Vujović: Ja sam u Makedoniji sačuvao Kosovo kao deo SRJ, a Vučić…

Foto: N1

Bivši šef Misije SRJ u Vašingtonu i učesnik dejtonskih pregovora Nebojša Vujović izjavio je u Danu uživo da predsednik Aleksandar Vučić i on „imaju samo jednu sličnu stvar“. „A to je da smo obojica bili u onome što se danas zove Severna Makedonija, kad je Srbija bila u najtežim situacijama“, kaže.

Prema njegovim rečima, „osetio je još pre mesec dana da Vučić ide u pravcu kapitulacije“.

„U pravcu predaje najvažnijih papira koje Srbija poseduje, a to je rezolucija SB 1244. Vučić i ja imamo samo jednu sličnu stvar, a to je da smo obojica bili u onome što se danas zove Severna Makedonija, u trenutku kad je Srbija bila u najtežim situacijama. Ja sam pod NATO šatorima na prašnjavim metalnim stolicama od 5. do 9. juna u političkom delu Kumanovskog sporazuma, pretočenog u Rezoluciju 1244 sačuvao Kosovo kao integrativni deo Srbije, odnosno SRJ, on je celim svojim nastupom monopolizovao pregovore, sve je uradio što je mogao da taj papir izbledi, da se pocepa i izgubi“, kaže.

Kaže da je Vučić, s druge strane, takođe bio u Severnoj Makedoniji, „u odajama Josipa Broza“.

Na razgovorima 18. marta u Ohridu, ostvario sve što im je obećao 27. februara u Briselu. Srbija kao država je povukla sve svoje državne atribute sa Kosova i sada je otišla“, kaže.

Odgovorio je predsedniku Vučiću i demantovao „optužbe da je opljačkao Hemofarm i jugoslovensku ambasadu u Vašingtonu“.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izrazio je uverenje da bi primena Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije otvorila vrata za priznanje kosovske nezavisnosti od pet članica Evropske unije koje to nisu učinile.

Kako kaže Vujović, njegov je cilj da tih pet država prizna Kosovo i time se zatvori priča i Kosovo primi u NATO.

„A da li će Kosovo ući za pet, 10 ili 15 godina u UN, njima to nije važno, važno je da uđe u NATO“, kaže on.

Bečka konvencija je, podseća on, jasna – izjava predsednika države je dovoljan garant.

„Znamo šta piše u dokumentu iz Brisela i u mapi implementacije sporazuma da Srbija neće činiti ništa da spreči članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama“, kaže.

Ističe da je neuvođenje sankcija Rusiji oslabilo poziciju Srbije u međunarodnoj zajednici.

„Ti ljudi ne mogu da shvate da Srbija ne sledi politiku priključenja sankcijama Rusiji. To što je Hil uradio vidim kao etički i moralni gest i poruku da Amerika želi da zahvati Srbiju“, kaže.

Problem je, kako ističe Vujović, „što je Srbija na putu na koji je Vučić nju gurnuo“.

„Mora akrobatski da odigra pozitivno, prvi korak moraju da budu sankcije Rusiji, u protivnom mi ćemo se učauriti još dublje, nećemo iskoristiti ovaj pozitivan Hilov signal“, kaže on.

Kako je rekao, „Ivica Dačić je čovek koji je non stop na vlasti“.

„On će sve da učini da bude na vlasti, i ako gurne SPS u ovaj pokret, on gura SPS u politički rekvijem, koga će on da privoli da pređe u taj pokret, taj pokret je pokret za spas Vučićeve kože, to se vidi iz aviona“, kaže.

Vujović misli da se „Kurti osnažio“.

„Vidi da ima još stepenik, dva do ulaska u NATO. Ima još prostora za pregovore, ali Vučićevim vođenjem, prostor je sve manji“, kaže Vujović.

Vujović: Sprečio sam hapšenje generala Stevanovića

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs