Vučić svesno glorifikuje zločince: Sagovornici Danasa o pojavljivanju Šljivančanina na postavljanju venca žrtvi bombardovanja

EPA, PETER DEJONG POOL

Vlast Aleksandra Vučića ne samo da relativizuje zločin i zločince već ih svesno glorifikuje. Veselin Šljivančanin je pravo iz Haga postao omiljeni gost nacionalističkih tribina koje se vrlo često organizuju i na beogradskom univerzitetu a za svoje zasluge u zločinstvu nagrađen je i članstvom u Glavnom odboru SNS – kaže za Danas reditelj Janko Baljak, komentarišući prisustvo osuđenog ratnog zločinca u državnoj delegaciji, koja je polagala venac na spomenik devojčici Milici Rakić, poginuloj u NATO bombardovanju SRJ, 1999. godine.

Kako dodaje, bestijalna rehabilitacija najodgovornijih pripadnika režima Slobodana Miloševića naročito je bolna u danima kada se evociraju sećanja na NATO bombardovanje Srbije.

Inicijativa mladih za ljudska prava: Biblioteka u Negotinu da ne ustupi prostor ratnom zločincu Šljivančaninu za promociju

On podseća da se medjska poluga režima Miloševića ogleda i tome što nekadašnji novinar Radio-televizije Srbije, tokom rata i režima Miloševića, Milorad Komrakov, kao voditelj jutarnjeg programa – ruga se žrtvama poginulih ljudi u bombardovanju zgrade RTS-a.

Vučić svesno glorifikuje zločince: Sagovornici Danasa o pojavljivanju Šljivančanina na postavljanju venca žrtvi bombardovanja

foto FoNet/Aleksandar Levajković

– Koliko ta surova bestijalnost ide daleko ne bi me iznenadilo ni da se Dragoljub Milanović, koji je bio direktor u vreme pogibije radnika televizije pojavi ispred zgrade RTS a na komemorativnom skupu 23. aprila. To bi potpuno ličilo na ovu vlast – zaključuje Janko Baljak.

Podsetimo, Milanović se sumnjiči da namerno nije u potpunosti evakuisao zgradu RTS, uprkos upozorenju i tome što je znao da će NATO bombe pasti na nju, Tada je 17 radnika, uglavnom tehničkog osoblja, izgubilo život.

Vučić svesno glorifikuje zločince: Sagovornici Danasa o pojavljivanju Šljivančanina na postavljanju venca žrtvi bombardovanja

foto FoNet Milica Vučković

Prema rečima Bojana Pajtića, profesora Pravnog fakulteta u Novom Sadu, pojavljivanje osuđenog ratnog zločinca Veselina Šljivančanina, člana GO SNS na polaganju venca na spomeniku žrtvi NATO bombardovanja – jasno govori da je zemlja u čijoj se zvaničnoj delegaciji nađe osoba osuđena od strane međunarodnog tribunala – osuđena na prezir i zgražavanje celog sveta.

– Politicari koji nisu na državnim funkcijama mogu da zastupaju vrednosne stavove kakve god žele. Međutim, kada predstavljaju državu, nemaju pravo da joj nanose štetu. Jasno je da je zemlja u čijoj se zvaničnoj delegaciji nađe osoba osuđena od strane međunarodnog tribunala – osuđena na prezir i zgražavanje celog sveta – kaže Pajtić.

Žarko Korać: Vučić abolirao politiku Slobodana Miloševića u čijoj vladi je za vreme bombardovanja bio ministar

Kako dodaje naš sagovornik, ovim se i regionu poručuje – ne želimo pomirenje, mi smo oni isti iz devedesetih i opet bismo prolivali tuđu krv za svoje interese.

– Zvaničnici ovakvim ponašanjem od Srbije prave pariju Evrope i sveta, samo da bi za SNS prigrabili neki sitni poeni kod dela birača – zaključuje Pajtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs