"Skoro će osam mjeseci kako Crnu Goru vodi tehnička vlada koja nema, pa ima, pa nema podršku Skupštine. Demokratski institucionalni okvir je odavno poljuljan. Princip diobe vlasti i mehanizma provjere i ravnoteže među tri grane vlasti se potpuno urušio", kazao je Đuković

Đuković za "Vijesti" o radu Ustavnog suda: Akte odbacuju bez dublje analize

Da li ukaz može da se donese tokom trajanja redovnog zasjedanja?: Đuković, Foto: Privatna arhiva

Nedostatak dubljeg obrazloženja Ustavnog suda kada odbacuju inicijative je izuzetno problematičan, jer ne kaže na osnovu čega procjenjuje da je neki akt opšti ili pojedinačni, ocijenio je doktorand na programu Uporedno ustavno pravo na Centralnoevropskom univerzitetu u Beču Mirko Đuković.

On je, kometarišući to što Ustavni sud nije u petak donio odluku u vezi sa inicijativom za ocjenu ustavnosti ukaza predsjednika države Mila Đukanovića o raspuštanju Skupštine, kazao da bi valjalo da sud kaže gdje se u hijerarhiji pravnih akata nalazi ukaz.

Ustavni sud nije donio odluku jer nije bilo potrebne većine, odnosno troje sudija je glasalo da se inicijativa parlamentarne većine za ocjenu ustavnosti ukaza prihvati, a troje je bilo protiv. Sudija izvjestilac predložio je da se inicijativa za ocjenu ustavnosti ukaza odbaci jer je odluka predsjednika države pojedinačni pravni akt…

Kako komentarišete to što Ustavni sud nije donio odluku, odnosno troje sudija smatra da je ukaz pojedinačni pravni akt čiju ustavnost Sud ne treba da ocjenjuje?

Source link: www.vijesti.me