Fridom Haus: Kosovo treće u svetu po napretku političkih prava i sloboda

Foto: Pixabay/Leonhard Niederwimmer

U najnovijem izveštaju za 2023. američke organizacije „Fridom Haus“ (Freedom House) koju finansira vlada SAD, o stanju političkih prava i građanskih sloboda u svetu, Kosovo je na trećem mestu po poboljšanjima, iza Kolumbije i Slovenije.

Iako ostaje u kategoriji „delimično slobodnih zemalja“, Kosovo je ocenjeno sa „plus 4 boda“ za unapređenje političkih prava i građanskih sloboda.

Najveća poboljšanja 2022. godine su u Kolumbiji koja je ocenjena s „plus 6 poena“, dok je Slovenija s „plus 5 poena“ druga, a slede Kosovo, Kenija i San Marino sa po „plus 4 boda“.

U kategoriji „delimično slobodnih zemalja“ su i ostale zemlje Zapadnog Balkana: Albanija, Crna Gora, Srbija, Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina.

„Fridom Haus“ je ocenio 210 zemalja i teritorija širom sveta, od kojih su 84 zemlje ‘slobodne’, kao i jedna teritorija, 54 zemlje i četiri teritorije su ‘delimično slobodne’, a 57 zemalja i deset teritorija ‘nisu slobodne’.

„Jaz između broja zemalja koje su zabeležile opšta poboljšanja političkih prava i građanskih sloboda i onih koje su zabeležile sveukupni pad 2022. godine, bio je najuži u poslednjih 17 godina“, navodi se u izveštaju.

Poboljšanja su ostvarile 34 zemlje, dok je 35 registrovalo pad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs