„Policijska služba prožeta suspenzijama i otkazima“: Staž otpuštenog načelnika Kosovske policije Nenada Đurića kao paradigma života Srba na Kosovu

foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Nakon više od deset godina provedenih u Kosovskoj policiji, bivši direktor Regionalnog direktorata Sever Nenad Đurić dobio je otkaz po preporuci Policijskog inspektorata Kosova (PIK) dan nakon što je priznao krivicu za neprijavljivanje imovine.

Krivicu je priznao već na prvom ročištu pred kosovskim Tužilaštvom, a optužen je da je nije pravilno prijavio prihode kosovskoj agenciji za borbu protiv korupcije (AKK) za 2020. godinu. Đurić je nadležnima prijavio prihod koji j eza 4.582 evra i 15 centi manji od onog koji je zaista zaradio, umesto prijavljenih 14.760 evra, Đurić je ostvario prihod od 19.342 evra i jednog centa.

Kako je rekao njegov branilac reč je o „nepoznavanju zakona“, odnosno kako je sam Đurić naveo „nesporazuma sa Agencijom za borbu protiv korupcije“. Nameru da počini protivuzakonito delo nije imao, te se za isto izvinio i zato prihvatio krivicu, naveo je advokat.

Advokat Pantović na ročištu je ukazao da je njegov klijent godinama redovno prijavljivao imovinu, a da je problem nastao tokom perioda koronavirusa. Tada je, po rečima Pantovića sa kojima se Đurić usaglasio, radio na osnovu produženog vradnog vremena, primajući pritom na osnovu dodataka veću platu od uobičajene, ne znajući da te podatke treba da prijavi.

Prištinski mediji danas su objavili dokument koji pokazuje da je Đurić dobio otkaz po preporuci PIK-a, zbog kršenja „Administrativnih uputstava“, odnosno kršenja članova Teško diskreditivno ponašanje, Teška neposlušnost, Teška povreda ovlašćenja.

Prištinski mediji: Bivši načelnik KP Nenad Đurić dobio otkaz nakon što se izjasnio krivim za netačno prijavljivanje imovine

Po obrazloženju ovakve odluke da se zaključiti da ona nije usledila zbog priznavanja krivice za neprijavljivanje imovine, već zbog napuštanja Kosovske policije u kolektivnom napuštanju kosovskih institucija od strane Srba sa severa Kosova.

Na konferenciji za štampu 5. novembra prošle godine saopštena je odluka predstavnika Srpske liste, ali i svih Srba koji su bili deo kosovskih institucija na Severu o napuštanju istih, a sve zbog suspenzije Nenada Đurića, tada još direktora Regionalnog direktorata Sever, koji je odbio da sprovodi odluku Kurtijeve vlade o izdavanju a

Sve se dešavalo u vreme krize izazvane reciprocitetom Vlade Aljbina Kurtija u pogledu registarskih tablica, tačnije odluke da oni koji na Kosovu imaju vozila sa tablicama MUP-a Srbije poput KM (Kosovska Mitrovica) treba da ih preregistruju na oznake sa natpisom RKS (Republika Kosovo). Ova je odluka, uz onu o ulazno-izlaznim dokumentima, izazvala je protivljenje Srba, a kulminacija tenzija rezultovala je napetim barikadama 31. jula, nakon kojih je Kurti podlegao pritiscima međunarodne zajednice, pre svega Sjedinjenih Američkih Država.

Odluku je doduše samo ublažio – opredelio se njeno fazno primenjivanje, koje je podrazumevalo i izdavanje upozorenja, ali kasnije i novčanih kaznih i u krajnoj fazi oduzimanje vozila vlasnicima koji i dalje imaju KM tablice.

Prištinski mediji: Bivši načelnik KP Nenad Đurić dobio otkaz nakon što se izjasnio krivim za netačno prijavljivanje imovine

Jasno je bilo da je time problem i dalja eskalacija samo prolongirana, a kako se približila prva faza, odnosno izdavanje opomena Đurić je na konferenciji 2. novembra naveo da, i pored pritisaka koje trpe, policajci sa Severa neće sprovoditi pomenutu odluku. Iza njega su stajale njegove kolege, kao i tadašnji gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević i potpredsednik Srpske liste Igor Simić. Nakon toga Đurić je suspendovan.

