DPS će probati da 2. aprila izvede najmanje 40 hiljada novih glasača, nadajući se da će tako, i uz očekivanje apstinencije Milatovićevih glasača, obezbijediti svom lideru Đukanoviću novi predsjednički mandat. Predsjednik gusinjskog odbora DPS-a Adel Damjanović rekao je da će ta stranka pozvati dijasporu, sve građane i apstinente da podrže sadašnjeg šefa države “jer je to dobro za manjine”

(Ne)moguća misija za drugi krug izbora: DPS vjeruje u svoje birače i neslogu tuđih

Očekuje aktiviranje "rezervoara" glasova: Đukanović, Foto: BORIS PEJOVIC

Demokratska partija socijalista (DPS) pokušaće da na drugi krug predsjedničkih izbora izvede najmanje 40 hiljada svojih i glasača stranaka manjinskih naroda, koji su apstinirali u prvom krugu. U toj partiji se nadaju da bi time i izostankom trećine najavljene podrške kandidatu Pokreta Evropa sad (PES) Jakovu Milatoviću, aktuelni šef države Milo Đukanović mogao ostati na sadašnjoj poziciji, saopštilo je “Vijestima” više izvora iz DPS-a.

Milatović bi, uz najavljenu podršku tri rivala iz prvog kruga (Andrija Mandić, Aleksa Bečić i Goran Danilović), mogao u drugom da računa na oko 205 hiljada glasova, što znači da bi Đukanoviću, koji bi ako “povuče” birače preostala dva kandidata (Draginja Vuksanović Stanković i Jovan Radulović Jodžir) imao blizu 133 hiljade, za trijumf falila pomoć preko 72 hiljade građana.

U DPS-u stoga procjenjuju da bi tu razliku mogli da ponište iz “rezervoara podrške”, koji tvrde da imaju, i uz apstiniranje trećine Mandićevih i Bečićevih birača, što očekuju. Njih dvojicu glasalo je na izborima 19. marta skoro 103 hiljade građana, a Đukanovićeva partija se nada da bi oko 34 hiljade njih moglo 2. aprila, za kad je zakazan drugi krug, da ostane kod kuće.

Međutim, prvi od problema u naumu DPS-a može biti to što nije izvjesno da će mu se “preliti” 10 hiljada glasova Vuksanović Stanković, jer SDP još nije odlučio da li će podržati ijednog kandidata. Iz te stranke “Vijestima” su nezvanično saopštili da će “relativno brzo” na stranačkim oganima donijeti odluku u vezi sa tim.

Source link: www.vijesti.me