi to značilo urušavanje njihove snage na republičkom nivou i vrlo moguće sledeći put slabljenje njihove snage“, kazao je on.

Po njegovim rečima, „nema šanse da Vučić bude toliko naivan“ i dopusti samo gradske izbore, a da istovremeno ne organizuje i sve ostale.

Tadić: Najveći apsurd što je SNS postavio borbu protiv korupcije kao vrhunsku agendu, a sve je suprotno

Tadić je, povodom sukoba gradskih vlasti i kompanije „Kentkart“ koja upravlja naplatom javnog prevoza, kazao da bi on „sačekao šta će da se desi“.

„Sačekao bih da vidim ko je iza ove afere pravi igrač, da li ih ima jedan, dva ili tri, ili je sinergija nekih vladajućih i opozicionih krugova protiv Aleksandra Šapića, ili postoji neka krivica njegovih saradnika“, kazao je on.

Kazao je da je „lično platio veliku cenu zbog afere Busplus, iza koje je firma Kentkart“.

„Nisam imao nikakve veze sa tim kao predsednik Srbije, ali na nivou Beograda sam dobio dramatično manji broj glasova na predsedničkim izborima, pa bih voleo da vidim kakav će biti epilog“, rekao je Tadić.

Upitan o članu njegove SDS, Srđanu Sandiću, koji je, po medijskim navodima bio na sastanku na kojem je, predstavnicima „Kentkarta“ nuđen posao na nameštenom tenderu, Tadić je naveo da je Sandić bio privatno angažovan kao advokat.

Kolika je moć apstinenata, da li bi njihov izlazak na glasanje doprineo društvenim promenama?

„I kako su sada u toj aferi ‘Đilas-ŠapićVučić’ pronašli SDS, mene i moje saradnike?“, pitao je on.

Kazao je da je to „jako zanimljivo“, te dodao da svaka situacija ima neku svoju upotrebnu vrednost u političkom smislu.

„Sve mi se čini da će biti nekih izbora i da je već krenuo preventivan napad na SDS. Mi ćemo se odbraniti i ovo je moj prvi odgovor“, rekao je Tadić koji je šef te stranke.

Dodao je da će sačekati da „vidi ko je kriv, ko sa kim sarađuje i ko iz opozicije sarađuje s vladajućom strankom“.

Tadić je kritikovao i poltičko delovanje predsednika Stranke slobode i pravde, Dragana Đilasa.

Po njegovim rečima, ne možete se „svako malo“ biti u saradnji s vladajućim režimom, a govoriti o svom poštenju, ne može se govoriti da je Dveri pre nekoliko godina trebalo da učestvuju u zajedničkoj borbi protiv sistema, a danas da se gvori da su Dveri ekstremistička organizacija.

„To ne možete da radite… Pričam o Draganu Đilasu koji je to direktno govorio i uništio opozicione redove“, rekao je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs