Podijeli : 0

OGLAS

Kurt: Mi smo žene nad kojima se čini femicid i taj termin ne poznaje naš zakon Vijesti Autor:N1 BiH08. mar 202322:21 Podijeli :

Kurt: Mi smo žene nad kojima se čini femicid i taj termin ne poznaje naš zakon

N1

Gošća Newsnighta je bila novinarka Senka Kurt koja je komentirala konstantnu borbu žena za svoja prava u BiH, ali i najavu vlasti u Republici Srpskoj da izmjene Zakon o kleveti.

Kurt kaže da nema previše razloga za slavlje kada je Dan žena u pitanju, već da se mora istrajati u nastavaku borbe za potpunu ravnopravnost muškaraca i žena.

Ovo je za mene dan kada pokušavam upozoriti na ženska prava i ravnopravnost spolova, na to kako sam i osobno vrlo krvavo platila svako svoje pravo i skupo ga platila. Mislila sam da su generacije prije mene uradile veliki posao, ali on nije dovršen. Svakodnevno dobijamo informacije koje se tiču diskriminacije i prava žena, manje smo plaćenje i prve smo na udaru otkaza i otuštanja, pa pitanje poslodavaca imamo li namjeru da zatrudnimo. Mi smo žene nad kojima se čini femicid i taj termin ne poznaje naš zakon. Ukazujem žašto ja kao žena nisam došla na gotov posao i čeka nas užasno težak posao“, kazala je Kurt.

Na pitanje kako napustiti patrijarhalni sustav u kojem živimo i kako pružiti otpor ovom ukorijenjenom načinu razmišljanja, te kako objašnjava česti povratak žrtve nasilja nasilniku, Kurt dodaje:

Ja ću biti licemjerna i neću javno govoriti protiv žena. Pokušavam da razumijem, a ne da sudim. Neke možda imaju razloga što nisu na prvoj crti odbrane i okovane su tradicijom. Ovom prilikom ću istaknuti da su neke žene odlučile da ne budu slijepe poslušnice i odlučile su da ne slušaju ni muža, oca i šefa partije. Govorim o ženama koje su stisle petlju i odlučile da ne žive sa nasilnikom. Iza žene treba stajati cijelu sustav da joj pomogne da nastavi život i da kazne nasilnika, da mu ne padne na pamet da pogleda ružno ženu, a ne da čini nasilje“, kaže.

“Zakon o kleveti u RS je veoma opasan”

Komantarisala je prijedlog Zakona o kleveti u RS koji bi se odnosio na kriminalizaciju klevete i nova kaznena djela protiv časti i ugleda, odnosno uvrede i klevete.

“To je jedan vrlo opasan zakon. Ne odnosi se samo na medije i građane u RS, već se odnosi na sve nas. Ja kada napišem nešto o Dodiku, to će se odnostiti i na mene. Protiv političara iz RS neće biti zakona i kazni. Strah me je da se to ne prelije i u FBiH. Vrlo sam uvjerena da će u ovom momentu medijska i novinarska zajednica ubijediti vlasti u RS da ne smiju donijeti ovakav zakon protiv medija i slobode mišljenja. Apeliram na međunarodno zajednicu da pokušaju spriječiti donošenja jednog takvog zakona”, kazala je.

“Dva su užasavajuća događaja obilježila današnji dan”

Kurt je kazala da su dva sužašavajuća događaja danas obilježila dan.

Predsjednik SDA je komentarisao istragu o diplomi Sebije Izetbegović i je to nazvao udar na Bošnjake. To je zloupotreba svoga naroda i glasača. Ne znam ko je ovlastio bilo koga da se predstavlja kao ekskluzivni predstavnik jednog naroda, a nisu svi Bošnjaci glasali za SDA. Drugo, odluka SDP-a da nominira jednog svog člana za ministra kulture i sporta u KS, a on se krajem prošle godine spominjao u kontekstu obiteljskog nasilja i nasilja nad suprugom. Vidjela sam već da je za sutra najavljen protest ispred SDP-a i takva prilika se ne smije propustiti. SDP kao i svaka partija ima odgovornost da posluša glas javnosti i argumente nekih ženskih nevladinih organizacija. Vjerujem da će SDP vrlo ozbiljno razmotriti argumente“, zaključila je.

Source link: ba.n1info.com