U Saboru se rasprava o potporama pretvorila u debatu o korupciji

Politika & Kriminal
              Oporba: 'Dodjele državnih potpora su kompromitirane, pogledajte Tolušićevu vinariju'; HDZ: 'Spašavamo poljoprivredu'

FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Saborska oporba je tijekom rasprave o Godišnjem izvješću o državnim potporama za 2021. godinu podsjetila na slučajeve korupcije kod njezinih dodjela, a HDZ je istaknuo da su potpore pomogle poljoprivredi i velikom broju industrije da ostanu na tržištu za vrijeme pandemije koronavirusa.

Državni tajnik u Ministarstvu financija, Zdravko Zrinušić, rekao je da su državne potpore dodijeljene u 2021. godini iznosile 20,2 milijarde kuna ili 4,68 posto BDP-a, što je blago smanjenje u odnosu na 2020. godinu (za 4,2 posto). Potpore u industriji i uslugama iznosile su 12,6 milijardi kuna, a potpore za poljoprivredu i ribarstvo 7,6 milijardi kuna.

‘Najgori smo po istragama europskog javnog tužitelja’

“Toliko je toga kompromitirano kod dodjela potpora da se u izvješću trebalo dodati rubriku vjerovali ili ne”, rekla je Ružica Vukovac (Klub Za pravednu Hrvatsku) upozorivši na malverzacije s potporama.

Upozorila je i da je Hrvatska daleko najgora članica EU kada su u pitanju istrage europskog javnog tužitelja koji je prošlog tjedna objavio da je u našoj zemlji tijekom prošle godine pokrenuo 23 istrage zbog sumnje u malverzacije s europskim novcem u ukupnoj vrijednosti od 313,6 milijuna eura.

Pribroje li se tome i tri istrage naslijeđene iz 2021. godine, u Hrvatskoj su europski tužitelji vodili 26 istraga, a ukupna šteta nanesena kaznenim djelima procijenjena je na 324,1 milijuna eura, dodala je. Upitavši se koliko je naš sustav potpora otporan na korupciju i malverzacije, Vukovac je podsjetila na krađe novca kroz potpore u aferama Softver, bivšeg ministra Tomislava Tolušića te kutjevačkog vinara Josipa Galića.

‘Kakva je korist od Tolušićeve vinarije’

I Nikola Grmoja (Klub Mosta) upozorio je na korupciju vezanu uz trošenje novca namijenjenog potporama, kazavši kako je naša zemlja po tim brojkama “najkorumpiranija zemlja EU”. Pri tome, kako je ustvrdio, “u velikoj mjeri sudjeluju najviši državni dužnosnici, najuži krug suradnika premijera Andreja Plenkovića, ali i sam premijer Plenković”.

Tijekom rasprave oporbeni zastupnici založili su se da se u budućim izvješćima ne bi trebale nalaziti samo suhoparne brojke, već i podaci o tome tko je dobio potporu, u kojem iznosu te kako su se sredstva trošila i koji su rezultati trošenja novca.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Davor Dretar (Klub Domovinskog pokreta) upozorio je da je u projekt Slavonija, Baranja i Srijem od 2016. godine do danas uloženo puno novca, ali su njegovi rezultati pad broja stanovnika u Osječko-baranjskoj županiji za 15 posto, a u Vukovarsko-srijemskoj županiji za 20 posto. Smatra i da Slavonci nisu imali nikakve koristi od gradnje vinarija Tolušića i Galića, a čiji su projekti trenutno pod lupom europskih i hrvatskih istražitelja.

HDZ: ‘Oporba nije pokazala interes za ovu temu’

Mišel Jakšić (Klub SDP-a) upozorio je da su dvije pandemijske godine pokazale “jako puno felera” u našem gospodarskom sustavu i proizvođačkim djelatnostima jer je bilo da smo u puno industrija i prehrambene proizvodnje u velikom minusu, jer nismo u stanju proizvesti dovoljan potreban broj proizvoda. “Osim toga što smo upucavali potpore, nismo pokušali strukturno promijeniti apsolutno ništa”, kazao je.

Na oporbene kritike vezane uz korupciju reagirao je HDZ-ov Josip Borić, kazavši kako mu se činilo da je na temu godišnjeg izvješća o državnim potporama za 2021. godinu Vukovac uzela krivi papir pa čitala izvješće o radu DORH-a, a da je Grmoja čitao nešto sa svog Antikorupcijskog vijeća.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kritizirao je i oporbu što nije pokazala interes za raspravu o tom izvješću jer su ubrzo nakon izlaganja u ime klubova napustili sabornicu u kojoj su ostali samo zastupnici HDZ-a. Borić je istaknuo i da su potpore držale poljoprivredu, ribarstvo i velik broj industrije “na životu” jer nadoknađuje ono što ne mogu samo priskrbiti svojim radom te im time država pomaže da ostanu na tržištu. “To ne zavrjeđuje nikakvu pažnju niti oporba o tome ima što reći”, kazao je.

Source link: www.telegram.hr