I to je bila „kap koja je prelila čašu“, kako je na konferenciji dva dana nakon prvog Đurićevog istupa istakao predsednik SL Goran Rakić. Tada je, u prostorijama Srpske liste, ovaj bivši načelnik KP objavio da napušta policijsku službu, uz reči da „neće da bude više deo laži“, kao i zahvalnost svima na podšci, pa i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji mu je nekoliko meseci kasnije uručio „Orden zasluga za odbranu i bezbednost prvog stepena“.

Srpska lista: Zbog smene direktora policije, u subotu o napuštanju kosovskih institucija

I onda je usledio jedan protest u Mitrovici, na kome je i Đurić govorio, pa zatim i događaj koji je promenio i tok dijaloga – napuštanje kosovskih institucija od strane Srba sa severa KiM. Institucija čiji su deo postali 2013. godine potpisivanjem Briselskog sporazuma.

Do tada komandir policijske stanice u Zvečanu MUP-a Kosova, čiji je deo postao s početkom pregovora 2011. godine, imenovan je za vreme Hašima Tačija na poziciju sa koje je danas otpušten. Imenovanje su pratili kritike i dela predstavnika Srba, koji su se protivili u potpunosti Briselskom sporazumu, pa tako i svim odlukama koje iz njega proističu, kao i Albanaca koji smatrali da je imenovanje protivno kosovskom Ustavu.

Raniji Đurićev staž takođe je prožet suspenzijama i otkazima i to upravo zbog protivljenja odlukama MUP-a Kosova. Kada je u januaru 2011. godine kosovska Vlada donela odluku o preregistraciji srpskih tablica na KS tablice, a da tablice MUP-a Srbije sa oznakam gradova na Kosovu treba da budu oduzete i slučajevi predati nadležnima, zbog odbijanja sprovođenja odluke Đurić na 48 časova suspendovan s mesta komandira policijske stanice u Zvečanu, da bi onda u avgustu iste godine dobio otkaz.

Tada se takođe usprotivio odlukama MUP-a Kosova, ovog puta onoj koja je podrazumevala prelazak na drugu dužnost. „Rotacija komande“ obuhvatala je i trojicu njegovih kolega, načelnika na administrativnim prelazima, koji su, poput Đurića, rezrešeni.

Suspendovani načelnik Kosovske policije Nenad Đurić se izjasnio krivim za netačno prijavljivanje imovine

Tadašnja kriza zbog tablica rešena je potpisivanjem Sporazuma o slobodi kretanja te godine, ili se bar mislilo da je tako. U Sporazumu, koji je dijaloga o tehničkim pitanjima započetog 8. marta te godine, je stajalo da će oni koji imaju srpske tablice, kojih je tada na Kosovu bilo više i van severa, uzeti KS tablice. Beograd i Priština ni tada nisu imali preterane želje da ovaj problem reše, te je pitanje tablica i dalje aktuelno i pored sporazuma postignutog krajem prošle godine, a koji Priština danas ne poštuje.

No, vratimo se na Đurića i bližu istoriju.

Odluka o suspenzija nastupila je tri meseca nakon što je, rečeno konstrukcijom ministra policije Dželjaja Svećlje, Đurić izrazio želju da više ne bude deo policijske službe, aludirajući na već pomenut nastup u prostorijama Srpske liste ovog bivšeg načelnika KP.

Svećlja je takođe naveo da Đurić ostavku nije podneo već da je i dalje „samo“ suspendovan, za razliku od drugih policijskih službenika koji sem ostavki i simbolično tog 5. novembra poskidali svoje uniforme. Oni su ostali i bez plate, dok je Đurić, bar po Svećljinim rečima, do sada primao 50 odsto primanja. Tim obraćanjem kosovski je ministar svojevrsno i najavio razrešenje Nenada Đurića.

Tri meseca nakon izlaska iz institucija situacija je nešto komplikovanija za objasniti. Svi poslanici Srpske liste, predvođeni svojim predsednikom i ministrom Goranom Rakićem, podneli su ostavke, a to su učinili i oni koji su bili deo lokalnih vlasti. Srbi sa Severa Kosova napustili su pravosuđe, vatrogasnu službu i druge institucije čiji su bili deo.

Zajedno s kolegama iz vladajuće stranke lokalnu skupštinu u Zubinom Potoku napustio je i odbornik GI „Za Zubin Potok“ Milija Biševac. Kako su konstituisani novi sazivi, u SO Severna Mitrovica nalazi se jedan srpski odbornik Dušan Milunović, koji je na izborima nastupio kao aktivista „Srpskog opstanka“, ali se ova inicijativa od njega ogradila. Iz Zubinog Potoka dolazili su različiti navodi, te da odbornici „Za Zubin Potok“ neće da uzmu mandate, te da su mandate preuzeli, te da su podneli ostavke.

Svečlja: Đurić nije podneo ostavku, još uvek prima 50 odsto plate

Sitaucija sa Skupštinom Kosova nije toliko zamršena. Iznenada, nešto više od deset dana nakon podnošenja ostavki, devet poslanika Srpske liste položilo je zakletvu i time svoju stranku vratilo u parlament. Među njima se našao i jedan, tad još, opozicioni poslanik – Cvetko Veljković, član Koalicije „Sloboda“, čiji su deo bili i Rada Trajković i Nenad Rašić, koji su danas deo Kurtijeve Vlade – Rašić kao ministar, Trajković kao njegova savetnica. Veljković je zatim iz koalicije istupio, najavio samostalno delovanje, ali samostalnost nije dugo održao te je postao deo Srpske liste.

Sa skupa u Kosovskoj Mitrovici poruke podrške i zahvalnosti Vučiću i aplauz za Milana Radoičića

Kosovska vlada je već pokušavala da Srbe „privoli“ da se u institucije vrate, raspisivani su konkursi, ali bezuspešno. Ako sve bude kako je najavljeno, Srba u institucijama na Severu Kosova neće biti dok se ne formira Zajednica srpskih opština. A sve i da ona sutra bude formirana, nije izvesno da će se Đurić ponovo naći na mestu sa kog je smenjen.

Đurić je rođen 8. avgusta 1976. u Kosovskoj Mitrovici, oženjen je i otac dvoje dece – ima sina i ćerku koji odrastaju na Kosovu i Metohiji. Završio je Srednju elektrotehničku školu i Pravni fakultet, a bio je i druga klasa na Policijskoj akademiji u Beogradu 1994. godine, pisale su beogradske „Novosti“.

U svojim govorima isticao je srpstvo, kosovski zavet, odanost svom narodu i poreklu. Takođe, izražavao je, piše Radio slobodna Evropa, podršku potpredsedniku SL Milanu Radoičiću, koga goni kosovsko Tužilaštvo. Ovaj medij je pisao i o navodnoj povezanosti Radoičića i Đurića, opisujući bivšeg načelnika KP kao „bivšeg operativca, čiji je zadatak bio da izveštaje Policije Kosova prosleđuje srpskom MUP-u“, te su pisali da u „u informativnom sistemu protiv njega postoje slučajevi krivičnih dela i to zbog pretnji, ometanja pravde, sumnje za krijumčarenje, primanja mita, zloupotreba položaja“.

Ali, bilo ovi navodi tačni ili ne, Đurićev staž koji je zaokružen suspenzijom, odnosno otkazom, zbog odluke o tablicama, predstavlja paradigmu života Srba na severu Kosova i Metohije, kojima se život i dalje vrti krug – od krize do krize.

Nije lako biti Srbin sa severa Kosova: Ostaje pitanje da li će biti procesuirani oni koji su bili na barikadama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs